Vér, verejték, könnyek ígéretével nemcsak választásokat nem lehet nyerni, de az azt követő kegyelmi időszakban is nehéz a megpróbáltatásokat elfogadtatni. Miközben a kormány konkrét javaslatai heves immunreakciókat váltanak ki, az átalakítások szükségességével a bírálók is egyetértenek.

Nem kért, de nem is kapott száz nap türelmet az újrázó miniszterelnök és kormánya. 24 órával az előtt, hogy a második Gyurcsány-kabinet kitöltené hivatali idejének első hónapját, a hat országos szakszervezeti konföderáció közös tiltakozó demonstrációt tart a Képviselői Irodaház előtt, arra buzdítva a honatyákat, ne támogassák voksukkal a munkavállalókat hátrányosan érintő kiigazításokat. Felhívásuk átütő mozgósító erejében maguk a szervezők sem igazán bízhatnak, időközben elálltak ugyanis eredeti ötletüktől, hogy a Parlament előtt adjanak hangot sérelmeiknek. Tovább gyengítheti a demonstráció súlyát az a bejelentés, miszerint távozik posztjáról a legnagyobb szakszervezeti szövetség, az MSZOSZ első embere, Wittich Tamás, aki a jövőben a fogyasztóvédelem fő felelőse lesz.

A leginkább az álmos május elsejékhez szokott szakszervezetek meglehetősen későn ébredtek. Az Országgyűlés ugyanis hétfőn teketória nélkül áldását adta a munkavállalói szervezetek által leginkább nehezményezett adó- és járulékmódosításokra, a demonstrációt követő napokra csak az általában formális végszavazás maradt. Az azért kiderülhet szombaton, mekkora a társadalom aktív ellenállása a kiigazító lépésekkel szemben. A közvélemény-kutatásokban mindenesetre máris tetten érhető a kormányzati erők csendes cserbenhagyása. A Medián a választani tudó biztos szavazók körében június közepén már 12 százalékpontos előnyt mért a Fidesz javára az MSZP-vel szemben, s drámaian, 62 illetve 57 százalékra nőtt az ország helyzetét és a saját anyagi körülményeiket negatívan megítélők száma.

Az érdemi érdekegyeztetés elmaradása, javaslataik semmibevétele húzta fel elsősorban a szakszervezeteket, ezért egyfajta kétes kimenetelű erődemonstrációnak is beillik majd a szombati tüntetés. Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a HVG kérdésére az áfaemeléssel kapcsolatos visszatáncolás (lásd Áfacsavar című írásunkat) mellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy számításaik szerint a megszorító csomag terhének 50 százalékát a munkavállalók cipelik, s csak 30, illetve 20 százalék hárul a államra és az üzleti szférára. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének vezetője az ígéretek ellenére megmaradó tételes egészségügyi hozzájárulás és a munkavállalói járulék növelése mellett a gáz és a villamos energia árának emelését is kifogásolta - mit sem törődve azzal, hogy az ártámogatásokat is az adófizetők pénzéből fedezik. "Kizárólagos felelősség terheli a politikai pártokat, amelyek évek óta tologatták maguk előtt ezt a problémát, és most sokkszerűen zúdítják rá a lakosságra az emelést" - háborgott Borsik. A szakszervezetek azt is demoralizálónak és az adótudatosságot rombolónak tekintik, hogy a kormány csak erőtlen elképzeléseket fogalmaz meg az adózók körének bővítésére, és a teherviselés arányosítására.

A kiadáscsökkentés eltörpül a bevételnövelés mellett - ez az elemzők egyik tipikus bánata. A kritikus kórusból jószerével csak Kornai János hangja lóg ki, aki a Népszabadságban megjelent írásában kiáll mind a kiigazítások, mind a reformok mellett, egyetért a sorrendjükkel és az arányokkal. Hevesen tiltakoznak a vállalkozói érdekképviseletek is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), amely a választások másnapján sokadmagával kibocsátotta a reformelkötelezettség deklarálásaként is értelmezhető Megállapodás a jövőért című kiáltványt, most nem kevesebbet állít, mint hogy Gyurcsányék Új egyensúly programja rontja a gazdaság versenyképességét, erősíti az inflációt és a bizonytalanságot, növeli a munkanélküliséget. A kamara számításai szerint a jövő évi egyensúlyjavítás fedezete 92 százalékban adóemelés. A kiadáscsökkentések, illetve a többletbevételek összegét az idén nagyjából egyaránt 150-150 milliárd forintra taksálják, ám a következő két évben 104/607, illetve 148/607 milliárdot kalkulálnak a bevételnövelés javára. Parragh László, az MKIK elnöke a HVG-nek általánosságban helyeselte, hogy a kormány elszánta magát a költségvetés rendbetételére, de a tervezett megszorításokat vállalkozásellenesnek minősíti, és úgy véli, a változások kedvezményezettje a politikai elit és a közigazgatás. A közszférában tervbe vett elbocsátásokat az összlétszámhoz képest bagatellnek tartja, s biztos abban, hogy több tervbe vett intézkedés a parlamentben vagy az Alkotmánybíróságon kerül majd a taccsvonal mögé. A kamara azt jósolja, hogy az adóprés szorosabbra srófolása éppenséggel csökkenti majd az adóbevételeket.

Drukkolunk Gyurcsánynak - talán ezzel a HVG-nek adott anonim válasszal jellemezhető leginkább az MSZP-frakció hozzáállása, amelyre informátorunk szerint a tömény apátia jellemző. Egyelőre mindenki beletörődik, hogy neki itt nem osztottak lapot, kérdés, hogy a minden látszat ellenére tagolt párt összezárása kitart-e az önkormányzati választásokig. Egyes információk szerint csak a vereség minimalizálása a cél, bár korántsem biztos, hogy ez elfogadható a "végeken". A szakszervezetek is "az egyéni kerületekben a választók elé kiállni kénytelen" képviselők megértésére apellálnak szombaton. Egyelőre azonban stabilnak tűnik Gyurcsány hátországa, s a szocialisták számára kényelmesnek egyszemélyes produkciója, jóllehet a frakcióban sokan felvilágosult abszolutizmusról suttognak. Biztosra azonban ő sem mehet, sokan ennek tudják be, hogy az önkormányzati választásokig a miniszterelnök jegeli pártelnöki ambícióit.

Egyelőre nem látszik törődni a liberálisokat az MDF alá kalibráló népszerűségvesztéssel az SZDSZ. A párt elnöke kedden elismerte, amit kórusban kértek számon a koalíción a kritikusok, hogy a kormánypártok felelősek az elmúlt négy évért és annak következményeiért, ezért most nekik kell elhárítaniuk. Kuncze Gábor pártelnök egészen 2008-ig reáljövedelem-csökkenéssel számol, azt azonban nem volt hajlandó megbecsülni a HVG-nek, hogy mekkora is lesz az. "Ha sikeres lesz a kiigazítás, és megindulnak a reformok, érzékelhetően emelkedni fog az életszínvonal" - fejtegette a liberálisok első embere. Szerinte az is a koalíció malmára hajtja a vizet, hogy "az ellenzék még mindig ott tart, ahol a választások idején".

Méltánytalanul elsikkadnak a kritikai össztűzben a program pozitív elemei. Sikertörténet lehet a közjogi csomagból a képviselők összeférhetetlenségéről és mentelmi jogáról szóló jogszabály (lásd cikkünket a 105. oldalon), valamint a pártfinanszírozás átláthatóságát és elszámoltathatóságát érintő kezdeményezés. Javultak az egészségügyi reform kilátásai is. Már az év végén dönthetnek az SZDSZ által szorgalmazott több-biztosítós modellről, szorosabbra fogják az egészségügyi intézmények felügyeletét, centralizálják a fekvőbeteg-ellátást, és fellépnek a hálapénzzel szemben. Igaz, információnk szerint a szocialista képviselőcsoport kemény magja továbbra is úgy tartja, hogy az egészségügy piaci alapon nem működtethető. A reformeltökéltséget ugyanakkor erősíthetik az össznépi támogatással kecsegtető közvélemény-kutatások. A Marketing Centrum júniusi felmérése szerint a lakosság kétharmada azt gondolja, hogy a jelenlegi rendszer elavult és pazarló, ezért nem lehet halogatni a reformokat. A társadalom egyre inkább megrendelőként tekint az egészségügyi szolgáltatásokra. Viszont a kormánynak éppen ezen a területen kell megküzdenie a legbefolyásosabb érdekvédelmi csoportokkal. Nem véletlen tehát, hogy időről időre felröppen a hír, a kormány a kötelező orvosi és gyógyszerészkamarai tagság eltörlését tervezi.

Bármekkora is azonban a zűrzavar a program körül, ahhoz képest egyelőre idillinek tűnik a helyzet, hogy 2002-ben mindkét oldal nekilátott ígéretei megvalósításának. A kormányzat az osztogatásnak, ami az életszínvonal emelkedéséhez, de a mai böjthöz is hozzájárult, a jobboldal pedig ama fenyegetés beváltásának, mely szerint a koalíció a tarkóján fogja érezni a Fidesz hideg leheletét, ami éppen négy éve az Erzsébet híd elfoglalásába torkollott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Áfacsavar

Tegnap tegnap volt, ma meg ma van - lakonikusan így indokolta A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső című filmben...

Fókuszban

Tandíjkiosztás

Újabb változat készült a négy hónappal ezelőtt életbe lépett, vadonatúj felsőoktatási törvény módosítására.

Curtisnek titkos esküvője volt, de az kiderült, hogy Majka nem volt ott

Curtisnek titkos esküvője volt, de az kiderült, hogy Majka nem volt ott

A kistelepüléseken lassan nem lesz hol vásárolni

A kistelepüléseken lassan nem lesz hol vásárolni

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Zsinórban hetedszer német bajnok a Bayern München

Zsinórban hetedszer német bajnok a Bayern München

Nem jön be a magyaroknak az élethosszig tartó tanulás

Nem jön be a magyaroknak az élethosszig tartó tanulás

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”