Az elmúlt napokban a szocialista párt prominens személyiségei közül többen személyes véleményt is mondtak a jelölés...

Az elmúlt napokban a szocialista párt prominens személyiségei közül többen személyes véleményt is mondtak a jelölés körüli vitákról és azoknak az MSZP-re gyakorolt hatásáról. A HVG három álláspont - különböző vérmérsékletű - képviselőjét kérdezte.

Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára:

HVG: Egy minapi publicisztikájában élesen bírálta az SZDSZ-t, amely - mint írta - a súlyát, szerepét, jelentőségét meghaladó módon vesz részt a jelölési folyamatban. Fenntartja, hogy ha így megy tovább, szakítás lehet a vége?

S. T.: Az SZDSZ - immáron hagyományosan - a médián keresztül szerette volna befolyásolni a döntést. Ez az eljárás az ő szempontjukból érthető, de az MSZP-nek határozottan vissza kell utasítania. Rutinos politikusok, de ezúttal módszert tévesztettek. A tisztesség úgy kívánta volna, hogy előbb tárgyaljanak velünk, az pedig végképp sportszerűtlen, amit Szili Katalin lejáratása érdekében tettek.

HVG: Nem arról van szó, hogy az MSZP ügyetlenkedte el a dolgot, és most másban keresi a hibát?

S. T.: Annyi történt, hogy a tagság előbb mondott ki egy nevet, mint a párt vezetése, és kiállt mellette. Azt gondolom, hogy ez a lépés a párt demokratizálódási folyamatának fontos állomása. Az már egy másik kérdés, hogy a pártvezetés mit tud kezdeni ezzel az alulról jövő kezdeményezéssel: az élére áll, vagy megpróbálja meggyőzni a tagságot valamilyen más szempont fontosságáról. Ez már a politika művészetének területe.

HVG: Ön azt is írta: "Gyurcsány Ferencet, Hiller Istvánt ugyanaz a vulkanikus erő röpítette magasba, amely most Szili Katalint". Nem okozhat újabb vezetési válságot, ha a pártvezetés utóbb mégis felülbírálja a tagság döntését?

S. T.: Minthogy a jelölési folyamat elején nem volt ismert a pártvezetés álláspontja, nem kell pártvezetés-ellenesnek tekinteni, hogy a tagság kifejezésre juttatta akaratát. Ugyanakkor óriási a pártvezetés felelőssége. Elvitathatatlan joga, hogy alternatívát mutasson fel, amit a tagságnak sem kell úgy megélnie, hogy a pártvezetés felülbírálta. Hogy mi történik a következő napokban az MSZP-ben, az a tolerancia egyik fontos fokmérője lesz. Tagság nélkül nincs vezetés, de vezetés nélkül sincs tagság - ezt kell tudatosítania mindenkinek, és azt, bármi legyen is a jelölés végkimenetele, senkinek sem szabad megsértődnie.

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese:

HVG: Az MSZP és a kormány számára akár sikertörténet is lehetett volna a köztársaságielnök-jelölés, most mégis mintha az lenne a legfontosabb, hogy minél kisebb presztízsveszteséggel kerüljenek ki az ügyből. Ennyire felkészületlenül érte önöket a jelölési procedúra?

Sz. I.: Hosszú ideje téma volt az MSZP-ben a jelölés, amely reményeim szerint sikertörténet lesz. Mint az egy demokratikus pártban szokás, arra törekedtünk, a tagság minél szélesebb köre mondhasson véleményt, hogy ne néhány vezető döntse el egy zárt, füstös szobában, ki lesz a jelölt.

HVG: Azt is hallani azonban, Szili Katalint tavaly ősszel azzal az ígérettel sikerült rávenni, ne vállaljon semmilyen vezető tisztséget az MSZP-ben, hogy ő lesz az államfőjelölt.

SZ. I.: A háttéralkuk számomra érdektelenek, egyébként nem tudok ilyenről. Fontosnak tartom viszont, hogy az MSZP-hez kötődő, baloldali személyiség legyen a jelölt. Volt már az országnak liberális és konzervatív államfője, és - a jelenlegi politikai erőviszonyokon túl - a három nagy politikai irányzat egyenlő mértékű reprezentációja szempontjából is kívánatos, hogy a következő elnököt a baloldal adja. Azt pedig, hogy a korábbi párttagság, illetve politikai szerepvállalás nem lehet akadály, épp Göncz Árpád és Mádl Ferenc példája illusztrálja.

HVG: Elemzők szerint Szili jelölését a Hiller-féle pártvezetés belső ellenzéke - benne ön - azért is ambicionálta, hogy ezzel is jelezze, nem érvényesülhet mindenben a Gyurcsány-Hiller-páros akarata.

Sz. I.: Hiába akarja az ellenkezőjét hallani tőlem, az MSZP egységes a kormányfő és egységes Hiller István pártelnök munkájának támogatásában. Mindenki átérzi a köztársaságielnök-jelölés felelősségét, s hiú reményeket táplál, aki például koalíciós szakítópróbát vár. Én is egyetértettem azzal, hogy az MSZP országos választmányi ülése a hét végén szabad mandátumot adott a tárgyaló feleknek a további egyeztetésekre. Mi is, akik Szili Katalint alkalmas jelöltnek tartjuk az államfői posztra, pontosan tudjuk, hogy az SZDSZ támogatása szükséges és kívánatos a köztársasági elnök megválasztásához.

Vitányi Iván, az MSZP volt választmányi elnöke:

HVG: Újabban önt emlegetik mint az MSZP egyik - az SZDSZ számára is elfogadható - lehetséges új jelöltjét. Valóban a párt egyik titkos favoritját köszönthetjük önben?

V. I.: Előfordulhat, hogy keresgélés közben valakiknek az eszébe jutottam, de azt kell hogy mondjam, életkoromnál fogva nem tartom magam alkalmasnak a jelöltségre. A köztársasági elnöki munkakör sem olyan jellegű, ami közel állna hozzám.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Itt az idő, válasszatok

Meghiúsulni látszanak Szili Katalin államfői álmai, miután a szabaddemokraták nem hajlandók támogatni a szocialista házelnököt a június 6-ára beharangozott köztársaságielnök-választáson. Az eset kapcsán még a pártszakadás veszélye is szóba került a vezető kormánypártban, amely pénteken tartja államfőjelölő kongresszusát.

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

Csak segíteni akartak a nyugdíj mellett tovább dolgozó orvosok, de két hónapja nem kapnak ellátást

Csak segíteni akartak a nyugdíj mellett tovább dolgozó orvosok, de két hónapja nem kapnak ellátást

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

Gulyás Gergely: „Az MSZP már nincs a pályán”

Gulyás Gergely: „Az MSZP már nincs a pályán”