Tisá beÁv a zsidó naptár leggyászosabb emléknapja.

Tisá beÁv a zsidó naptár leggyászosabb emléknapja. A vallásos zsidók e napon egyszerre emlékeznek a salamoni szentély és a második templom lerombolására, kiűzetéseikre saját országukból. Tisá beÁv az idén éppen a gázai kivonulás nyitánya előtti napra esett, így alig ért véget a szombat este megkezdett 25 órás szigorú böjt, amikor vasárnap éjfélkor végleg lezárták a Gázába vezető átjárók kapuját. A telepesek kétharmada tudomásul vette, hogy távoznia kell, vannak azonban, akik - a törvénytelenül beszivárgott jobboldali aktivisták támogatásával - passzív vagy aktív ellenállásra készülnek.

"A kormány alig törődött vele, amikor a terroristák rakétái hullottak a házainkra. Most viszont kivezénylik az egész hadsereget, ellenünk - panaszolta a HVG-nek a 26 éves Meir Dana-Picard, a gázai Kfar Darom település egyik vezetője: - Pedig ez a mi hadseregünk, ahová mint minden leszerelt izraelit, engem is évente behívnak egy hónapra." Kfar Darom négyszáz lakosa közül - a francia születésű, a gázai övezetbe két éve Jeruzsálemből átköltözött Dana-Picard állítása szerint - senki sem távozott, sőt a támogatókkal együtt lapzártánkkor összesen 3 ezren várják sátrakban a katonákat. "Nincs olyan zsidó törvény, mely arra kötelezne, hogy elhagyjuk otthonainkat" - mondta Dana-Picard. A közösség tagjai megegyeztek abban, hogy minden eszközzel ellenállnak a kitelepítésnek, de - rabbijuk, Avraham Schreiber utasításainak megfelelően - erőszakhoz nem folyamodnak. Inkább a pszichológiai hadviselés eszközeivel élnek.

Ehhez eligazítást is kaptak a telepesek. "Érzelmileg meg kell törni, szét kell morzsolni a katonák szívét, segítsetek nekik arra a szintre jutni, hogy végül megtagadják a parancsot. Csak ezután lehet átvenni a kilakoltatásról szóló levelet, és azt, természetesen olvasatlanul, a katona szeme előtt szét kell tépni" - áll egy, a telepesek vezetői által kiadott brosúrában. Ám a kiürítésben részt vevő 45 ezer rendőr és katona is sajátos kiképzésben részesült. Színészekkel gyakorolták a tisztek, hogyan kell (fegyvertelenül) bekopogni a telepesek házaiba, mit kell tenni, ha bevágják az orruk előtt az ajtót, ha szembe köpik vagy megrugdossák őket.

Nincsenek könnyű helyzetben a katonák, hiszen nem ellenséggel harcolnak, hanem azokat a honfitársaikat kell kilakoltatni otthonaikból, akiket a mindenkori kormányok biztattak, pénzeltek az utolsó pillanatig az ott maradás érdekében, s akik most úgy érzik, hogy becsapták, elárulták őket. "Először Tripoliból üldöztek el a családommal együtt - mondja egy régi telepes -, aztán az Egyiptommal kötött békeszerződés nyomán a sínai-félszigeti Yamitból, most meg innen. Nem kérek pénzt az államtól, hisz összes vagyona nem tudja kárpótolni a földbe tiport becsületemet" - mondja, és sír. A 48 éves, négygyermekes Avi Brunstein kedden az utolsó pillanatban hagyja el a Gus Katifhoz tartozó Gadid mezőgazdasági farmot, ahol 23 évig élt. Mint a HVG-nek elmondta: a húsz palesztin munkás, akiket a farmján alkalmazott, legalább olyan kilátástalan helyzetben van, mint ő a családjával. Palesztin alkalmazottai naponta 100 sékelt kerestek, ugyanannyit, mint a spanyol vagy a thaiföldi munkások, és nem tudják, mi lesz a sorsuk.

A Ciszjordánia északi részén fekvő Homesből 16 év után önként távozott az ötgyermekes Machlof család. "Nem ideológiai okokból, hanem a magas életszínvonal miatt jöttünk ide, nagy villa, jó munka, gyönyörű tájak... Aztán mikor kitört az intifáda, sokan elmentek, csupán 17 család maradt. Ám amint napirendre került a kivonulás, rengeteg vallásos ellenző költözött ide, a korábban elhagyott házak sorra megteltek, ma ismét több mint száz család él itt. Az újonnan jöttek élelmiszert halmoznak fel, és elbarikádozzák magukat. Nagy csata lesz itt" - vélekedik a családfő, azt is felidézve, hogy gyakorlatilag Ariel Saron alapította a települést. "1978-ban építésügyi miniszterként többször is járt itt, és Homes stratégiai fontosságáról beszélt. Állandóan azt mondta, ha a település nem létezne, ki kellene találni. És most íme..."

