Az amerikai terrorriadó hatására lépéskényszerbe kerültek a brit hatóságok is.

Az amerikai terrorriadó hatására lépéskényszerbe kerültek a brit hatóságok is. Múlt kedden a szokásokkal ellentétben fényes nappal tartottak összehangolt razziát Londonban és három másik angol városban, ennek során 13 személyt tartóztattak le terrorizmussal kapcsolatos cselekmények gyanújával. Kettejüket később szabadon bocsátották, másik kettőt előbb elengedtek, majd vasárnap ismét letartóztattak, kilenc személy rendőrségi kihallgatása pedig jelenleg is folyik, őket vádemelés nélkül legfeljebb két hétig, azaz jövő hétfő hajnalig tarthatja vizsgálati fogságban a rendőrség.

A brit lapok csak amerikai forrásokra hivatkozva valószínűsítették, hogy az elfogottak egyike az az Eisa al-Hindi, illetve al-Britanni néven is működő terrorista, akit az amerikai hatóságok több merényletben való közreműködésért köröznek. Az Observer című lap vasárnapi számában David Blunkett belügyminiszter azt mondta, szeretne távol maradni a média által keltett hisztériától. Szerinte az ügyben az amerikai stílusú nyíltság csak növelné a terrorizmus körüli hírverést és az emberek aggályait. A keddi razziát követően két nap múlva egy dél-londoni címen egy Babar Ahmad nevű számítógépes szakértőt is letartóztattak. Az illetőt tavaly karácsonykor egyszer már elfogták, majd szabadon engedték. Most az amerikaiak kérték a kiadatását, mert állítólag terrorista célokra juttatott pénzeket.

Nagy-Britanniában egyébként 2001. szeptember 11-e óta több mint hatszáz embert tartóztattak le a terrorizmus elleni törvények értelmében. Közülük száznál kevesebb ellen emeltek vádat, és 15-öt ítéltek el. Mindeközben az északír terrorizmuson edződött brit polgárok a jelek szerint nem igazán vevők a terrorfenyegetésre és riogatásra. A mostani razziák nyomán a brit kormány nem is emelte a terrorkészültség szintjét, semmiféle új intézkedést nem rendelt el, és nem fokozta látványosan a rendőri jelenlétet sem az utcákon.

Egész Olaszországra kiterjedő megtorló akciókat, vérfürdőt, pokoli szenvedést ígér immár három-négy naponta internetes ultimátumaiban az Abu Hafsz al-Maszri Brigádok nevű szervezet, amely az al-Káida tagjaként határozza meg magát. "Sejtjeink Rómában és más olasz városokban is felkészültek küldetésük teljesítésére, az otthonában sem lesz senki biztonságban, az ország minden szeglete célponttá válik" - áll az utolsó, múlt szombati utolsó fenyegető üzenetben, amely arra figyelmezteti az olaszokat, hogy rövidesen lejár a 15 napos határidő, amelyet augusztus 1-jén adtak csapataik Irakból történő kivonására és Silvio Berlusconi miniszterelnök leváltására. Olaszország ugyanis nem csak mint az USA egyik leghűségesebb és legkitartóbb szövetségese vált az iszlám fundamentalisták egyes számú ellenségévé: Berlusconi már az iraki háború előtt felkerült a feketelistájukra azzal, hogy a szeptember 11-ei New York-i merénylet után az iszlám kultúra alsóbbrendűségéről értekezett. A fenyegetőzők egyre gyakrabban jelölnek meg konkrét városokat, például Rómát, és időpontokat, legutóbb augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját, a nyári szabadságok végét. Mindebből az olasz titkosszolgálatok arra következtetnek, hogy a szerzők egy része Olaszországon belül van, sőt információik szerint Milánóban, Pármában, Cremonában és Reggio Emiliában Észak-Afrikából és Irakból érkezett öngyilkos merénylőket képeznek ki, és innen küldik őket a soron következő terrortámadás színhelyére. Nemrégiben például Milánóban fogtak el egy egyiptomi férfit, aki részt vett a márciusi madridi merényletben, amelyet - akárcsak a tavalyi isztambuli zsinagógarobbantásokat és az iraki ENSZ-misszió elleni támadást - szintén az Abu Hafsz al-Maszri csoport vállalt magára.

Az e hét végére ígért terrortámadások miatt Itália 13 600 védett objektumában - a közintézmények mellett elsősorban a kiemelt turisztikai központokban - és a Vatikánban maximális biztonsági készültséget rendeltek el. Ezek védelmére újabb rendőri és katonai erőket vetnek be az eddigi 23 ezer fegyveres rendfenntartó mellé, és tovább szigorítják az ellenőrzéseket a repülőtereken, a pályaudvarokon, a metróállomásokon, a kikötőkben, ahol szinte mindenkit és mindent átvizsgálnak a biztonsági szolgálatok kutyákkal és civil ruhás rendőrökkel megerősített emberei,

Valószínűleg az Abu Hafsz al-Maszri Brigádok követett el kedden hajnalban merényletsorozatot Isztambulban, ahol két kisebb szállodánál, valamint egy üzemanyagraktárnál közel egy időben robbantak bombák, melyek két ember életét kioltották, kilencet pedig megsebesítettek. Kedden délután a szervezet egy internetes honlapon vállalta a felelősséget a merényletekért, hozzátéve: ez csak az első akciója volt egy támadássorozatnak azon európai országok ellen, amelyek nem teljesítették Oszama bin Laden felszólítását csapataik, illetve vállalataik kivonására Irakból. Néhány órával később azonban a magát Kurdisztáni Felszabadítási Sólymoknak nevező, eddig ismeretlen csoport is magára vállalta a robbantásokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Falra festett ördög?

Amerikában nem vádolják a Bush-kormányt azzal, hogy pusztán politikai megfontolásból fokozta a terrorkészültséget, noha az jól jött az újraválasztásáért kampányoló elnöknek. Az USA-ban a republikánusok augusztus végi konvencióján, majd a november 2-ai elnökválasztás idején kulminál a veszély, a keddi isztambuli merénylet pedig a fenyegetések szerint akár egy európai támadássorozat nyitánya lehet.

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Magyarország 20. százada a Fortepan képein

Magyarország 20. százada a Fortepan képein

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Négyórás sztrájk kezdődött az ország Metro áruházaiban

Négyórás sztrájk kezdődött az ország Metro áruházaiban

Végre: Íme az első hivatalos információk a közelgő PlayStation 5-ről

Végre: Íme az első hivatalos információk a közelgő PlayStation 5-ről

Az Apple is beszáll a Notre-Dame újjáépítésébe

Az Apple is beszáll a Notre-Dame újjáépítésébe