Pisztolylövések zavarták meg múlt pénteken reggel a messziről jött riporterek Diyarbakirba való megérkezését követő...

Pisztolylövések zavarták meg múlt pénteken reggel a messziről jött riporterek Diyarbakirba való megérkezését követő első tájékozódást a szálloda bejáratánál. Eleinte a helyiek sem tudták, mi zajlik, aztán nyilvánvalóvá vált, hogy a szemben lévő polgármesteri hivatal udvarában merénylet történt. A jól értesültek máris tudni vélték, hogy leszámolásról volt szó, olyan is akadt, aki a rivális kurd erők közötti harcnak tulajdonította az incidenst. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy immár elszigetelt jelenségről van szó, és három éve nem emlékeznek hasonló esetre.

Ám ez csak részben igaz. Günter Verheugennek, az Európai Unió bővítési biztosának egy hónappal ezelőtti látogatása során a városon kívüli egyik ellenőrző pontnál - feltehetően kurd gerillák - lelőttek egy katonát és egy rendőrt. Míg Diyarbakirban, Törökország kurdok lakta keleti térségének központjában a HVG-t tájékoztató mértékadó források szerint valóban alábbhagyott az erőszak, a térségben június óta aktivizálta magát a Kurd Munkapárt (PKK). A húsz éve gerillaháborút folytató PKK még vezérének, Abdullah Öcalannak 1999-es elfogása után egyoldalú tűzszünetet hirdetett, de úgy tűnik, a konfliktus - igaz, korántsem olyan hevesen, mint annak előtte - újra éledezik. Gyakoriak a rendfenntartók elleni támadások, szombaton például két öngyilkosmerénylő-jelöltet is megállítottak robbanószerrel megrakott autójukkal, egyiket Isztambulban, a másikat a Diyarbakirtól keletre lévő Van városban.

A képhez azonban hozzátartozik, hogy míg öt évvel ezelőtt - mint azt a helyiek elismerték - egyáltalán nem lehetett biztonságról beszélni, mára sokat javult a helyzet. 2001-ben megszüntették a szükségállapotot, azóta szabadon lehet közlekedni a térségben, csak az iraki határövezetbe való belépéshez kell engedély. Igaz, Diyarbakirban vagy a száz kilométerre délre lévő Mardin városban feltűnően sok a rendőr, illetve a hadsereg kötelékébe tartozó, nehézfegyverzettel is ellátott csendőr, a rendőrállomások előtt géppisztolyos őrök állnak, és gyakorta kisebb páncélozott autók is feltűnnek. Az országút melletti katonai bázisokon egyértelmű a készenlét, a homokzsákokkal védett betonlőállásokon őrök kandikálnak ki. A HVG-t tájékoztató helyiek szerint a hegyekben katonai műveletek folynak az Észak-Irakba szorított PKK törökországi maradványai ellen.

Mardin előtt feltűnő volt a katonai mozgás, egy teherautó-konvoj például 16 harckocsit szállított észak felé. A NATO keleti végpontján, kényes térségben járunk, az iráni, iraki és szír határon túli feszültségek - például a szomszédos országokban élő kurd kisebbségek problémái, az iraki konfliktus - könnyen átgyűrűzhetnek török földre. A bizánci korból megmaradt, majd az oszmánok által továbbépített, gyönyörű fekvésű Mardin óvárosa fölé emelkedő várat szögesdrót veszi körül, ahova a hadsereg láthatóan hosszú távra beköltözött, talán egyszerre őrizve a várost és a szír határt.

A katonai jelenlét ellenére azonban felszabadultság is érezhető. A kurdok saját nyelvükön szólalnak meg és saját zenéjüket hallgatják - néhány éve még mindkettőért börtönbüntetés járt. Diyarbakir - római korból származó, mai formáját a szeldzsukok alatt elnyert, 6 kilométer hosszú fekete bazaltfallal körülvett - óvárosában igazi keleti hangulat fogadja a látogatót. A bazárokból szinte kifolyik az áru, a melegben vízzel locsolgatva kínálják a Tigrisből kifogott halakat, kimérve árulják a többféle színű és fűszerezésű olívabogyót, és persze a város jelképének számító dinnyét. Mardin óvárosában vasárnap is kinyitottak a boltok, a fiatalok jókedvűen látogatják a múzeumokat. A teázók melletti cipőpucoló vállalkozások gőzerővel működnek: míg valaki megissza az italát, addig a gyerekek elviszik és újjávarázsolják poros lábbelijét. Az idegenektől gátlás nélkül megkérdezik, honnan jöttek, és mit akarnak.

Kelet-Anatólia köves-sztyeppés pusztasága mozdulatlannak látszik, pedig nem az, csak a birka- és kecskenyájak beleolvadnak a fű sárgás és a kövek szürkés színébe. Az utakat ritkán megszakító településeken - a városokkal ellentétben - a férfiak inkább a hagyományos bő kurd nadrágot hordják, a nők pedig kendőt kötnek a fejükre, és van, aki szégyenlősen elfordul a külföldi tekintete elől. A mezőgazdaságból és állattenyésztésből élő falvak európai mércével mérve szegények, de Törökország csatlakozásával nemcsak az EU deklarált alapértéke, a kulturális sokszínűség gazdagodna, hanem az unió területileg is elérné a nyugati civilizáció egyik ókori forrásának tartott Mezopotámia északi részét, ahol a világ egyik első, tízezer éves településétől az Asszír Birodalmon át a görög-római korig számos kultúra hagyta emlékeit az utókorra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Megint jőnek, kopogtatnak

Feszülten és önbizalommal várja Törökország, hogy az Európai Bizottság e héten közzétett jelentése alapján decemberben végre dátumot kapjon a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Ankara - történelmi reformmenetelése ellenére - még messze van az Európai Uniótól, ám az esetleges majdani csatlakozás jóval több, mint csupán egy újabb EU-bővítés.

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Eladó az egyik legszebb régi hazai Mercedes, amit részben egy magyar tervezett

Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Minden második magyar rosszul szemetel

Minden második magyar rosszul szemetel