A földrengések előrejelezhetetlenek.

A földrengések előrejelezhetetlenek. A földtani lemezek mozgásából, illetve korábbi adatokból következtetni lehet ugyan az egyes területeken felhalmozódott feszültségek mértékére, de hogy ezek mely pillanatban robbantanak ki egy földrengést, nem lehet megjósolni - jelentette ki a HVG tudósítójának Cudzsi Josinobu, a Tokió Egyetem szökőárkutatással foglalkozó professzora. "Ezért a legtöbb, amit a kutatótársadalom tehet, hogy a rengés után minél gyorsabban figyelmeztetéseket ad ki" - tette hozzá.

Ha a rengést magát nem is, a nyomában következő szökőárat lehetséges előre jelezni. "Negyvenhat perccel a december 26-ai cunamit megindító földrengés után a Japán Meteorológiai Intézet hivatalos közleményben tudatta, semmiféle szökőár veszélye nem fenyegeti Japánt" - mondta a HVG-nek Cudzsi. Hasonló közleményt adott ki a Csendes-óceáni Cunamiriasztó Központ is, amely az USA nyugati partvidékét, Hawaiit és a térség 25 másik országát figyelmezteti a veszélyre. Az Indiai-óceán térségében azonban nem épült ki ilyen riasztórendszer. Így a tenger szintje alatt 10 kilométeres mélységben bekövetkezett, a Richter-skálán 9-es erősségű szumátrai földmozgás - melynek ereje negyvenszerese volt például a 17 ezer áldozatot követelő 1999-es törökországi rengésnek - és az általa gerjesztett szökőár teljesen felkészületlenül érte az epicentrumtól mindössze 255 kilométerre fekvő indonéziai Banda Aceh városát csakúgy, mint Thaiföldet vagy a 2 ezer kilométerrel távolabbi Maldív-szigeteket. Pedig utóbbi helyeken két-három órát nyertek volna a felkészülésre. "A legutóbbi kétszáz-háromszáz évben Thaiföldön sohasem volt szökőár, s rendkívül csekély az esélye, hogy ilyesmi előfordulhat" - szemlélteti például Thaiföld hozzáállását az ország budapesti nagykövetségének a katasztrófa után két nappal kiadott közleménye.

"Földünk kérgének egyetlen pontja sem áll egy helyben. Az indiai szubkontinens az utóbbi 150 millió évben több tízezer kilométert vándorolt a Déli-sarkvidékről, jelenleg évi 7 centiméteres átlagsebességgel csúszik tovább az ugyancsak észak felé haladó eurázsiai lemez alá, s a december 26-ai ütközéskor feltehetően 0,5-1,5 méterrel megemelte az azon fekvő Szumátrát. A rezgéshullámokat átvette a tenger, s pusztító árhullám, japán nevén cunami keletkezett" - adta meg a HVG-nek a tragédia földtani magyarázatát Tóth László, az MTA Földrengéskutató Intézetének igazgatója, hozzátéve, a nagy rengéseket mindig utórengések követik, ezúttal is már több mint ezerről érkezett jelentés. A nagy ütközés után sem nyugszik meg a Föld, az elmozdulás másutt új feszültségeket kelt.

Japán 1952-ben, az USA 1949-ben állította fel szökőár-előrejelzési rendszerét. Mivel a két központ egymástól függetlenül működött, 1960-ban Japánban nem jelezték előre a 9,5-es erősségű chilei földrengés keltette árhullámot. A több mint 50 millió dolláros pusztítást okozó cunamiban 138 ember veszett oda. Két évvel később a két rendszert összekapcsolták, majd - miután az 1993-as hokkaidói földrengés által keltett 30 méter magas cunami 165 halálos áldozatot követelt Okusiri szigetén - a Japán- és a Dél-kínai-tenger országai is összehangolt előrejelzési rendszer kialakításába kezdtek. 2001-től Japán szorosabbra fűzte az együttműködést keleti szomszédaival is, és három éven át 153 millió jenes (275 millió forintos) költséggel kibővítette rendszerét.

