Becslések szerint évi 12 milliárd forintnyi többletbevételt jelentene a költségvetésnek, ha a Magyarországon...

Becslések szerint évi 12 milliárd forintnyi többletbevételt jelentene a költségvetésnek, ha a Magyarországon illegálisan kölcsönzött csaknem 100 ezer munkavállalót legalább minimálbéren bejelentenék. Nyilván ez a megfontolás is ösztökélte a kormányt a munkaerő-kölcsönzés szabályainak szigorítására. Legalábbis arra a rendelkezésre, amely szerint január 1-jétől a korábbi szabályokkal ellentétben nemcsak a kölcsönadó, de a kölcsönvevő cég is felelősségre vonható, ha be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat. "Mivel a kölcsönvevőket eddig nem lehetett büntetni, előfordulhatott, hogy a legolcsóbban bérelhető dolgozókat választották, holott tisztában voltak vele, hogy a kifizetett összegből a kölcsönadók nem tudják leróni a közterheket" - emlékeztetett Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Országos Szövetségének alelnöke, hozzátéve, hogy tavaly a kölcsönzött dolgozók mintegy kétharmadát - csaknem 100 ezer munkavállalót - feketén vagy szürkén adták bérbe.

Az érintett szakmák képviselői persze rögtön lobbizni kezdtek a számukra kiskaput jelentő szabályok szigorítása ellen, mondván, hogy azok - a kormányzati szándékkal ellentétben - akár a foglalkoztatás csökkenéséhez is vezethetnek. "A kormány egy-két szélsőséges példából indult ki, ám az egész munkaerő-kölcsönzés ellehetetlenül, ha nem lehet kölcsönzött dolgozóként alkalmazni azt, aki hat hónapon belül a cég alkalmazottja volt" - vélekedik például Csaposs. Néhány, elsősorban gyártással és összeszereléssel foglalkozó cégnél valóban előfordult, hogy a tulajdonosok létszám-leépítési kérésének eleget téve a dolgozók jelentős részét elbocsátották, aztán - alacsonyabb bérek és kedvezőtlenebb munkafeltételek mellett - "kölcsönzött" munkaerőként foglalkoztatták őket.

A jelentős részben kölcsönzött munkavállalókkal operáló, kiszervezett, közkeletű kifejezéssel: "outsource-olt" tevékenységeket végző szolgáltatóközpontok olykor egyenesen kivonulással - vagy olcsóbb külföldi, például szlovák munkavállalók alkalmazásával - fenyegetőznek a szigorítások miatt. "A kölcsönzött munkaerő olyan eszköz a vállalatok kezében, amellyel rugalmasan tudnak alkalmazkodni a változó piaci kereslethez" - érvelt Suhajda Attila, a Magyar Outsourcing Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy Nagy-Britanniában például mintegy 30 százalék az ilyen konstrukcióban alkalmazottak aránya, miközben Magyarországon mindössze 1,4 százalék.

Még a színlelt szerződések elleni háborút is túlélhetik azonban azok az első látásra kölcsönzésnek vagy outsourcingnak tűnő konstrukciók, amelyek segítségével a vállalatok nem alkalmazottként, hanem egy-egy szakértő cégen keresztül, vállalkozói szerződéssel foglalkoztatnak munkavállalókat. Gyakori például, hogy a nagyobb cégek nem vesznek fel píártanácsadót, hanem egy erre szakosodott társaságot bíznak meg a feladattal. "Normál üzleti gyakorlatnak" nevezte László Csaba, a KPMG Tanácsadó Kft. partnere, ha a píár- vagy reklámügynökség alkalmazottja akár saját "projektirodába" költözik a megbízó cégnél. Persze néhány formaságra ügyelni kell: "Abba már könnyen beleköthetnek az adóellenőrök, ha a tanácsadónak saját e-mail címe, névjegykártyája van, vagy a megbízó cég nevében vállal kötelezettséget" - mondja László Csaba. Az ellenőrzésnek alávetett, jól felkészült cégeknek azonban, úgy tűnik, már erre is megvan a kifogástalan válaszuk: "a névjegy és az ajtóra kiírt név csak az ügyfelek bizalmát hivatott növelni, de nem takar hivatalos státust".

G. TÓTH ILDA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fókuszban

Visszaszámlálás

A lobbierős szakmák képviselői az elmúlt években egyedi szabályok kiharcolásával próbálták minimalizálni azt a veszteséget, amelyet az ezzel kapcsolatos moratórium június 30-ai lejárta okozhat a színlelt szerződések büntetése és felszámolása miatt. Az álságos kontraktusok utáni hajsza kimenetele a jelenlegi bírói gyakorlat alapján kiszámíthatatlan.

Átlátszó: Többtucatnyi festményt kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

Átlátszó: Többtucatnyi festményt kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

Több baleset is történt reggel, több helyen teljes az útzár

Több baleset is történt reggel, több helyen teljes az útzár

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Oligarchák és maffiózok új szolgálati járműve lehet ez a gigantikus fekete terepjáró

Oligarchák és maffiózok új szolgálati járműve lehet ez a gigantikus fekete terepjáró

Húsz fővárosi tulajdonú bérlakást adnak hajléktalanoknak

Húsz fővárosi tulajdonú bérlakást adnak hajléktalanoknak

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét