Bár a jövő évi választások előtt a Fidesz-MPSZ még egy hivatalos kampánynyitó gyűlést is tervez, a lényegét illetően a...

Bár a jövő évi választások előtt a Fidesz-MPSZ még egy hivatalos kampánynyitó gyűlést is tervez, a lényegét illetően a párt hét végi - kitárt kapukat idéző díszletek között, amolyan családi nap formájában megrendezett - tisztújító és alapszabály-módosító kongresszusa a nagy összecsapás előtti utolsó seregszemlének is beillett. A Hungexpo "összes termeiben" megtartott dzsemborira nem csupán a párt küldöttei voltak hivatalosak: ide várta a vezérkar - nem hiába - a múlt heti államfőválasztás ellenzéki sikerének közös megünneplésére a polgári köröket és minden olyan szatellitszervezetet (alapítványokat, kiadókat, egyesületeket), amelyek kimondva vagy kimondatlanul a párt hátországához tartoznak.

A győzelmi hangulat ellenére szinte minden felszólaló fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy "a csatát ugyan megnyertük, de háborút még nem", és megbocsáthatatlan bűn lenne belesétálni ugyanabba a csapdába, mint a 2002-es választások előtt, amikor a párt a kedvező népszerűségi mutatók ismeretében lényegében tétlenül várta, hogy ölébe hulljon a siker. A lazítás már csak azért sem engedhető meg - fejtegette a tisztújításon a papírforma szerint újraválasztott Orbán Viktor pártelnök -, mert a kampányban nem várható semmilyen külső segítség. Orbán szerint a szövetség csak az embertől emberig, ajtótól ajtóig tartó meggyőzéssel dolgozhatja le azt a hátrányt, amit a koalíciós pártok iránt elfogult médiában kénytelen elszenvedni. Orbán egyúttal ötleteket is kért arra, milyen intézkedéseket tegyen egy majdani Fidesz-kormány a médiaegyensúly helyreállítása érdekében.

A tanácskozáson - ahol ugyancsak papírforma szerint alakították át az elnökséget, s választottak alelnököket (Pokorni Zoltán, Schmitt Pál, Pelczné Gáll Ildikó, illetve Varga Mihály személyében) - minden arra utalt, hogy a Fidesz-MPSZ rátalált régi önmagára. Ismét olyan önbizalomtól duzzadó pártként mutatkozott meg, amelyben az első számú vezető megkérdőjelezhetetlen tekintélye mellett rendkívül erős a tagok és a szimpatizánsok lojalitása, szolidaritása. Következésképp - a kormánypártokkal ellentétben - a Fidesz képes az egységes cselekvésre, s e tulajdonsága épp a kiélezett helyzetekben mutatkozik meg leginkább.

A párt ereje azonban a jelek szerint egyben a gyengesége is. Ami belülről nézve közösséget teremtő erő, az kívülről - a pártpreferenciájukban bizonytalan szavazók számára - akár taszító is lehet. Ezért is tartotta Orbán fontosnak annak a hangsúlyozását, "nem vezető akarok lenni, hanem tag", és hogy "a jó vezető nem meggyőzni, hanem megérteni akar". A pártelnök, aki februári országértékelő beszédében még azt fejtegette, hogy "nem azt kell firtatni, mivel tartozunk az államnak és a nemzetnek, hanem azt, mivel tartozik az állam és a nemzet nekünk", a korábbi kijelentését már úgy fejlesztette tovább, hogy bár a Gyurcsány-kormány szerint az emberekben van a hiba, valójában épp fordítva van. Ahol a kormány csekélyebb befolyással rendelkezik - például a vállalkozói szektorban -, ott nincsenek nagy bajok; ellenben ahol a kormány dönt (elsősorban az állami szférában), ott súlyos gondok mutatkoznak - hangoztatta a pártelnök. Hozzátéve, a polgári oldalnak úgy kell dolgoznia, hogy a választók azt érezzék, ha 2006-tól a Fidesz-MPSZ kormányoz, őket is bevonják majd a döntésekbe.

