Kapjon-e jogot a rendőrség arra, hogy "kikövetkeztesse", mi várható egy tüntetésen-felvonuláson?

Kapjon-e jogot a rendőrség arra, hogy "kikövetkeztesse", mi várható egy tüntetésen-felvonuláson? - ez a kulcskérdése a gyülekezési törvény módosítása körüli vitáknak. A Bácsfi-eset kapcsán ugyanis újra felmerült, egészítsék ki a jogszabályt, s tegyék lehetővé, hogy a rendőrség megtilthassa a rendezvényt, ha bizonyos jelekből arra következtet: ott bűncselekményt fognak elkövetni vagy arra hívnak majd fel. Az efféle, főleg az MSZP által támogatott szigorítás azonban az eddigi pártközi egyeztetések tapasztalatai alapján aligha számíthat parlamenti jóváhagyásra, hiszen az SZDSZ és a Fidesz-MPSZ határozottan ellenzi, márpedig a gyülekezési szabályok módosításához kétharmados többség szükséges. Így valószínű, hogy marad a mostani előírás: a kormányirányítás alatt álló rendőrség csak akkor léphet közbe, ha a demonstráció közben bűncselekményt követnek el vagy arra hívnak fel, esetleg be nem jelentett vagy betiltott felvonulást próbálnak megtartani, tehát bűnmegelőzésre hivatkozva. Miközben vitáik során a pártok semmire sem jutottak, Faragó Péter (MSZP) képviselő a tettek mezejére lépett: szeptemberben azt próbálta törvénybe iktattatni, hogy a "fasiszta jellegű" felvonulásokat is megtilthatja a rendőrség, ám tíz nap után visszavonta - elfogadásra egyébként esélytelen - indítványát.

Legutóbb május 1-jén változott a rendőrség jogkörére vonatkozó szabály. Az uniós csatlakozás kapcsán született salátatörvény sok más jogszabály mellett az 1989-ben alkotott, kétségtelenül tüntetőbarát gyülekezési előírásokon is módosított: azóta nem elég ok a megtiltáshoz, hogy a rendezvény "a közlekedés aránytalan sérelmével" járna, már azt kell igazolni, a "közlekedés más útvonalon nem biztosítható". Nyilvánvaló, hogy az utóbbi megfogalmazás erősebben köti meg a rendőrség kezét, de a Magyar Jövő Csoport-Hungarista Kibontakozás nevében Bácsfi Diána által a fővárosi Erzsébet térre bejelentett felvonulások esetében Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány a közlekedésrendészet szakvéleményét citálva e pontra hivatkozva tiltotta meg a gyülekezést (bár azt is megemlítette: a bejelentés hiányos volt, nem tartalmazta a tervezett napirendet). Ez az eset is jelzi, hogy a hatályos szabályok "rugalmas" alkalmazásával is megtiltható egy tüntetés - feltéve persze, hogy olyan helyre hirdetik meg, ahol a közelben van az Országgyűlés vagy valamelyik önkormányzat, esetleg bíróság épülete, ráadásul forgalmas is a környék. Előbb-utóbb azonban befut az első olyan kérelem, amely valamelyik kies külvárosi területre szól, így a bíróság a felülvizsgálat során kilőheti az esetleges rendőrségi nemet, s máris megtartható lesz a tüntetés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Új idők régi dalai

A tíznapi elzárásra ítélt Bácsfi Diána és maroknyi csapata által péntekre tervezett neonáci demonstráció előtt a parlamenti pártok közös nyilatkozatban ítélték el a hungarista eszméket és minden szélsőséget. A politika azonban láthatóan nem tud megbirkózni a szabadság, illetve a közösségi értékek védelmének paradoxonával: hol tágra nyitja a szabadság lehetőségeit, hol megretten ennek a következményétől.

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből