Budapest - A tiéd is!

Budapest - A tiéd is! - Az elvesztett expó és olimpia kárpótlásaként fogja fel a 2010-es nemzetközi bemutatkozás lehetőségét a fővárosi pályázat. A koncepció eszménye a "szerethető metropolisz", amelynek középpontjában a város és a víz (Duna, gyógyfürdők) kapcsolata áll. A tervezett programsorozat gerincét a hagyományos budapesti fesztiválok alkotják. Az esemény központi gondolatát kifejező architektúra egy szimbolikus szerepűnek szánt hatalmas üvegbuborék a Margit híd középső pillérénél, valamint egy könnyűszerkezetes gyaloghíd a Duna felett. A kapcsolódó jelentősebb beruházások nagyobb része már korábban is tervbe vett projektek újragondolása: az óbudai gázgyár és a közraktárak területén kulturális központ létesülne, rehabilitálnák a Várkert bazárt. A Duna több pontján "negatív szigeteket" hoznának létre: a meder aljáig érő hengerekben, lyukakban kiállítások, kávézók kapnának helyet.

Debrecen - Nyitott kapuk. Az első változatában még a legtöbb politikai, ideológiai elemmel átszőtt - a második fordulóra már finomodott, konkretizálódott - pályázat, miközben a város protestáns hagyományaiból táplálkozik, fizikai értelemben is leváltaná az előző rendszerhez kötődő kulturális intézményeket. A "hazug és könyörtelen rendszer szimbólumává vált" egykori Kölcsey Ferenc Művelődési Központ 2003-ban ledózeroltatott romjai helyére megálmodott kulturális városnegyed a cím elnyerése nélkül is megépül. De szerepel a tervekben a város térszerkezetét alapvetően módosító mesterséges tó létrehozása is. Az egyik legnagyobbat markoló, legtöbb maradandót alkotni akaró terv még Nagyváradot (Transzszilvánia Múzeum létesítése) sem hagyja ki a fejlesztésekből. A közös protestáns hagyományokból kiinduló regionális kapcsolatok elmélyítésének szervezeti keretét egy új formáció, a Városok, Falvak Szövetsége hivatott megteremteni. A pályázat délibábos eleme a város főterére megálmodott építészeti installáció: egy üveghegy.

Eger - Nyitva. Ezer év és ezer érv: A pályázat az intim, kisvárosi hangulatra vágyókat célozza meg, amihez a hátteret a történelmi miliő mellett a fények játéka (fényjárda, különleges fényhatások, fényművészeti központ) hivatott megteremteni. A legtöbb fejlesztés a föld alatt valósulna meg: a "város a város alatt" program keretében egy második belvárost alakítanának ki az érseki palota alatti pincerendszer hasznosításával. Itt kapna helyet a történelmi látványpark, valamint egy új tudásközpont. A felszíni változások közül a legjelentősebb, hogy a város megszabadul a Dobó teret csúfító egykori Skála Áruháztól, új épületet kap a Harlekin Bábszínház, a régi zsinagógában pedig Táncfórumot hoznak létre. A város egy új nevet is szeretne behozni a szélesebb köztudatba: a 2001-ben elhunyt "fény- és festőművész" Kepes Györgyét.

Győr - A jövő harmóniája. A kultúra fogalmának kiszélesítését reprezentáló pályázat, amely elsősorban a "technika-technológia" vezérmotívum köré szerveződik. A múlt helyett a jövőre koncentráló anyag a modernizáció városaként igyekszik látni, láttatni Győrt: konferenciák az autózásról, a panel jövőjéről, Neotechnológiai Múzeum, a Generációk Palotája, Médiaközpont, extrémsport-park. Négy folyó városaként a győri pályázatban is különös hangsúlyt kap a vízzel való kapcsolat (partok, parkok rendbetétele). A pályázat történelmi mélységének esetleges hiányosságait a pannonhalmi bencés főapátság és a komáromi Monostori Erőd Kht. együttműködésével megvalósuló programok pótolnák.

