Sokadik politikusként váltak ingatlanügyek főszereplőivé a napokban Demszky Gábor, Budapest SZDSZ-es főpolgármestere...

Sokadik politikusként váltak ingatlanügyek főszereplőivé a napokban Demszky Gábor, Budapest SZDSZ-es főpolgármestere, valamint párttársa, Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke minderre úgy reagált: "A politikai problémáknak politikai következményeik szoktak lenni." Eddig még nem lettek.

Mindkét politikus esetében inkább a körülmények teszik pikánssá az ügyeket, s úgy tűnik, a főpolgármesternek alighanem fogához kellett vernie a garast az utóbbi években: vagyonbevallása szerint havi bruttó jövedelme 671 ezer 550 forint, aminek 40 százalékát gyermektartás címén levonják tőle, miközben 56 ezer forint bankhitelt is törleszt havonta. Utóbbi kötelezettség még nem terhelte, amikor 2002 áprilisában a vételár felével, 2,4 millió forinttal leelőlegezte az isztriai Kusariban fekvő, tengerre néző romos házat. Az évek folyamán több millió - saját közlése szerint négyzetméterenként 90 ezer - forintot költött a 130 négyzetméteres nyaraló felújítására. Amelynek a rezsije sem kevés: csak a lajtos kocsin hozatott édesvíz beszerzése meghaladhatja havonként az ötvenezer forintot.

A nyaralóvásárlásnál kényesebb, hogy Demszky az isztriai villát a fővárosi önkormányzat hathatós segítségével közelíti meg. Miután gyorshajtás és lejárt vezetői engedély használata miatt májusban négy hónapra bevonták a főpolgármester jogosítványát, Demszky sofőrjéé lett a főszerep a szolgálati Audiban. A főpolgármester családtagjai részére havi 156 ezer forintért bérel egy 9 éves Opel Frontera terepjárót. A meglehetősen jutányos - a piaci díj alig több mint a felének megfelelő - árat a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-től (Főkefe) sikerült kialkudnia. A dzsipet évek óta szerződés alapján használhatja az önkormányzat, amikor magának a cégnek nincs rá szüksége, mondjuk hóesés vagy árvíz miatt. A szerződést Demszky jogosítványbevonása után módosították úgy, hogy a bérlő maga a főpolgármester lett. Történt ugyanakkor, hogy a szolgálati Audi éppen Demszky szabadsága idején meghibásodott. A jármű pótlására az önkormányzat szintén az FKF-től bérelt autót, egy VW Touareg terepjárót. Utóbbi igazi luxusjármű, a Volkswagen egyik legújabb modellje, amelyet a főváros mindössze napi 4500 forintért - egy kiskategóriájú személygépkocsi átlagos bérleti díjáért - kölcsönöz a Főkefétől.

Demszky a nyaralóvétel után alig egy hónappal később 12 millió forintért megvette egy 142 négyzetméteres budakeszi társasházi ingatlan egynegyed tulajdonrészét - ehhez 7,2 millió forint bankhitelt vett fel 15 éves futamidőre. A vételhez Demszky 2,2 millió forint családi kölcsönt is kapott, amit ki nem vett hivatali szabadsága pénzbeni megváltásából (1,8 millió forint) kezdett törleszteni.

Budapest főpolgármestere 1992-ben kezdett Budakeszin vásárolni, a fedezet - a "családi segítségeken" túl - a Beszélő című egykori szamizdat folyóirat kiadójában birtokolt üzletrész és munkáltatói kölcsön volt. 1994-ben rámosolygott a szerencse: januárban 576 ezer forintért, családi kölcsönből megvette, majd egy hónap múltán 3,4 millió forintért továbbadta egy pasaréti garzon felét. Jó üzletnek bizonyult az 1998 végén 6,5 millióért vásárolt belvárosi ingatlana is - egy 60 négyzetméteres lakás az Október 6. utcában -, amelyen másfél év elteltével 21 millió forintért sikerült túladnia. Megtartotta második, 2000-ben 13,1 millió forintért szerzett, 57 négyzetméteres budakeszi társasházi lakását, amelyhez az isztriai nyaralóvásárlás évében vette meg az említett szomszédos ingatlanrészt.

Rá az SZDSZ-ben inkább neheztelnek, mint párttársára, Weklerre, ellenben - mint a HVG-nek nyilatkozók kifejtették - "Demszky önálló entitás", sem a főpolgármesteri székből, sem az Európai Parlamentből nem mozdítható el akarata ellenére. Weklert viszont visszahívhatná a párt a T. Ház alelnöki posztjáról, ám erre aligha tesznek kísérletet. Annál is inkább, mert a képviselő ügylete jogilag rendben lévőnek tűnik. Élettársával közösen alakított cége, a pécsváradi Gyémántfürt Kft., illetve párjának édesanyja nyert a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szőlőtelepítésre kiírt pályázatán több mint 100 millió forintot. A Magyar Nemzet cikksorozata 130 millióról számol be, s egyes hírek szerint az összeg elérheti a 200 milliót is. Az amúgy vagyonosnak mondható - vagyonbevallásában 1215 aranykorona értékű földingatlant, 20 millió forint névértékű részvényvagyont, 14 millió forint, 39 ezer dollár és 19 ezer euró megtakarítást feltüntető - vállalkozó-politikus nemrégiben vágott a mecseki szőlészkedésbe: a tervezett M6-os autópálya kigondolt nyomvonala közelében (attól mintegy 10-15 kilométerre) földeket vásárolt, ahová fehér fajtákat, korábban szerzett szekszárdi ültetvényeire pedig vörösborszőlőt telepített.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Csend, vihar, csend

A miniszterelnök nem mondott le, a külügyminiszter novemberben Brüsszelbe távozik, az MSZP elnöki posztjáért folyó torzsalkodások nem hagytak alább, a kormány fölött a múlt hét végére összegyűlt viharfelhők azonban egyelőre oszlani látszanak.

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Ki a jobb fotós: Katalin hercegnő vagy Harry herceg?

Ki a jobb fotós: Katalin hercegnő vagy Harry herceg?

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

A Bosszúállók színészei is örök nyomot hagytak a hollywoodi cementben

A Bosszúállók színészei is örök nyomot hagytak a hollywoodi cementben

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni

Milyen lehet 340-nel kabriózni? Ezzel az új Aston Martinnal ki lehet próbálni