Az adó- és társadalombiztosítási (tb) törvények 2007-re érvényes módosításait kevés kivétellel már a nyári...

Az adó- és társadalombiztosítási (tb) törvények 2007-re érvényes módosításait kevés kivétellel már a nyári adócsomagban elfogadta az Országgyűlés, ezek többsége január 1-jétől alkalmazandó, az ettől eltérő időpontokat külön, a még jóvá nem hagyott javaslatokat *-gal jelezzük.

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

- A 18 százalékos adó sávhatára 1 millió 550 ezer forintról 1,7 millió forintra nő (a fölötte lévő rész után kell 36 százalékkal adózni).

- Megszűnik számos adókedvezmény: a szellemi tevékenységé, a felnőttképzésé és a számítógép-beszerzésé, és nem jár a 2007. január 1-je után kötött szerződések alapján felvett lakáshitelek törlesztésére. Egyes adókedvezmények (például tb- és magán-nyugdíjpénztári befizetések, tandíj, közcélú adományok, élet- és nyugdíjbiztosítások után) teljes egészében legfeljebb évi 3,4 millió (részben pedig 3,9 millió) forint összjövedelemig érvényesíthetők a mostani 6 millió, illetve 6,5 millió forint helyett. (Az ilyen bónuszok együttes összege változatlanul 100 ezer forint.)

- Adóterhet nem viselő járandóságnak minősül a nyugdíj, amely így továbbra is adómentes, ha a nyugdíjasnak nincs más jövedelme, ha viszont van, beszámít az adóalapba, de a ráeső adó csökkenti a számított adót. Adóterhet nem viselő járandóság továbbá a Magyar Állami Eötvös- és a Deák Ferenc-ösztöndíj is.

- Visszamenőlegesen adómentes bevételnek minősülne a gázár-, illetve a közüzemi szolgáltató által nyújtott támogatás.*

- A munkáltató által az önkéntes nyugdíjpénztárba magánszemély javára befizetett összegből havonta a minimálbér 50 százaléka adómentes (jelenleg a minimálbér teljes összege az), egészség-, illetve önsegélyező pénztárba a minimálbér 20-20 százaléka.

- Üdülési csekket és csekély értékű ajándékot csak a munkáltató és a szakszervezet adhat (a kifizető már nem) dolgozójának, nyugdíjas dolgozójának, tagjának, azok közeli hozzátartozójának.

- A jelenlegi 44 százalékról 54 százalékra nő az adóköteles béren kívüli juttatás adója (például ha a munkavállalónak adott éves juttatás összege meghaladja a 400 ezer forintot).

- Elvárt adót kell fizetniük az egyéni vállalkozóknak (kivéve a kezdőket, valamint a piacvesztést, illetve elemi kárt elszenvedetteket). Az adó alapja a vállalkozói adóalap eladott áruk értékével csökkentett értékének 2 százaléka, mértéke 16 százalék (az első 5 millió forintra 10 százalék).

- Az évi 4 millió forintnál kisebb bevételű egyéni vállalkozók a könyvelőjüknek fizetett díj 15 százalékát adókedvezményként számolhatnák el, illetve a számítástechnikai berendezés és az internetköltségek 10 százalékát, ha maguk készítik adóbevallásukat. Az utóbbival azonos lenne az évi 25 millió forintot meg nem haladó bevételű könyvelők adókedvezménye is.*

TÁRSASÁGI ADÓ

- Adót nem csupán a jövedelem, hanem önmagában a gazdasági tevékenység után is kell fizetniük (elvárt adó) a veszteséges vállalkozásoknak, továbbá azoknak, akiknél az adóalap nem éri el a korrigált összes bevétel 2 százalékát. Az adó mértéke megegyezik a társasági adóéval.

- Adókedvezményt érvényesíthetnének az elektronikus bevalláshoz kapcsolódóan a 4 millió forintnál nem magasabb éves árbevételű mikrovállalkozások.*

KÜLÖNADÓ ÉS JÁRADÉK

- A magánszemély 4 százalékos különadó megfizetésére kötelezett éves összevonandó jövedelmének az egyéni nyugdíjjárulék-fizetési felső határt (2007-ben várhatóan 6 748 850 forintot) meghaladó része után. (Az egyéni vállalkozó és a társas vállalkozás már 2006 szeptemberétől kötelezett különadóra.)

- A hitelintézetek járadék fizetésére kötelezettek (a 2006 szeptemberétől fizetendő különadón felül). A járadék mértéke 5 százalék, alapja az államilag támogatott hitelekre befolyt kamat összege.

