Továbbra is sztrájkhangulat van a Gyulai Húsipari Rt.-nél.

Továbbra is sztrájkhangulat van a Gyulai Húsipari Rt.-nél. Pedig a szakszervezet már nem ragaszkodik a 6,5 százalékos bérfejlesztéshez, beérné 3,5 százaléknyi béren kívüli juttatással, de a cég menedzsmentje eddig e szerényebb követelésre sem bólintott rá. "Arra hivatkozva utasították vissza ajánlatunkat, hogy a vállalat megmentésén fáradoznak, jelenleg is válságmenedzselés folyik, s ha elfogadják követeléseinket, az elbocsátásokkal járhat" - mondta a HVG-nek a helyi szakszervezet elnöke, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) alelnöke, Bezdán János, akit a cég vezérigazgatója arra szólított fel, nyilatkozataival ne sértse a vállalat üzleti érdekeit. Bezdán egyébként üres kifogásnak nevezte a bérfejlesztés elutasítására vonatkozó magyarázatot, azt mondta, az elmúlt évek tapasztalatai miatt nem hisznek a cég vezetésének.

Gyulán évek óta zajlik a válságmenedzselés, közben egyebek mellett a munkahelyek megtartására hivatkozva nem volt béremelés sem 2003-ban, sem 2005-ben. Ennek ellenére tavaly 320 dolgozót elbocsátottak. Utoljára 2004-ben volt 6 százalékos bérfejlesztés a cégnél, ahol az átlagkereset jelenleg havi bruttó 120 ezer forint, ezen belül a fizikai dolgozóké 20 ezerrel kevesebb. A cég 620 dolgozójából 540 tagja a szakszervezetnek, ám lehet, még ennél is nagyobb lesz egy esetleges sztrájk támogatottsága.

A szakszervezet úgy véli, helyben már semmit nem tudnak elérni. Bezdán megjegyezte, belátták, a menedzsment semmit nem tehet, ezért a tulajdonosokra akarnak nyomást gyakorolni. Napokon belül buszt bérelnek, és a Gyulai Húsipari Rt.-ben többségi tulajdonos Hajdúsági Agráripari Rt. nádudvari székháza elé vonulnak.

A csomagolóban két műszakban dolgozó Szőke János és kollégája, Tóth Zoltán a HVG-nek elmondta: a cégnél elbocsátásra készülnek, szerintük erről árulkodik a kollektív szerződés módosítására, a végkielégítés és a felmondási idő megváltoztatására tett kísérlet. Mindketten megerősítették, hogy a dolgozók eltökéltek, ha nincs más lehetőség, sztrájkba lépnek. A szakszervezet a napokban felmérést végez a dolgozók között, három kérdésre várva választ: elfogadja-e, hogy ne legyen semmilyen formában bérfejlesztés, beleegyezik-e, hogy a vállalat vezetése a dolgozók hátrányára módosítsa a kollektív szerződést, s részt venne-e egy esetleges sztrájkban?

Hasonló koreográfiát terveznek a másik két cégnél, ahol e hét elejéig nem született bérmegállapodás. A 17 húsipari cégben jelen lévő HDSZ-nél azonban kedden abban bíztak, hogy a kaposvári Kométa 99 Kft.-nél és a Pápai Húsipari Rt.-nél mégsem lesz szükség sztrájkfelmérésre. Kaposváron ugyanis a múlt héten a megállapodás közelébe jutottak, Pápán pedig e hét szerdára ígért bérjavaslatot a cégvezetés. Az eddigi megállapodások alapján úgy tűnik, az eredetileg 6,5 százalékos béremelést követelő HDSZ "érdeminek" azt az ajánlatot tekinti, ami legalább 3,5 százalékos béremelést, illetve ehhez csatlakozva némi béren kívüli juttatást is tartalmaz. A most még egyezség nélküli három cégen kívül az elmaradt bérmegállapodás miatt korábban további három társuknál kezdeményezett tárgyalást a HDSZ, közülük a Pick Szeged Zrt.-nél 3,5 százalékos, a Délhús Zrt.-nél és a Kapuvári Hús Rt.-nél 4-4 százalékos emelésben, illetve további körülbelül 1-1 százaléknak megfelelő béren kívüli juttatásban állapodtak meg. Nem forszírozták a bérkérdést a négy hónapja leállt miskolci Borsi Hús Rt.-nél és a szintén nehéz pénzügyi helyzetben lévő gyöngyösi Falcotrade Rt.-nél, a Vasi Hús Kft.-vel pedig később, a kollektív szerződés keretében próbál meg dűlőre jutni a szakszervezet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Nyolc óra munkát, nyolc óra pihenést

"Foglaljuk vissza május elsejét!" jelszóval a szokásos sör-virsli vigalom helyett ezúttal demonstrációval ünnepelték a szakszervezetek a munka ünnepét. Feléledésük a kirakati érdekképviseletből időszerű: a hatóság által idén megvizsgált cégek háromnegyede követett el valamilyen munkaügyi jogsértést.

Válaszolt az érdi polgármester, aki kampánylevelet küldött az első szavazóknak

Válaszolt az érdi polgármester, aki kampánylevelet küldött az első szavazóknak

Brazil cég vásárolja fel az Avont

Brazil cég vásárolja fel az Avont

Feljelentették a Fideszt a villanyoszlopra helyezett plakátok miatt

Feljelentették a Fideszt a villanyoszlopra helyezett plakátok miatt

Ne is keresse, végre nem lesznek 64 GB-os Samsung-csúcstabletek

Ne is keresse, végre nem lesznek 64 GB-os Samsung-csúcstabletek

Az oroszok több mint fele homofób egy felmérés szerint

Az oroszok több mint fele homofób egy felmérés szerint

Oligarchák a kasszánál

Oligarchák a kasszánál