Nehéz lenne ma Csehországban olyan vállalkozót találni, aki ne tudná, mi az a "Svarc-rendszer".

Nehéz lenne ma Csehországban olyan vállalkozót találni, aki ne tudná, mi az a "Svarc-rendszer". Miroslav Svarc vállalkozó találmánya egyidős az 1989-es rendszerváltás utáni cseh kapitalizmus megjelenésével. Lényege: egy cég rendszeres tevékenységét nem saját alkalmazottakkal, hanem más vállalkozókkal kell megoldani, ami által komoly pénzeket lehet megtakarítani, hiszen utánuk nem kell adót és társadalombiztosítást fizetni. A Svarc-rendszer másfél évtizeden át tartó virágzása után radikális fordulatot hozott az elmúlt év, mégpedig a 2004-es foglalkoztatási törvénnyel. Ez nemcsak azt írja elő, hogy tilos vállalkozókat fogadni olyan munkákra, amelyeket egy cég folyamatosan, s nem alkalmilag végez, hanem azt is, hogy megsértéséért immár súlyos büntetések is kiszabhatók. A maximális kétmillió koronás penitencia errefelé már valóban elrettentő, hiszen lebukás esetén egy-egy kisebb cég akár csődbe is mehet.

Nemcsak tilos, nem is kifizetődő a színlelés. 2005. január 1-jétől ugyanis a balközép kormánykoalíció bevezette a minimális adó intézményét is. Korábban a vállalkozók tízezreinek a közterhek befizetése alóli felmentéshez elegendő volt az adóhivatalban bejelenteni, hogy az elmúlt évben nem folytattak semmiféle tevékenységet, illetve kimutatni, hogy vállalkozásuk veszteséges. Most viszont a törvény kimondja: minden vállalkozónak, függetlenül attól, hogy az adott időszakban folytatott-e tevékenységet vagy sem, illetve vállalkozása veszteséges volt-e vagy sem, kötelező a mindenkori átlagbér felét kereső alkalmazott adóbefizetéseivel megegyező értékű adót befizetni: tavaly 9435, az idén 10 380 koronát. Ezzel szorosan összefügg, hogy minden önállóan vállalkozónak fizetnie kell a társadalombiztosítást.

A vállalkozók és az ellenzék az intézkedések bevezetésekor azt hangoztatták, hogy a szociáldemokrata kormányzat nem a Svarc-rendszert számolja majd fel, hanem a kisvállalkozókat teszi tönkre. Tény, hogy Csehországban immár két éve folyamatosan csökken a vállalkozók száma. Míg az ezredforduló táján a tízmilliós országban 1-1,1 millió vállalkozót tartottak nyilván a statisztikák, tavaly év végén már csak 920 ezret. Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter viszont azt állítja, hogy a szigorúbb szabályozás nem tette tönkre, csupán kitisztította a vállalkozói szférát. A szakértői elemzések szerinte azt mutatják, hogy az utóbbi két évben többnyire azok adták vissza vállalkozói engedélyüket, akik azt csak alkalmilag vagy a Svarc-rendszer előnyeivel élve használták, de adót, járulékot nem fizettek. A fő miniszteri tromf viszont az, hogy a cseh államnak 2005-ben mintegy 53 milliárd koronával több adót sikerült beszednie, mint amennyit betervezett.

KOKES JÁNOS / PRÁGA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Visszaszámlálás

A lobbierős szakmák képviselői az elmúlt években egyedi szabályok kiharcolásával próbálták minimalizálni azt a veszteséget, amelyet az ezzel kapcsolatos moratórium június 30-ai lejárta okozhat a színlelt szerződések büntetése és felszámolása miatt. Az álságos kontraktusok utáni hajsza kimenetele a jelenlegi bírói gyakorlat alapján kiszámíthatatlan.

Egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete

Egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete

Váratlan fordulat: nem a befutónak hitt Burány Béla lett a Honvédkórház sürgősségijének a vezetője

Váratlan fordulat: nem a befutónak hitt Burány Béla lett a Honvédkórház sürgősségijének a vezetője

Így fog kinézni a kézben: lefotóztak egy Galaxy S10+-t

Így fog kinézni a kézben: lefotóztak egy Galaxy S10+-t

Drágult a Millenáris parkosítása

Drágult a Millenáris parkosítása

Megvan a BKK új vezetője

Megvan a BKK új vezetője

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék