Bár a 2004-es állami költségvetés vitáját felvezető tavaly őszi országgyűlési expozéjában László Csaba akkori...

Bár a 2004-es állami költségvetés vitáját felvezető tavaly őszi országgyűlési expozéjában László Csaba akkori pénzügyminiszter még azt tűzte ki célul, hogy "az államadósság 2004-ben nem emelkedik, s ezzel a magyar gazdaság minden esélyt megkap arra, hogy egyensúlyi növekedési pályán mozogjon", az ígéretből szinte semmi nem lett. Pedig utóda, Draskovics Tibor pénzügyminiszter minden törvényes, sőt olykor a jogszerűség határait is átlépő eszközt, konstruktív könyvelési trükköt bevetett annak érdekében, hogy a dinamikusan bővülő államadósság legalább a maastrichti korlátokon belül maradjon. Az év végéhez közeledve letiltatta például egyes áfa-visszatérítések, illetve költségvetési intézmények járandóságának a kifizetését, kezdeményezte az állami cégek azonnali osztalékelőleg-befizetését, hogy Magyarország legalább egyetlen ponton teljesítse az eurózónába lépés követelményét, azaz 2004-ben az államadósság ne legyen több a bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékánál.

Mindazonáltal a rendszerváltást követően sokáig éltanuló Magyarország mostanra lemaradt a hasonló cipőben járóktól, miután a magyar gazdaság 2004. évi élénkülése - 4 százalék körüli növekedés, amely az utóbbi két hónapban valamelyest megtorpant - a pénzügyi egyensúly megbomlásából táplálkozik. Az államháztartás 2004. évi pénzforgalmi, azaz a tényleges be- és kifizetések különbözeteként kialakuló hiánya - a Pénzügyminisztérium (PM) honlapján olvasható legfrissebb várakozások szerint - az előző évben soknak tartott GDP-arányos 5,9 százaléknál is több, 6,5 százalék. A fizetési mérleg 2004. évi deficitje várhatóan immár második esztendeje a GDP több mint 9 százaléka, amire legutóbb a Bokros-csomagot megelőző két évben volt példa (igaz, e kilenc százalékokban, 1-2 százalékpont erejéig, elszámolástechnikai változások is közrejátszanak). S ezt zömében az állam használta fel, miután a megtakarítási ráta várhatóan az idén is - hasonlóan a tavalyihoz - szinte nulla.

Kérdés, ki felel azért, hogy - a Gyurcsány-Hiller páros szavaival - az "1956 után született nemzedék" ugyanúgy fiaira rakja a terheket, mint ahogy azt elődei tették. A főbűnösök látszólag mindig a pénzügyérek. László Csabának már az előző, lassan, de határozatlanul irányító kormányfő, Medgyessy Péter a fejét vette, s Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is terhes a kincstár kulcsát szigorúan őrizni szándékozó Draskovics. A sajtó már azt is felröppentette, hogy a pénzügyminiszternek mennie kell, amit a kormányfő szóvivője útján azonnal cáfolt, jóllehet augusztus óta keresi az utódot, csak a kiszemeltek folyamatosan kikosarazzák. A kormánykoalíció az Orbán-kabinet pénzügyminiszterére, a jelenlegi jegybankelnökre fúj. Gyurcsány gazdasági vezetőkkel találkozva a minap egyenesen azzal vádolta meg a jegybank monetáris tanácsát (mt), hogy "a minél roszszabb, annál jobb" politikáját követi. Így aztán a dinamizmusát a stratégia helyett leginkább személyzeti ügyekben csillogtató Gyurcsány a 2005-ös büdzsét már nem bízná a monetáris véletlenre, a jegybanktörvény módosításától, saját embereinek az mt-be ültetésétől a kamatok s az árfolyam csökkenését reméli. Csakhogy a törvény a ma egyre kiszámíthatatlanabb jogi útvesztőbe kerülhet, lévén hogy a jegybanktörvény módosítását Járai Zsigmond feleslegesnek, értelmetlennek s a gazdaság egyik fontos intézménye aláásásának tekinti, amelynek megsemmisítéséért - mint mondta - hazai és nemzetközi jogi fórumokhoz fordul. Mindenesetre az mt hétfőn újabb fél százalékot vágott a jegybanki alapkamatból, de így is összesen csupán 3 százalékot engedett a tavaly novemberre drasztikusan, 12,5 százalékra feltornászott értékből, amellyel már elfogadásának pillanatában romba döntötte a 2004. évi költségvetést.

A jegybankelnök szerint viszont a felelősség a kormánykoalícióé, mert ismét nem tudott úrrá lenni az államháztartás hiányán. Mi tagadás, a szocialista-liberális koalíciónak még most sem látszik a kellő politikai elszántsága az államháztartás konszolidálására, az adósságspirál leállítására. Kevés érdeket sértve igyekszik kihúzni a következő országgyűlési választásokig, abban reménykedve, hogy ez elég lehet a győzelemhez. Fejétől bűzlik a hal, a politikai élet elitjébe az egyebek közt a jóléti állam eszméjének feladását megfogalmazó pamfletjével berobbant jelenlegi kormányfő is csak beszélt az államháztartás strukturális reformjáról. "Mélyreható reformokra van szükség az egészségügyben, az oktatásban, a szociálpolitikában, amelynek célja, hogy mindenki számára azonos minőségben legyenek elérhetőek a szolgáltatások. Ezzel a felső másfél millió ember privilégiumait minden ember között megosztanánk. Igaz, a reformok eredményei évekkel később mutatkoznának, de e nélkül bukásra vannak ítélve a szocialisták." Mégis e reformok egyike sem köszön vissza a 2005. évi költségvetési törvényben. Gyurcsány már a kormányprogramjában is visszakozott, amikor a ha akarom vemhes, ha akarom nem logikájú magyarázattal állt elő: "Nem rendeljük a társadalompolitikánkat a gazdaságpolitika alá, mert az igazságtalansághoz, a lehetőségek beszűküléséhez vezet. De nem tesszük meg fordítva sem, a gazdaságpolitikát sem rendeljük a társadalompolitika alá, mert az meg felelőtlenséghez, az pedig a jövő feléléséhez vezet."

SZÁNTÓ ANIKÓ

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

A történelem futószalagján

A jólét és a szociális biztonság vágyát meglovagoló manőverek uralták a politikai történéseket a mögöttünk hagyott évben. Az aktuális népakarat helyes felmérésén múlt, hogy mikor melyik párt szerzett előnyt az akciókkal, szövetségekkel, árulásokkal, puccsokkal megbolondított permanens versenyben - véli cikkünk politológus szerzője, a New York-i Columbia Egyetem vendégtanára.

A Jóbarátok szereplőivel ünnepelte Courtney Cox az 55. születésnapját

A Jóbarátok szereplőivel ünnepelte Courtney Cox az 55. születésnapját

Kész a program, ami szól, ha egy képet photoshopoltak

Kész a program, ami szól, ha egy képet photoshopoltak

Tiltási hullám söpör végig a magyar Facebookon, vagy csak valami hiba van?

Tiltási hullám söpör végig a magyar Facebookon, vagy csak valami hiba van?

Már a sündisznókra is figyelmeztetnek a brit utakon

Már a sündisznókra is figyelmeztetnek a brit utakon

Úgy tűnik, a NAV-nál nem éri el az ingerküszöböt a ferencvárosi parkolási botrány

Úgy tűnik, a NAV-nál nem éri el az ingerküszöböt a ferencvárosi parkolási botrány

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?