A versenytől senki nem óvhatja meg a magyar termelőket, de az EU-konform nemzeti támogatásokban vannak még...

A versenytől senki nem óvhatja meg a magyar termelőket, de az EU-konform nemzeti támogatásokban vannak még kihasználatlan lehetőségek - állítja Halmai Péter, a Szent István Egyetem professzora.

HVG: Alig több mint egy év uniós tagság után úgy tűnik, a piaci krízisek a magyar mezőgazdaságot inkább sújtják, mint más tagországok agrárgazdaságát. Az olcsóbb élelmiszereknek örvendő fogyasztóként nehéz megítélni, vajon jogosak-e a termelői sirámok?

H. P.: Sok szempontból azok, de ahol a versenyképesség hiányából adódnak, ott nem fogadhatóak el. A versenyképesség javításához sokszor szükség lehet állami szerepvállalásra, de a belső piaci versenytől senki nem óvja meg a termelőket. Most már ugyanis nem szabad külön kezelni Magyarországot és az EU-t, az egységes piacon a közös agrárpolitika vonatkozik mindenkire. Különbség abban van, hogy ki mennyire tudja kihasználni a közös rezsimet. Magyarország kevésbé. Ez pedig egyértelműen az intézményi felkészületlenség számlájára írandó. Az intervenciós hivatal szerepét is betöltő kifizetőügynökség közismerten döcögve indult, és a piaci információk sem jutnak el időben, megfelelő minőségben az agrárpiaci szereplőkhöz és az agrárirányításhoz.

HVG: Vagyis ha flottul működik az intervenciós ügynökség, akkor most nyugodtan várhatná mindenki az aratást?

H. P.: Ennél mindenképpen nyugodtabban, de azért a gabonaügy ennél árnyaltabb, nemzeti szintű gabonaválság-kezelés nem képzelhető el. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy bár az elmúlt szezonban tavaly novemberben indult az intervenció, az első konkrét lépéseket csak hónapokkal később tette meg az intervenciós ügynökség, és még mindig a tavalyi termést vásárolja fel. Azt persze nem lehet ellensúlyozni, hogy Magyarország távol van a kikötőktől, és ezért az EU egyébként korlátozott gabonaexporttámogatás-pályázatain a magasabb fuvarköltségekből adódóan eleve hátrányos helyzetből indulunk.

HVG: A jelek szerint viszont a magyar gabonatermelők ráhajtottak a piactól független, számukra vonzó intervenciós eladásokra.

H. P.: Pedig az intervenciós lehetőségek szűkülésével, akár teljes megszűnésével számolni kell. A jelenlegi 101,31 eurós alapár csökkentése már régóta napirenden van, ez 2007 után vélhetően be is következik. A magyar helyzet különös azért is, mert a szántóföldi növénytermesztésben alkalmazott közvetlen támogatás javítja a gabonatermelők likviditását, így azok képesek nagyobb ráfordítással termelni, ezáltal magasabb hozamot elérni, ami tovább növeli a felesleget.

HVG: A sertés- és baromfiágazat viszont leépül, rohamosan növekszik az élelmiszerimport. Az EU keretein belül lehet-e ez ellen tenni, és nem ellentétes-e ez a fogyasztók érdekével?

H. P.: A piaci magatartás szabályainak betartásáért és a tisztességtelen árak alkalmazása ellen fel kell lépni. De ha az alacsonyabb ár versenyképesebb termelést takar, akkor el kell fogadni. A fogyasztóknak is érdekük lehet a nem protekcionista piacvédelem, ha azzal a méltatlanul gyenge minőségű áruk kikerülnek a piacról. Egyes uniós tagállamokban nem ritka, hogy például állatbetegségek elleni védekezésre hivatkozással akadályozzák az élőállat-bevitelt, vagy visszafordítják az akár a legkisebb tartalmi vagy formai hibával kitöltött kísérőokmánnyal ellátott szállítmányt. De a támogatásokban is lennének esélyeink. Más uniós országok előszeretettel alkalmazzák például a különböző állat-egészségügyi költségek megtérítését, amiben viszonylag nagy a mozgástér. Magyarországon viszont az agrárköltségvetés gyakorlatilag nem tartalmaz nemzeti támogatásokra elkülönített forrást. Ez más EU-tagállamban nem fordul elő. Formailag a közvetlen támogatások magyar kiegészítése - a szakzsargonban top upnak nevezett rész - nemzeti támogatásnak minősül ugyan, de az valójában a csatlakozás árának nevezhető, mert ezzel lehetett elfogadtatni az agrártermelőkkel, hogy ők csupán az EU-15-öknek járó közvetlen támogatás 25 százalékát kapják meg a belépéskor. Ha viszont a kormányzat mást nem ad, akkor a csatlakozás árát jelentős részben a mezőgazdasággal fizetteti meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Tele a padlás

Takarmányként feletetve szeretné eltüntetni a jó termések szülte gabonahegyeket - jelentette be újabb, ezúttal agrárlépéseinek ismertetésekor a miniszterelnök. Az új irány persze újabb költségvetési terheket jelent, ám ez már főként az új ciklus kabinetjének gondja lesz.

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"

"Azért nem leszek együtt senkivel, mert a társadalom elvárja"