A párt "népfrontos" működésének továbbfejlesztésében ugyanakkor Orbán már konkrét eredményeket is felmutathatott a küldötteknek. A kongresszus előtt két nappal írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében az MDF-ből kivált-kizárt Nemzeti Fórum (NF) is csatlakozott a szövetséghez. A tömörülés így például részt vesz a Fidesz 2006-os választási programjának kidolgozásában, 14 országgyűlési képviselőjelöltje pedig a Fidesz-MPSZ támogatásával állhat majd sorompóba a választásokon. A Fidesz-vezetők ugyanakkor következetesen visszautasították, hogy ez lett volna a hála, amiért a Lezsák Sándor nevével fémjelzett tömörülés a múlt heti államfőválasztáson Sólyomra voksolt. Az MDF viszont azt feltételezi, hogy a Fidesz-MPSZ és az NF együttműködési megállapodásának létezik egy titkos "vakondzáradéka", hiszen a szintén nemzeti fórumos Horváth Balázs egy múlt heti televíziós nyilatkozatában maga ismerte el, hogy ő volt az egyik "vakond", aki - az MSZP megtévesztése érdekében - az államfőválasztás első fordulójában még Szili Katalinra voksolt. Katona Kálmán, az MDF választmányi elnöke szerint a történtek nyomán bebizonyosodott, hogy pártjának nincs már természetes szövetségese a parlamentben. Áder János frakcióvezető viszont sokat segített azoknak az MDF-eseknek a meggyőzésében, akik még hittek benne, hogy a Fidesszel együtt lehet működni.

A Fidesz, úgy tudni, azért is merte "bevállalni" a nyílt konfrontációt, mert - mint azt egy közelmúltban készült Századvég-elemzés kimutatta - az MDF a maga stabil 164-165 ezer szavazójával 2006-ban nem fogja átlépni a parlamenti küszöböt. Annak viszont, hogy még legalább 100 ezer voksot begyűjtsenek - s így jövőre ellenzéki koalíciós kormány alakulhasson - csekély az esélye. Az elemzők azzal számolnak, hogy azok a választók, akik 2006-ban kormányváltást akarnak, voksuk biztosabb hasznosulása miatt szívesebben adják majd szavazatukat a Fideszre, mint az MDF-re, s így 2002 után nem ismétlődik meg még egyszer a "Centrumpárt-effektus", amikor Kupa Mihály pártja egymaga közel 4 százaléknyi szavazatot vitt el - zömmel a jobboldalról.

DOBSZAY JÁNOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

A vizsgálat lezárult

Mindenben épp ellentétes volt a két nagy párt hétvégi kongresszusa. Miközben a szocialisták zárt ajtók mögött tartottak önvizsgálatot, s keresték a kiutat az elnökválasztási fiaskóból - amit Gyurcsány teljhatalommal való felruházásában véltek meglelni -, egy házzal arrébb a győztesek nyilvános ünneplés keretében rendezték soraikat.

Változás: mostantól ezt a weboldalt lesz jó megnyitnia, ha utazna valahova

Változás: mostantól ezt a weboldalt lesz jó megnyitnia, ha utazna valahova

Ugrik, szaltózik, épp csak nem ugat: mókás robotkutyát fejlesztettek

Ugrik, szaltózik, épp csak nem ugat: mókás robotkutyát fejlesztettek

Vadóc csaj a szomszédból – ilyen volt a Courtney Barnett-koncert

Vadóc csaj a szomszédból – ilyen volt a Courtney Barnett-koncert

Nagyon belehúzott az urándúsításba Irán

Nagyon belehúzott az urándúsításba Irán

Lewis Hamilton szívszorító szavakkal búcsúzott Niki Laudától

Lewis Hamilton szívszorító szavakkal búcsúzott Niki Laudától

Az arisztokrata autóknál mindig van feljebb, 3D-s kárpittal jön az új Bentley

Az arisztokrata autóknál mindig van feljebb, 3D-s kárpittal jön az új Bentley