A cunamiészlelés kellékei a földrengésjelző obszervatóriumok és a tengerszint akár csak 10 centiméteres emelkedését is jelző bóják hálózata, valamint az ezek jeleit egy központba továbbító távközlési rendszer. Az USA-ban a riasztási láncban a polgári védelem, a belügyi szervek, de magánszervezetek is részt vesznek meglévő hálózatukkal, így többletköltséget főleg berendezéseik rendszerbe állítása okoz, ami néhány tízmillió dollárra becsülhető. "25 ezer ember szerepel levelezési listánkon, őket minden 2,6-esnél erősebb rengésről automatikusan tájékoztatjuk" - jelezte a lakossági érdeklődést a HVG-nek Clarice Ranson, az amerikai geológiai szolgálat (USGS) sajtóosztályának munkatársa. Ezúttal nagy beruházások nélkül is sok ezren megmenekülhettek volna, ha előzőleg - amerikai és japán mintára - tájékoztatták volna őket a tudnivalókról. Amerikában a világhálón is elérhető, gyerekeknek szóló rajzos kiadvány figyelmeztet: ha visszahúzódik a tenger, az a cunami előjele, s menekülni kell. A földlökés hatására kialakuló tengeri hullám ugyanis a nyílt tengeren legfeljebb fél-másfél méter magas, s két hullám között több tíz, esetleg 100 kilométer a távolság. A sekélyebb parton megtorlódó hullámok viszont már több tíz méter magasra nőhetnek, s távolságuk néhány kilométerre csökken. A nagy hullám pedig leszívja maga előtt a vizet. Indonéziában, Srí Lankán, Thaiföldön, a Maldív-szigeteken viszont a több száz méteren szárazzá vált partokon ragadt halakat fogdosták össze a minderről mit sem hallott - s áldozattá vált - emberek.

Arról egyébként a megfigyelőközpontok sem tudtak - a helyszínre telepített bóják híján nem is tudhattak - idejében, hogy miközben őket nem, az Indiai-óceán térségbelieket viszont fenyegeti cunami. 223 szeizmológiai állomás adatait összegezve december 26-ai első, a rengés után 15 perccel kiadott jelentésében az amerikai Óceán- és Atmoszférakutató Intézet (NOAA) 8-as erősségű földmozgásról adott tájékoztatót, amit ötven perccel később 8,5-esre emelt, s csak ekkor tett említést a szökőár veszélyéről az Indiai-óceán térségében. Végül másnap délutáni közleményében módosította 9-es erősségűre a rengés besorolását. Az árhullám viszont már az első órában elérte Szumátrát, két-két és fél órán belül Thaiföldet és Malajziát is. A NOAA - áll a szervezet közleményében - két és háromnegyed órával a kitörés után egy internetes hírügynökség jelentéséből értesült arról, hogy a rengés árhullámot idézett elő, vagyis esély sem volt rá, hogy az érintett országokat az amerikai-japán védelmi rendszer riassza.

PÁSZTOR AURÉL / TOKIÓ, SZABÓ GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

A világ bús tengere

Az egész világot megmozgató segélyakciók ellenére valószínűleg évekre lesz szükségük a karácsonyi gyilkos szökőár sújtotta délkelet-ázsiai országoknak, hogy kiheverjék az eddig 150 ezer emberéletet követelő természeti csapás okozta lelki és gazdasági sokkot. A HVG tudósítói az áldozatok száma és a károk várható növekedéséről számoltak be.

Önvezető autók: Mit jelent a nulladik szint? Van olyan, amelyikben már kormány sincs?

Önvezető autók: Mit jelent a nulladik szint? Van olyan, amelyikben már kormány sincs?

A meztelen Majka és Tilla miatt bírságolt a Médiatanács

A meztelen Majka és Tilla miatt bírságolt a Médiatanács

Négyes karambol történt az M7-esen a Balaton felé

Négyes karambol történt az M7-esen a Balaton felé

1989: amikor egy mosógépért három hónapig kellett dolgozni

1989: amikor egy mosógépért három hónapig kellett dolgozni

Itt a technológia, amivel 13-14 percbe telik feltölteni az óriási, 4000 mAh-es aksit

Itt a technológia, amivel 13-14 percbe telik feltölteni az óriási, 4000 mAh-es aksit

Máris kiesett Fucsovics Londonban

Máris kiesett Fucsovics Londonban