- A különadó alapja csökkenthető lenne a kutatás és kísérleti fejlesztés közvetlen költségeivel és a bejelentett részesedés értékesítésekor elszámolt árfolyamnyereséggel.*

EVA

- A nyugdíj mellett evázónak az evaalap 10 százaléka után 10 százalék egészségügyi szolgáltatási járulékot kellene fizetnie.*

- Az eva alapját a könyvelési díj 60 százalékával csökkenthetné az evás, ha igénybe vesz ilyen szolgáltatást, amennyiben nem, adókedvezménye a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai berendezés 20 százaléka és az igénybe vett internet díjának 40 százaléka.*

JÖVEDÉKI ADÓ

- 2007. április 1-jétől ezer darab cigaretta tételes adója 7240 forintról 7420 forintra, a kiskereskedelmi ár után fizetendő adó 27,5 százalékról 27,75 százalékra, az ezer szálra kivetendő minimális adó 13 090 forintról 13 730 forintra nő (így egy húszszálas doboz adója legalább 274,60 forint lesz). A dohány kilónkénti adója 4320 forintról 4530 forintra emelkedik.

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS

- 6-ról 7 százalékra nő az egyéni egészségbiztosítási járulék, 10-ről 16-ra a kiegészítő tevékenységű vállalkozók egészségügyi szolgáltatási járuléka.

Az utóbbi 2007 áprilisától 9 százalékra csökkenne, ugyanettől az időponttól 8,5 százalék nyugdíjjárulék-fizetésre lennének kötelezettek a nyugdíj mellett vállalkozók, illetve munkát vállalók.*

- Változik a foglalkoztatói 29 százalékos tb-járulék összetétele, az egészségbiztosítási járulék mértéke 11-ről 8 százalékra csökken, míg a nyugdíj-biztosításié 18-ról 21-re nő, a központi költségvetés pedig 11 helyett 9 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizet olyan állampolgárok után, akik után más nem fizet tb-járulékot.

- A nem biztosított, nem eltartott és egészségügyi szolgáltatásra szolidaritási alapon sem jogosultak egészségügyi szolgáltatási járuléka 15-ről 16 százalékra emelkedik (alapja a minimálbér).

E járulék mértéke áprilistól 9 százalék lenne.*

- A mezőgazdasági őstermelő 8,5 százalék nyugdíj- és 5 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, ha e tevékenységből származó éves bevétele nem haladja meg a 7 millió forintot. A járulék alapja e bevétel 20 százaléka. 7 millió forint bevétel fölött az általános szabályok szerint, a minimálbér után kell megfizetni a járulékokat.

- Korkedvezmény-biztosítási járulékot kellene fizetnie azoknak a munkaadóknak, akik korkedvezményre jogosító munkakörökben foglalkoztatnak munkavállalókat. A járulék mértéke 13 százalék, alapja azonos a tb-járulékéval. A fizetendő terhet 2007-ben a költségvetés állja, majd fokozatosan (2011-től teljes egészében) a munkáltató.*

- A nagykorú eltartottak (kivéve például az egyetemisták) után eltartójuknak (vagy bárki másnak) a minimálbér alapján 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot kellene fizetnie 2007. április 1-jétől.*

EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS (EHO)

- A magánszemély ehója 4 százalékról 14 százalékra, eho-feltöltési kötelezettsége 400 ezerről 450 ezer forintra nő (ez a teher például az osztalékkal, árfolyamnyereséggel rendelkezőkre vonatkozik, ha az általuk vagy munkáltatójuk által fizetett egészségbiztosítási járulék éves összege nem éri el a 450 ezer forintot).

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
HVG Gazdaság

Közteher-módosítások várható csapdái

Rejtett aknák is akadnak a parlamentnek a múlt héten benyújtott, első látásra csak pontosításokat, könnyítéseket tartalmazó adócsomagban. Újabb szigorításokat hoz az úgynevezett költségvetési mix, megszüntetve például a felnőtt eltartott hozzátartozók ingyenes egészségügyi ellátását.

Tarlós István: Nem szélesítik ki a Lánchidat, leaszfaltozzák a fővárosi földutakat

Tarlós István: Nem szélesítik ki a Lánchidat, leaszfaltozzák a fővárosi földutakat

3900 szülő tiltakozik videóüzenetekben az állami tankönyvek ellen

3900 szülő tiltakozik videóüzenetekben az állami tankönyvek ellen

140 évre vagyunk egy olyan klímától, amit utoljára 56 millió évvel ezelőtt tapasztaltak a Földön

140 évre vagyunk egy olyan klímától, amit utoljára 56 millió évvel ezelőtt tapasztaltak a Földön

A kormány szorosabbra húzza a kulturális kapcsolatokat Montenegróval

A kormány szorosabbra húzza a kulturális kapcsolatokat Montenegróval

Töltse le, megéri: ez a bővítmény egy kattintással felgyorsítja a böngészőjét

Töltse le, megéri: ez a bővítmény egy kattintással felgyorsítja a böngészőjét

Az osztrák kancellár szerint elfogadhatatlan a Junckert támadó magyar plakátkampány

Az osztrák kancellár szerint elfogadhatatlan a Junckert támadó magyar plakátkampány