Miskolc - A kultúra várost épít. Az egykori ipariváros-jelleget örökre száműzni akaró terv az arculatváltásra összpontosít az Avas, a Miskolci Nemzeti Színház, Lillafüred, a miskolctapolcai fürdőfejlesztés előtérbe állításával, az ipari örökség - például az ómassai őskohó - "múzeumszerű" bemutatásával. Az új beruházások sajátos időutazás élményét kínálják az Avas hegyen nemrég feltárt 70 ezer éves emberi kultúra nyomaira alapozott kőkori élményparktól, az 1973-as első magyar rockfesztivál hagyományából táplálkozó Rocklegendák Csarnokán át a jövő tudományos múzeumáig. A városrehabilitációban kiemelt szerepet szánnak a vizeknek: a Szinva-patak vízi látványosságként szervesülne a város életébe, a Tapolca-völgy elárasztásával pedig mesterséges szigeteket létesítenének.

Pécs - A határtalan város. Miközben a pályázat a város hagyományos kulturális karakterére (műemlékek, egyetem) alapoz, feltörné a történelmileg kialakult kulturális struktúrákat. A fejlesztések - egy kivétellel - a belvároson kívüli területekre összpontosulnak, egy új kulturális tengelyt hozva létre a városmag és a külső területek között. Az ipari termelés szűkülésével folyamatosan funkcióját veszítő Zsolnay-gyár - amolyan város a városban jellegű képződményként - új kulturális negyedként éledne újjá. A pályázat a grandiózus új építészeti alkotások helyett a "sok kicsi sokra megy" elvére épül. Célja: visszaadni a város közösségi tereit, erősíteni mediterrán karakterét. Az új sétálóövezetek, parkok kialakítása során felszínre hoznák például az urbanizációval az aszfalt alá szorított csermelyek, patakok egy részét.

Sopron - "Szabadság, szerelem". A több, egymással olykor csak laza kapcsolatban álló tematikai elemrendszerből összegyúrt pályázat nem nélkülözi a fesztiválos jelleget: Liszt Ferenc-ünnepségsorozat, megemlékezések a határnyitó 1989-es páneurópai piknikről, könnyűzenei fesztivál, történelmi karnevál. A belvárosi rehabilitációk mellett felújítanák a fertőrákosi barlangszínházat, a pap-réti zsinagógát, és kiemelten kezelnék a közlekedési infrastruktúra fejlesztését (kerékpárutak, Bécs-Schwechat-Sopron buszjárat). Jelentősebb új beruházás egy könyvtár létrehozása, és újjáépítenék a fertődi Eszterházy-kastély egykori marionettszínházát. A programok legfontosabb célközönsége: a fiatal szerelmesek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kult

Városálmok

Nemes versengés helyett inkább a fejlesztési pénzekért való ádáz küzdelem és a főváros-vidék ellentét kiéleződése jellemezte a 2010-es Európa kulturális fővárosa címért eddig folyó versengést. A hét pályázó magyar város közül a kormány várhatóan jövő héten hirdet győztest.

“Orbán Viktor túl erősen beszélt, ennek ma már semmi értelme”

“Orbán Viktor túl erősen beszélt, ennek ma már semmi értelme”

Kombiként is itt a Mondeo hibrid – bemutató

Kombiként is itt a Mondeo hibrid – bemutató

Térköveket hajigált üzletekre egy budapesti férfi Balatonalmádiban

Térköveket hajigált üzletekre egy budapesti férfi Balatonalmádiban

Meghalt Franco Zeffirelli világhírű rendező

Meghalt Franco Zeffirelli világhírű rendező

Bajnai kitart Karácsony mellett

Bajnai kitart Karácsony mellett

A jó apa-gyerek kapcsolat nélkülözhetetlen az önbizalomhoz

A jó apa-gyerek kapcsolat nélkülözhetetlen az önbizalomhoz