Izrael bojkottálni fogja a palesztin kormányt, ha abban részt vesz a Hamász, hacsak az nem mond le a terrorról, nem...

Izrael bojkottálni fogja a palesztin kormányt, ha abban részt vesz a Hamász, hacsak az nem mond le a terrorról, nem ismeri el a zsidó állam létezési jogát, és nem fogadja el a Palesztin Hatóság által eddig Izraellel aláírt megállapodásokat - tette egyértelművé vasárnap Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök, aki a kómában lévő Ariel Saron kormányfő által alapított Kadima pártot is vezeti. Így nyilatkozott a baloldali Munkapárt és a jobboldali Likud is, egyértelművé téve, hogy olyan szervezettel nem tárgyalnak, amely chartája szerint Izrael elpusztítására törekszik. Valószínű, hogy egyetlen izraeli párt véleménye sem fog jelentős mértékben változni a március 28-ára előrehozott parlamenti választásig, bár a Jediót Ahronót című napilap által készített, a Hamász győzelme utáni első közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 48 százaléka támogatja a tárgyalásokat egy Hamász vezette palesztin kormánnyal, míg 43 százalék elutasítja.

Izraeli kommentárok szerint a zsidó állam valószínűleg a választás után is várakozó álláspontra helyezkedik. A Hamász mindenesetre 2004 szeptembere óta nem hajtott végre öngyilkos merényletet, és tartotta magát a tavaly februárban kezdődött tűzszünethez, miközben a Fatah holdudvarához tartozó különféle fegyveres csoportok többször is támadták Izraelt, a Fatah fegyveres szárnyának tartott al-Aksza Mártírjainak Brigádja pedig nyíltan bejelentette, hogy nem tekinti érvényesnek a tűzszünetet. Ráadásul az 1993-as oslói megállapodásokhoz vezető titkos izraeli-palesztin tárgyalások annak ellenére folytak, hogy a Fatah csak a kilencvenes évek második felében törölte chartájából a zsidó állam elpusztítására vonatkozó részt, igaz, a néhai Jasszer Arafat már 1988-ban elismerte Izrael létezésének jogát. A terroristából békepartnerré, majd Nobel-békedíjas vezetővé avanzsált Arafat 2004-es halála előtt azonban ismét persona non gratává vált Izrael számára.

A Hamász győzelme - Vadi Abunasszar izraeli elemző szerint - várhatóan a Likudot fogja erősíteni, amelynek vezetője, Benjamin Netanjahu máris az egyoldalú lépések politikáját, vagyis a Gázai övezetből történő kivonulást említette a szélsőséges mozgalom felemelkedésének hátterében. Szerinte ugyanis a palesztinok úgy érezhették, hogy a terrornak köszönhetően ürítette ki Izrael a tengerparti sávot. Sok múlik azonban azon, hogy az izraeli választásokig nyugalomban marad-e a Hamász. A The Jerusalem Post című izraeli napilap elemzése arra is rámutatott, hogy a Likud korábban több lehetőséget is elmulasztott népszerűségének növelésére. Nem nyert például abból, amikor a beteg Saron helyére a hősi háborús múlttal nem rendelkező Olmert került. A lap szerint ha Netanjahu nem lesz képes a Hamász győzelmét a maga javára fordítani, akkor menthetetlenül lemarad, és nem kizárt, hogy a Kadima - a Hamászéhoz hasonló - földcsuszamlásszerű győzelmet arat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

A diadal árnyékában

Ma még talány, mit kezd a hatalommal és a felelősséggel, mérsékli-e radikalizmusát a palesztin parlamenti választáson elsöprő győzelmet arató Hamász. Az is kérdés még, miként kezeli a Nyugat és Izrael a terroristának tartott mozgalom demokratikus hatalomra jutását.

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Hollywood is búcsúzik Andy Vajnától, csak van, aki elírja a nevét

Hollywood is búcsúzik Andy Vajnától, csak van, aki elírja a nevét

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen