HVG"Hány billentyű van a zongora klaviatúráján?

HVG
"Hány billentyű van a zongora klaviatúráján?" - szegezte a kérdést a zavarban lévő vízumkérő fiatalembernek Bradley G. Wilde, az USA budapesti nagykövetségének konzulja. Az ablak túloldaláról némiképp pontatlan válasz érkezett ugyan, ám az óceánjáró üdülőhajón végzendő zongoristamunkához szükséges beutazási engedély egy-két további kérdés után bekerült az útlevélbe, hiszen a kérelemhez csatolt szerződésen szereplő munkáltató neve már ismert volt a konzul számára. Kevesebb sikerrel járt az az idősebb hölgy, aki azzal az indokkal kért beutazási lehetőséget az USA-ba, hogy ott egy rokonát ápolja majd. Kiderült ugyanis, hogy egy korábbi útja során az akkori vízumkérelemben megjelöltnél tovább volt a tengerentúlon, ami nem minősül ugyan jogilag túltartózkodásnak - hiszen a belépéskor engedélyezett időt nem haladta meg -, de egy következő kérelemnél fölveti annak gyanúját, hogy illegális munkavégzés történt. Ráadásul az adatok összevetéséből az is kiderült, hogy ugyanabban az időpontban, ugyanarra a megjelölt címre, szintén rokonlátogatási-ápolási céllal egy másik hasonló korú hölgy is utazni kívánt, ám egyikük sem fog, mert a kérelmüket elutasították.

Mindkettő tipikus eset - magyarázta a HVG kérdésére Wilde. Ha a papírok rendben vannak, és a háttérben nem sejthető az amerikai bevándorlási szabályok kijátszásának szándéka, nemigen áll akadály a vízumkiadás útjában. Figyelembe kell viszont venni - tette hozzá -, hogy az USA bevándorlási és honosítási törvénye megfordítja a bizonyítás terhét, ugyanis minden, az országba beutazni szándékozót potenciális bevándorlóként kezel, ezért a kérelmezőnek különböző dokumentumokkal (bankszámlakivonattal, tulajdoni lappal, családi helyzetével) azt kell igazolnia, hogy erős kötődéssel rendelkezik Magyarországhoz, és az Egyesült Államokban tervezett tartózkodása ideiglenes lesz. Az USA nagykövetsége sikertörténetként kezeli, hogy az elutasított turistavízum-kérelmek aránya a 2001-es 45 százalékról az idei év közepére 15 százalékra esett, és a beutazási engedélyek között nagyjából 80 százalékra emelkedett a tíz évre szólók aránya, ami automatikusan mérsékelte a kérelmek számát.

Az amerikai állampolgárok 1990. október 17-e óta utazhatnak üzleti és turistaútra vízum nélkül Magyarországra, a kölcsönösség hiánya évek óta az egyetlen problémásnak minősített terület a kétoldalú kapcsolatokban. Az USA jelenleg 27 ország állampolgárait engedi vízummentesen üzleti és turistaútra belépni, az Európai Unió régi tagjai közül Görögország kivételével mindenkit, az újakból pedig csak Szlovéniát. A bécsi USA-EU csúcs - ahonnan George W. Bush amerikai elnök átugrik Magyarországra - előtt egy neve elhallgatását kérő uniós illetékes elképzelhetőnek nevezte, hogy az Európai Bizottság szankciókat is tartalmazó lépéseket tehet, ha Washington nem bizonyítja, hogy törekszik a tíz kimaradó EU-tagot, közte Magyarországot is érintő vízumkényszer feloldására. A 2004-ben Magyarországon életre hívott konzuli munkacsoport példájára azóta több érintett országban is "útiterv" készült a vízumproblémák enyhítésére, ám hangozhat el akármilyen politikusi ígéret, a mentességről a washingtoni kongresszus dönt. A képviselőházban nemrég hűvösen fogadták az iraki és afganisztáni szerepvállalásért - lényegében Lengyelországra szabva - "próbaidős" vízummentességet ígérő szenátusi javaslatot.

Az amerikai szenátus határozza meg a vízummentes beutazásért teljesítendő feltételeket is, amelyek közül a legfontosabb, hogy az elutasított kérelmek arányát 3 százalék alá csökkentsék. Bár e téren Magyarországon látványosnak mondható az előrelépés, a határ még messze van. Jóllehet az emelt díjas telefonra - és a 100 dolláros, Washingtonban központilag meghatározott vízumdíjra - sokan panaszkodnak, ennek révén olajozottan működik az időpontkérés, és az eljárást meggyorsíthatja, ha online töltik ki a kérelmet. Tavaly óta beosztják a naponta fogadott kategóriákat: hétfőtől szerdáig az időpontot kérőket, csütörtökön a kérelmet papíron kitöltőket, pénteken jellemzően az idősebbeket fogadják, míg a diákok a hét első négy napján emelt díjas egyeztetés nélkül nyújthatják be kérelmüket. Wilde elmondta, hogy néhány hónapja több nagyobb munkáltatóval is együttműködnek, ők egyeztetett időpontban, külön csoportban küldhetik alkalmazottaikat a vízumkérelemmel. Ilyen megállapodás született például az amerikai Citibank, az Eli Lilly és a Merck gyógyszergyár magyarországi leányvállalatával vagy a Sláger Rádió anyacégével.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Óriási tojásdrágulással fenyegetnek

Óriási tojásdrágulással fenyegetnek

Több ezres a várólista, de csak 153-an kerültek be egy év alatt idősotthonba

Több ezres a várólista, de csak 153-an kerültek be egy év alatt idősotthonba

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

A Huawei alapítója szerint Amerika alábecsüli az erejüket

A Huawei alapítója szerint Amerika alábecsüli az erejüket

Több kilométeres a dugó az M0-son egy baleset miatt

Több kilométeres a dugó az M0-son egy baleset miatt

Közel kétszáz hamis magyar iratot állított ki egy okmányirodai ügyintéző

Közel kétszáz hamis magyar iratot állított ki egy okmányirodai ügyintéző