Van, aki ingóságai nagy részét a palesztinoknak ajándékozza, más inkább felgyújtja a házát, vagy kalapáccsal veri szét a kádat, hogy véletlenül se kerüljön semmi a palesztinok kezébe. Az erőfeszítés egyébként hiábavaló, mert a kitelepítés végén a hadsereg buldózerei - a középületeken és ültetvényeken kívül - mindent földig fognak rombolni. Ezt a palesztinok kérték, mert a földszintes házak helyén emeletes épületeket terveznek. Utoljára a temetőket költöztetik át. A melegházak a palesztinokhoz kerülnek, miután sikerült összegyűjteni - főként amerikai adományozóktól - 14 millió dollárt, amiből a kitelepített zsidó földtulajdonosokat (szám szerint 450-et) kártalanítják.

Az izraeli hátországnak is fel van adva a lecke, hogyan birkózik meg az éles ideológiai szembenállással. Sok munkahelyen például egyenesen megtiltották a dolgozóknak a gázai történésekről való beszélgetést. A vállalati autókra tilos a kivonulást ellenzők, illetve támogatók szimbólumait - narancssárga, illetve kék-fehér szalagot - tűzni, elkerülve így, hogy a másik táborhoz tartozók bojkottálják a cég termékeit.

"Mit csinálunk abban az esetben, ha egy tanuló Saront káromolja az osztályban?" - olvasható a vallásos iskolák számára a kulturális minisztérium által kiadott nyomtatványban. Vagy ha a diák narancssárga színű pólóban jön iskolába "zsidó nem lakoltat ki zsidót" felirattal? Mi van akkor, ha egy tanár közli, hogy támogatja a telepek kiürítésére felszólító parancs megtagadását? Nehéz kérdések, melyekre - legalábbis a brosúra alapján - egyelőre csak keresik a helyes válaszokat.

A kormány határozata alapján a Gázai övezettől északra lévő Askelon város melletti Nicánim-homokdűnék szomszédságában építik fel az áttelepítettek új otthonait. Sok kitelepítendő kétségbeesett, amikor a napokban szemrevételezte a számukra odahozott "karavillákat", azaz előre gyártott karavánházakat. Ám a meglehetősen lehangoló házacskák helyébe hamarosan luxusvillanegyed épül: egy olyan falu, melynek színvonala és stílusa a kaliforniai telenovellák álomvilláit idézi. A nemzetközi hírű Moti Littersdorf főépítész által vezetett tervezőcsoport rekordgyorsasággal, nyolcvan nap alatt készítette el a leendő falu terveit. Az egyenként 500 négyzetméteres telkeken összesen 1600 luxuslakóházat húznak fel, s valamennyihez úszómedencét is építenek. A villák kulcsait várhatóan 2007 decemberében kapják kézhez lakóik.

FRANK PÉTER-HALMOS LÁSZLÓ / TEL-AVIV, SCHWEITZER ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Az ígéretek földje

Izrael demokratikus és zsidó karakterének, valamint biztonságának megőrzése motiválhatta a Gázai övezet hétfőn megkezdett kiürítését, mellyel Izrael először számol fel zsidó kolóniákat palesztinok által követelt területen. A kivonulás komoly kihívás elé állítja a palesztinokat is: bizonyítaniuk kell, hogy érettek az önálló államiságra.

Selymes durvaság: teszten a BMW X4 M40i

Selymes durvaság: teszten a BMW X4 M40i

Weber szerint a megválasztása az EU demokratizálását jelentené

Weber szerint a megválasztása az EU demokratizálását jelentené

Nem igaz, hogy az EU mindenkit befogad. Nem igaz, hogy mi nem fogadunk be senkit

Nem igaz, hogy az EU mindenkit befogad. Nem igaz, hogy mi nem fogadunk be senkit

15 600 forintba kerül ez a miniatűr számítógép, amire két 4K-s monitort is ráköthet

15 600 forintba kerül ez a miniatűr számítógép, amire két 4K-s monitort is ráköthet

Márki-Zay: A testi fenyítésnek is szükségét érzem

Márki-Zay: A testi fenyítésnek is szükségét érzem

Károly nem csak taxizott, lopni is szeretett

Károly nem csak taxizott, lopni is szeretett