A fundamentalisták mindannyian opportunisták - tartja egy arab mondás, amely különösen érvényes a története során a...

A fundamentalisták mindannyian opportunisták - tartja egy arab mondás, amely különösen érvényes a története során a realitásokhoz állandóan igazodó Hamászra. Bár a mozgalom elődje vallási elvek iránt kötelezte el magát, döntéseit az évek során rendszerint az ideológia és a politika kényes kölcsönhatása jellemezte. A Hamász eredete az Egyiptomban 1928-ban alapított, a társadalom vallási alapon történő megújítását hirdető Muszlim Testvériséghez (MT) kötődik. A muszlim törvénykezés, a sária bevezetéséért síkraszálló MT-alapító, Haszan al-Banna 1935-ben küldte első követeit az akkor brit mandátumterület Palesztinába. Jeruzsálemben tíz évvel később létre is jött az első iroda, és az 1948-as első arab-izraeli háború idején már több mint 25 alapszervezet összesen majdnem húszezer tagot számlált. Ám a háború után a Gázai övezet egyiptomi, Ciszjordánia jordániai felügyelet alá került, emiatt az MT háttérbe szorult.

Az e két terület, továbbá a Golán-fennsík és a Sínai-félsziget elvesztésével járó 1967-es háború megalázó arab vereségét az MT azzal magyarázta, hogy isten így büntette az iszlámtól elforduló palesztinai arabokat. Mivel az MT közvetlenül nem intézett kihívást az izraeli megszállás ellen, kapcsolata a zsidó állammal kevésbé volt problémás, mint a Jasszer Arafat vezette, világi Palesztinai Felszabadítási Szervezettel (PFSZ). Vallási nézeteit a mecseteken keresztül terjesztette, s az 1973-ban Gázában alapított Iszlamista Központ (al-Mudzsama) révén intézményesítette is tevékenységét. Az al-Mudzsama kiterjedt szociális hálózatot épített ki, és 1978-ban ugyancsak Gázában létrehozta az Iszlamista Egyetemet, amely pár év alatt a megszállt területeken működő legnagyobb felsőoktatási intézménnyé vált. Az al-Mudzsama azonban továbbra is vallási szervezet maradt, és állítólag Izrael sem bánta, hogy a megszállt területeken létrejön egy rivális hatalmi centrum az erőszakot hirdető PFSZ-szel szemben. Az izraeli hatóságok által 1978-ban még jótékonysági szervezetként bejegyzett al-Mudzsama az adakozásokból és a gazdag öbölbeli monarchiáktól kapott pénzekből fejlesztette - óvodákból, iskolákból, klinikákból, ingyenkonyhákból álló - szociális hálózatát, amelyet állítólag még az izraeli kormány is pénzügyi segítségben részesített.

Ám hiába ellenezte az erőszakot a mozgalom több befolyásos ideológusa, a palesztin tömegeknek egyre inkább elegük lett abból, hogy az al-Mudzsama csak spirituális eszközöket hirdetett a megszállás ellen. A mozgalom vezetése felismerte, hogy csak akkor képes hatni a palesztin társadalomra, ha politikailag is népszerűvé válik. Így az MT gázai szárnyát 1969 óta vezető Ahmed Jaszin sejk 1983-ban két félkatonai szervezetet is létrehozott, majd az 1987-es első intifáda kirobbanása teremtette meg a lehetőségét annak, hogy fegyveres tevékenységének is nagyobb hangsúlyt adjon, és ezáltal az erőszakos ellenállás terén versenyre keljen a PFSZ legfőbb erejével, a Fatahhal. Jaszin több társával létrehozta az Iszlamista Ellenállási Mozgalmat (arab rövidítéssel Hamászt), és az 1988-as alapító chartában rögzítették, hogy a végső cél iszlamista állam létrehozása egész Palesztinában és Izrael elpusztítása. A Hamász gyűlölete immár Izraelre és nem a PFSZ-re irányult.

Az erőszak politikája bevált. A Hamász elutasította a PFSZ és Izrael által 1993-ban kötött oslói megállapodást, majd végrehajtotta első öngyilkos merényletét. Azóta több mint ötszáz embert ölt meg a több mint 350 támadásban, amelyekből mintegy hatvan kamikazeakciót a 2000-ben kezdődött második intifáda alatt követett el. Becslések szerint a Hamász évi mintegy 70 millió dollárból gazdálkodik, csak Irán támogatása elérheti a 20-30 millió dollárt. Katonai szárnya, az egy mártírról elnevezett Ezzedin al-Kasszám több mint ezer tagot számlál. Egy öngyilkos merénylet egyes számítások szerint mindössze 150 dollárba kerül, nem számítva a kamikaze családjának juttatott 3-5 ezer dollárt.

Jaszin sejk azonban 2004-ben elérkezettnek látta az időt, hogy mozgalmának a második intifáda alatt tovább nőtt népszerűségét politikai tőkére váltsa. Újabb pragmatikus fordulatként - fogalmazott a HVG-nek Mahdi Abdul Hadi kelet-jeruzsálemi palesztin szakértő - meghirdette, hogy akár hosszú távú, 10-15 éves tűzszünetre is hajlandó, és indulni kíván a helyi, illetve a parlamenti választásokon. Ám még ebben az évben izraeli rakéta végzett vele, csakúgy, mint utódjával, Abdelaziz al-Rantisszivel, aki az intifáda fő céljának a megszállt területek felszabadítását tekintette, amibe Izraelt magát már nem értette bele.

A tavalyi önkormányzati és az idei parlamenti választásokra való felkészülés során az addig arctalan Hamász több olyan pragmatikus politikust vonultatott fel, akik a városok élén már bizonyították rátermettségüket. Politikai vezetőinek szerény életstílusa, magas iskolázottsága eltér a PFSZ vezéreiétől. Vezetőik sokszor nemcsak az izraeli, de a palesztin börtönt is megjárták, általában sokgyermekes, rendezett családban élnek. Valószínű, hogy a Hamász - ha hű marad opportunista múltjához - csak akkor mond le az erőszakról, ha a palesztinok körében annak már nincs tömeges támogatottsága, azaz politikai hozadéka. A terrorizmus és Izrael démonizálása - mutatnak rá szakértők - nem szerves része annak az ideológiának, amelyből a mozgalom született. Ha ez igaz, akkor már csak az a kérdés, a Hamász vajon nem változott-e meg olyan mértékben, hogy már nem képes visszatérni eredeti filozófiájához, miszerint a helyes út az iszlám erőszakmentes követése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

A diadal árnyékában

Ma még talány, mit kezd a hatalommal és a felelősséggel, mérsékli-e radikalizmusát a palesztin parlamenti választáson elsöprő győzelmet arató Hamász. Az is kérdés még, miként kezeli a Nyugat és Izrael a terroristának tartott mozgalom demokratikus hatalomra jutását.

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Megnőhet a terrortámadások kockázata a Brexit miatt

Megnőhet a terrortámadások kockázata a Brexit miatt

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak