Mintha börtönből jönne ki az ember egy látogatás után, amikor elhagyja a Gázai övezetet, és az ereci átkelőnél...

Mintha börtönből jönne ki az ember egy látogatás után, amikor elhagyja a Gázai övezetet, és az ereci átkelőnél Izraelbe érkezik. A palesztin ellenőrzés után, egy hosszú betonfolyosót követően két acélrácsos kapu következik, amelyeket távirányítással nyitnak ki, miközben nyilvánvalóan kamerán figyelik a mozgást. Ezt követően a csomagokat egy gépben, az embereket - feltartott kézzel - egy fülkében világítják át, mintha másik bolygóról érkezett lényeket vizsgálgatnának bombabiztos fülkéből egy tudományos-fantasztikus filmben. Ám mindez a valóság. A 2000-ben kezdődött második intifáda oly mértékben lerombolta a bizalmat zsidók és palesztinok között, hogy szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy Erec egyszer normális határátkelő lesz, ahol emberek, járművek és áruk szabadon mozoghatnak.

A szinte egymást érő zsúfolt gázai városokban múlt szerdán, a parlamenti választás napján nem volt érzékelhető az övezetet a tavalyi egyoldalú izraeli kivonulás után elborító káosz és törvénytelenség. Ellenkezőleg, az iskolákban berendezett választóhelyiségeknél a szavazót, megfigyelőt, újságírót egyaránt ováció fogadta. Szinte mindenhova választási plakátokat ragasztgattak, a bejáratnál gyerekek álltak sorfalat, a Hamász zöld és a Fatah sárga zászlóit lengetve. A kampány a szavazás napján is gőzerővel folyt, nem lehetett megúszni, hogy jelöltet, pártot hirdető lapot vagy brosúrát ne nyomjanak a kíváncsiskodó kezébe. Az iskolák területén azonban már szigorúan levetették a pártszínezetű sálakat. Az utcákon száguldoztak a párthíveket szállító autók. Csoda, hogy a kocsik tetején állók nem estek le, de talán azért, mert a szavazás amúgy is egyfajta cirkuszi mulatságra emlékeztetett, és a mutatványnak sikerülnie kellett. A HVG-t tájékoztató európai megfigyelők szerint egyébként kifogástalanul zajlott a felkészülés, a szavazás és a voksok megszámlálása, többen úgy vélték, ez volt az eddigi legdemokratikusabb választás az arab világban.

Pedig a Gázai övezet kétmilliós lakossága rendkívül nehéz helyzetben él. A lapunknak nyilatkozók továbbra is megszállt területnek tekintik az övezetet, hiszen nem működik a reptér, nincs kikötő, a szárazföldi, légi és vízi határokat Izrael ellenőrzi, kivéve az Egyiptom felé vezető rafahi átkelőt, de a 18 és 40 év közötti férfiak a szomszédos arab országba sem utazhatnak. A munkanélküliség 60 százalékos, az árak a különféle ágazatokat - például gyorsétterem-hálózatokat, cementgyárakat vagy a töltőállomásokat - kézben tartó monopóliumok miatt magasak, a benzin literje például 2 dollárnak megfelelő sékel. Ha a Nyugat nem folyósítja segélyeit, és azokat máshonnan nem pótolják, akkor a Gázai övezet és Ciszjordánia gazdasága napok alatt összeomlik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

A diadal árnyékában

Ma még talány, mit kezd a hatalommal és a felelősséggel, mérsékli-e radikalizmusát a palesztin parlamenti választáson elsöprő győzelmet arató Hamász. Az is kérdés még, miként kezeli a Nyugat és Izrael a terroristának tartott mozgalom demokratikus hatalomra jutását.

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt