Rossz idők járnak Magyarországon az idegenforgalmi ágazatra. A kiutazási piacot az Eurotours csődje bolydította fel, a beutazásban tapasztalható felemás fellendülés egyelőre nem jár a bevételek elvárt mértékű gyarapodásával, a nyári fesztiválok jó része pedig állandó finanszírozási gondokkal küszködik.

"Egy héttel a csőd bejelentése előtt fizettem be a kétszemélyes spanyol-országi nyaralásunk árából hátralévő 74 ezer forintot, amit szemrebbenés nélkül átvettek" - panaszkodott a HVG-nek az Eurotours egyik pórul járt törzsutasa, akinek ez már az ötödik nyaralása lett volna a nyilvántartásból fizetésképtelenség miatt augusztus 12-én törölt irodával. A 60 ezer forintos előleget még a márciusi Utazás Kiállítás idején szurkolta le a hétfőn már a QBE Atlasz Biztosító Rt. ügyfélszolgálatán reklamáló utas, akinek a feltételezések szerint akár 2-3 ezer sorstársa is lehet.

Kedd reggelig legalábbis már 639 kár-igényt jelentettek be az Atlasznál, ami több mint ezer utast jelent, ugyanis egy-egy bejelentés jellemzően 2-3 fő együttes befizetésére vonatkozik - közölte a HVG-vel Horváth Péter utasbiztosításokért felelős igazgató. A krach beütése idején több mint ezren tartózkodtak külföldön az Euro-tours-irodák szervezésében. Az Eurotours Busz Kft.-nek 48 millió, az Eurotours Airnek 120 millió forintos kauciót érő utaztatói felelősségbiztosítása van, így ekkora összegből fizeti majd a biztosító a kártalanítást. Horváth Péter arra számít, két hónapba is beletelik, mire kiszámíthatják, milyen arányú kártalanításra futja. A visszautakra mindenképp elegendő a pénz, nyilatkozta az igazgató, de az előfordulhat, hogy néhány utas nyaralása szervezési okokból lerövidülhet, vagy egyiküknek-másikuknak repülő helyett busszal kell hazatérnie.

Az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló kormányrendelet szerint az irodáknak várható éves forgalmuk 12 százalékának megfelelő vagyoni biztosítékot kell letétbe helyezniük vagy azzal egyenértékű biztosítást kötniük, ha pedig charter-repülőgépes utakat is szerveznek, akkor 20 százalék a kaució. A szándékos alultervezést megakadályozandó a várt árbevétel nem lehet kevesebb az előző évi ténylegesnél, a végleges mérlegadatok ismeretében pedig az irodák minden év május 31-éig korrigálni kötelesek a vagyoni biztosíték összegét is.

Kiskaput persze mindig lehet keresni. Az Eurotours működésében is akadtak a regulák kijátszására utaló jelek, az erről folyó szóbeszéd azonban mindvégig a szakma belső titka maradt. A 15 éven át családi vállalkozásként működtetett, jelenleg 74 százalékban Kenessey Gábor, 26 százalékban a Magyar Könyvklub Rt.-ben és a Budapesti Piac Rt.-ben is érdekelt Hegedüs István nevével fémjelzett Polihisztor H & H Kft. tulajdonában álló Eurotours Kft. különféle üzletágait idén januárban szervezte önálló vállalkozásokba. A buszos, illetve repülőgépes utazásszervezés az új cégekbe, az Eurotours Busz, illetve az Eurotours Air Kft.-be került, a "régi" Eurotours Kft. pedig vagyonkezeléssel, a 13 irodából álló hálózat működtetésével és belföldi utazásszervezéssel foglalkozott. Az átalakítás mögött sokan már akkor is azt sejtették, hogy a kauciófizetés optimalizálása lehet a cél, ami önmagában akár racionális lépésnek is tekinthető. Csakhogy az új cégek igencsak szerény forgalmat terveztek, a repülős vállalkozás az idei évre eredetileg 40 millió forintnyi, a buszos 48 millió forintnyi kauciót tett le, ami mindössze 600 millió forintos árbevételt feltételezett. Igaz, a kft-k májusban korrigáltak, ám az összesen 172 millió forintos vagyoni biztosíték is csak 1,2 milliárd forintos forgalmat valószínűsített, ami feltűnően szerény a tavalyi 2 milliárdos, az egy évvel korábbi 2,1 milliárdos és a 2001-ben elért 2,3 milliárd forintos árbevételéhez képest. Ám ezt az "új" cégek esetében senki nem firtatta.

"Az Eurotourst már 10 éve halálra ítélte a szakma, mostanáig mégis megélt, mégpedig évi 40 ezer utas, köztük sok-sok törzsutas megelégedésére" - kommentálja az utólagos bölcsességet Csákány Csaba, a TUI Magyarország Kft. ügyvezetője. A TUI 2 éve szoros kapcsolatot ápol az Eurotoursszal, arra alapozva, hogy kínálatuk és célközönségük pompásan kiegészíti egymást. Az együttműködés részeként az idén a multi által bérelt Malév-chartereken utaztak az Eurotours utasai is, a magyar iroda csak a Travel Service-től bérelt önállóan heti egy járatot. Persze partnercégük helyzetével a TUI-nál is tisztában voltak, hiszen tavaly 70 millió forinttal maradt adósuk az Eurotours, aminek fejében egyébként a HVG információi szerint a TUI még januárban opciót kapott az Eurotours Air Kft. megvásárlására, s még két nappal a csőd előtt is tárgyaltak az üzlet nyélbe ütéséről. Az általuk bérelt helyeken kiutazott utasokat a mintegy 140 millió forint kárral számoló TUI visszahozza, s a multi arról is megállapodott az Atlasszal, hogy saját kínálatából a tervezetthez hasonló utat ajánl fel azoknak a hoppon maradottaknak, akik hajlandóak az esetleges árkülönbözetet megfizetni és a kártérítést az irodára engedményezni. A konkurensek viszont mind az együttműködést, mind a felvásárlás lebegtetését, mind a TUI mostani nagyvonalúságát egyszerűen piacszerzésnek tekintik.

Az Eurotours-csoport piaci megfontolásairól első kézből nincs információ, Kenessey Gábor a fizetésképtelenség csütörtöki bejelentése óta elérhetetlen. Hegedüsné Bárdos Judit, az Eurotours Kft.-ben kisebbségi tulajdonos a Polihisztor H & H Kft. ügyvezetője a HVG kérdésére elmondta, tisztában voltak ugyan a cég alultőkésítettségével, a forgalomhoz képest alacsonynak tekinthető, 240 millió forintos hitelállomány, illetve az utóbbival együtt összesen 400 millió forintra rúgó kötelezettség azonban szerinte nem lett volna ok a törülköző bedobására. Úgy véli viszont, a TUI-val való szorosabb együttműködés meghiúsulásával az Eurotours elveszítette a perspektíváját. Kisebbségi tulajdonosként úgy ítéli meg, a bezárásra azt a "kellemes időpontot" választották, amikor még valamennyi utast kártalanítani lehet.

Gyilkos árverseny tapasztalható az olcsóbb kategóriájú utaztatás területén, és az utazási szokások is átalakultak - szakmabeliek szerint tágabb összefüggésben az Eurotours is ennek esett áldozatául. A Budapestről induló charterjáratoknak ma már több mint fele Tunéziába, Jordániába, Egyiptomba, Marokkóba és Törökországba tart, a Földközi-tenger európai célpontjai iránti érdeklődés lanyhul. A főként a divatos desztinációkba utaztató Kartago Tours, Best Reisen és Jordán Tours szinte egyik évről a másikra kerültek fel a cégek kaucióköteles tevékenységét - nem a teljes piaci működését - jellemző toplista élbolyába (lásd táblázatunkat). Ezek a cégek pedig sok esetben ugyanolyan áron kínálják a magyar turista számára egzotikus repülős útjaikat, mint az Eurotours és mások a korfui, spanyolországi, olaszországi üdüléseket. Az árverseny folyamatos akciózásba kényszerítette az Eurotours-cégeket is, amelyek az anyacég 15. születésnapjára hivatkozva lényegében január óta diszkontárakat hirdettek. A szóban forgó irodák azonban a HVG kérdésére visszautasították a dömpingvádat.

Azt ma még nem lehet tudni, hogy az Eurotours csődje mennyire rendíti meg a piacot, mekkora bizalmi válságot okoz az utazásszervezők iránt. A cégek számos hazai vállalkozásnak tartoznak kisebb-nagyobb összeggel - erről nyilatkozott például a HVG-nek a Best Reisen és a Medina is. A Travel Service-nek 100 millió forint körüli kiesést okoz az októberig megrendelt járatok visszamondása - a Travel által a múlt szerdán Rodoszra szállított utasokat a Malév hozza vissza -, az Eurotours számára bérelt Malév-charterhelyek feltöltésének gondja pedig a TUI nyakába szakad. A külföldiekről egyelőre nincs hír, az Eurotours HVG által megkeresett spanyolországi partnere, a világszerte 6500 utazási irodával együttműködő SERHS Grup nem volt hajlandó nyilatkozni arról, tartozik-e nekik és mennyivel a magyar utaztató, igaz, képviselőjük hozzátette: a hatóságokat - amennyiben igény lesz rá - természetesen tájékoztatni fogják.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Fókuszban

A több kevesebb

Kettészakadni látszik az ország idegenforgalma: míg a fővárosban 21,7 százalékkal nőtt az első fél évben a...

Fókuszban

Fesztiválmustra

Áldást kért a sárospataki református templom lelkésze múlt vasárnap a Zempléni Fesztiválra, ekképpen köszönve meg...

Árulkodó videó került ki a Samsung összehajtható telefonjáról

Árulkodó videó került ki a Samsung összehajtható telefonjáról

A demográfusokat is megdöbbentették az új hazai csecsemőhalálozási adatok

A demográfusokat is megdöbbentették az új hazai csecsemőhalálozási adatok

Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari

Kétszázan utaztak az ötvenfős kompon Irakban, az utasok fele nem élte túl

Kétszázan utaztak az ötvenfős kompon Irakban, az utasok fele nem élte túl

Nagyot csökkent a budapesti  bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Nagyot csökkent a budapesti bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Vécépapírt halmozott fel egy német beszállító, hátha kifogynak a britek a Brexit miatt

Vécépapírt halmozott fel egy német beszállító, hátha kifogynak a britek a Brexit miatt