Fekete szalagot viselt köpenyén a Gyulai Húskombinát Rt.

Fekete szalagot viselt köpenyén a Gyulai Húskombinát Rt. több mint háromszáz dolgozója a cég által tervezett elbocsátások és a hazai húsipar gyászos helyzete miatt múlt kedden szervezett egyórás figyelmeztető sztrájk alatt. A társaság vezetése június elején jelentette be, hogy leállítja a sertésvágást, és emiatt a kombinát 934 dolgozója közül 346-tól kénytelen megválni augusztus eleje és szeptember első napjai között. A cég tízhavi bérnek megfelelő végkielégítést adna az elbocsátott dolgozóknak, de Bezdán János, a húskombinát szakszervezeti tanácsának vezetője a HVG-nek azt mondta, hogy a vállalat egyelőre még az ehhez szükséges közel 400 millió forintot sem tudja előteremteni. A nádudvari Hajdúsági Agráripari Rt. többségi tulajdonában lévői gyulai cég Martos Géza vezérigazgató szerint tavaly 14 milliárdos árbevétel mellett 1,3 milliárdos deficitet termelt, és az azt megelőző két évben is veszteséges volt.

Az évente hozzávetőleg 400 milliárd forintos árbevételű húsipari ágazat 2003-ban 2-3 milliárd forintos profitot könyvelhetett el, de tavaly már csak nullszaldós volt, és az idén sem számíthat jobb eredményre - mondta Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetségének titkára. A szűk árrést jelzi, hogy a sertés kilónként 330 forintos termelői ára nyugat-európai szintű, miközben az itthoni hipermarketekben 800-900 forintba kerülő sertéscombot Ausztriában vagy Dániában átszámítva 2 ezer forintnál is drágábban kínálják.

A vásárlókkal ellentétben ennek a húsfeldolgozók nem örülnek. A magyar húsosok a hipermarketláncok által diktált feltételeket is fájlalják: a láncok ugyanis a megrendelések értékének akár 30 százalékát is visszakérhetik "polcpénz" és számos egyéb jogcímen beszedett térítés formájában. Martos szerint a Gyulai Húskombinát hipermarketeken keresztül értékesíti termékei 70-80 százalékát, és a másodlagos visszatérítések értéke náluk eléri a 22 százalékot. A hipermarketláncok ráadásul egyre több - a hazai versenytársak szerint gyakorta nem megfelelő minőségű - külföldi hústerméket is vásárolnak. A magyar húsosok versenyképességét rontja a kiterjedt feketepiac is, amely Menczelné szerint a hústermékek hazai összforgalmának 25-30 százalékára tehető. Szerinte a feldolgozók kiadásait tovább növelik az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági előírások betartásához szükséges beruházások járulékai, illetve az állatorvosi és élelmiszer-higiéniai vizsgálatoknak az európai átlagnál magasabb díjai is.

Eközben tovább csökken a hazai sertésállomány, és növekszik az EU más tagállamaiból behozott sertéshús mennyisége. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet szerint a sertésállomány a tavaly év végi 4,1-4,2 millióról idén áprilisra 3,9 millióra apadt, annak ellenére, hogy tavaly az alacsonyabb takarmányárak elvileg vonzóbbá tehették volna a tenyésztést. Ám szakértők szerint az EU előírásaihoz szükséges fejlesztésekkel pénzhiány miatt elmaradt kisebb sertéstelepek végül bedobták a törülközőt. Így fordulhatott elő, hogy nőni kezdett a hazainál egyébként esetenként drágább dán, holland és szlovák sertéshús behozatala, illetve az idén beindult az élő sertések importja is.

A húsiparosok szerint a feketegazdaság visszaszorítása, a kiskereskedelmi szabályok átalakítása és a kötelező hatósági díjak csökkentése mellett a hústermékekre kivetett 15 százalékos áfát is 5 százalékkal mérsékelni kellene. A Gyulai Húskombinát szakszervezete, a Magyar Húsiparosok Szövetsége és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete többször is kérte Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy hozzon létre egy, a húsipar jövőjével foglalkozó fórumot, ám az erre irányuló kezdeményezések eddig rendre elakadtak. A kormányzati reagálás előmozdítása érdekében a húsipari szakszervezetek mindenesetre országos sztrájkbizottság felállítását tervezik.

FINCZICZKI BÉLA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Tele a padlás

Takarmányként feletetve szeretné eltüntetni a jó termések szülte gabonahegyeket - jelentette be újabb, ezúttal agrárlépéseinek ismertetésekor a miniszterelnök. Az új irány persze újabb költségvetési terheket jelent, ám ez már főként az új ciklus kabinetjének gondja lesz.

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Fülke: A rendszer meztelen

Fülke: A rendszer meztelen

Kézikapitány a súlyos vereség után: Nagyon jó lecke volt

Kézikapitány a súlyos vereség után: Nagyon jó lecke volt

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval