A könyvelés újabb rejtelmeivel és a jogszabályok dzsungelével kell megbirkózniuk ezekben a hónapokban az újságíróknak...

A könyvelés újabb rejtelmeivel és a jogszabályok dzsungelével kell megbirkózniuk ezekben a hónapokban az újságíróknak, műfordítóknak, valamint a színészeknek, illetve más művészeknek. A parlament ugyanis külön adótörvényt alkotott 25 - valamilyen szempontból nem tipikusnak mondott - foglalkozási csoportra, mintegy 20-30 ezer emberre. Egyelőre azonban egyáltalán nem biztos, hogy nem azok (például a muzeológusok vagy az informatikusok) jártak jól, akik valamiért kívül maradtak e körön. Az ugyan vitathatatlan, hogy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) a rá rakodó terhek szempontjából kedvezőbb, mint a munkabér, ám előnytelenebb, mint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). Az ekhósnak persze a munkabérhez kapcsolódóénál kevesebb befizetésért szerényebb ellátás dukál: az ilyen jövedelem után nem jár táppénz és gyed, a nyugdíjellátásnál pedig csak az összeg felét veszik figyelembe.

Nem csoda, hogy nagy a mozgolódás az újságírói és művészeti szakmákban. Elsőként például éppen azok lépnek át az ekho hatálya alá, akik eddig a teljes díjazásukat munkaviszonyban kapták, vagyis kihasználják azt, hogy - megtartva a munkajogi szerződést és az azzal járó viszonylagos biztonságot - a minimálbér feletti rész esetében jelentős adócsökkenést érhetnek el. Az sem ritka eset, még a legnagyobb lapkiadóknál vagy kereskedelmi médiumoknál sem, hogy az addig teljesen vagy részben vállalkozóként foglalkoztatott munkavállalókra úgy kényszerítik rá az ekhót, hogy a munkaadói 20 százalékos közterhet is a dolgozókra hárítják. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége érdekvédelmi bizottságának elnöke, Acsay Judit a HVG-nek elmondta: a tapasztalható visszásságok miatt máris jogorvoslati lehetőségen gondolkoznak, hiszen a szerződéseket elvileg a felek egybehangzó akarata alapján kellene megkötni.

Hasonló a tanácstalanság a kultúrmunkások körében, bár sok szakma, így például a zömmel munkaviszonyban foglalkoztatott zenészek vagy táncosok esetében jövedelemnövekedést is hozhat az ekho alkalmazása. A Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Gyimesi László egyébként is azt vallja, hogy "az eddig jogszerűtlenül élvezett kedvezményeket nem lehet összehasonlítani a jogos jövedelemmel, vagyis a jogszerűség helyreállításakor nem indokolt veszteségként megélni a különbözetet". Az érintetteknek persze más erről a véleményük, különösen akkor, ha színlelt vállalkozóként is csak a létfenntartásra volt elég a bevételük. Nem beszélve arról a körülményről, amelyre a Magyar Színházi Társaság ügyvivője, egyben a Madách Színház gazdasági igazgatója hívta fel a figyelmet. Wettstein Tibor arra buzdít mindenkit, hogy nézze meg az elmúlt öt év színidirektori pályázatait: a zömében állami és önkormányzati fenntartók elvárásai között szinte állandó elem a közalkalmazotti létszám csökkentése. Miután az előadásokat nem ritkították, Wettstein szerint ebből egyenesen következik, hogy most éppen azokon akarják elverni a port, akiket az elmúlt években kifejezetten buzdítottak a vállalkozói munkavégzésre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Visszaszámlálás

A lobbierős szakmák képviselői az elmúlt években egyedi szabályok kiharcolásával próbálták minimalizálni azt a veszteséget, amelyet az ezzel kapcsolatos moratórium június 30-ai lejárta okozhat a színlelt szerződések büntetése és felszámolása miatt. Az álságos kontraktusok utáni hajsza kimenetele a jelenlegi bírói gyakorlat alapján kiszámíthatatlan.

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?