Nem borultak a forgatókönyvek: a kormánypártok másodszorra is megszavazták az egészségpénztári törvényt, megálljt parancsoltak a Fidesz újabb népszavazási kezdeményezésének, és az utcai demonstrálók is tették a dolgukat. Mégis új helyzet van. A kormányfő "előrehozott kormányátalakítással" és az "új politikával" várja a népszavazást.

HVG
Aktív, tetterős kormányfő képét igyekszik mutatni Gyurcsány Ferenc az egészségpénztári törvény hétfői megszavazása után. Bár az informálisan már napokkal ezelőtt megszellőztetett "új politika" hivatalos meghirdetésére még várni kell - az ennek fórumot biztosítani hivatott miniszterelnöki évértékelőt az Orbán Viktor szerdai beszédét követő, jövő hétfői parlamenti ülésnapra halasztották -, már e hét elején megtörtént az első kormányátalakítási bejelentés. Az eddig minden helyzetben a talpára eső Draskovics Tibor - aki volt már a Pénzügyminisztérium Békesi László, majd Bokros Lajos mellett szolgáló államtitkára, Medgyessy Péter miniszterelnöki kabinetfőnöke, később maga is a pénzügyi tárca első embere, hogy aztán a költségvetési hiány "kreatív könyvelése" miatti rövid parkolópálya után a reformokért felelős államtitkárként, majd a kormányzati koordinációért felelős tárca nélküli miniszterként kerüljön vissza az első vonalba - ezúttal igazságügyi és rendészeti miniszterként debütál. Azt a Takács Albertet váltja e poszton, aki kevesebb mint egy év szolgálat után távozik a kabinetből.

Régóta lehetett tudni, hogy Gyurcsány - nem annyira önszántából, mint inkább a külső körülmények hatására - változtatni készül a csapatán. Pusztán az időpont volt kérdéses. A mostani döntés azonban inkább csak egy folyamat első állomása, azt ugyanis kormányberkekben is evidenciának tekintik, még egyszer nem lehet eljátszani ugyanazt a helycserés kormányátalakítást, amelyre tavaly júniusban került sor, amikor miniszterek és államtitkárok váltották egymást különböző kormányzati posztokon (HVG, 2007. június 23.). Az időzítés, az, hogy az első lépésre már a március 9-ei háromdíjas (vizit-, tan- és kórházi napidíjról szóló) népszavazás előtt sor kerül, arra enged következtetni, hogy Gyurcsány és tanácsadói az előremenekülés stratégiájában látják a kiutat. Egy, a kormányzat számára kudarccal végződő referendumot követő kormányátalakítás ugyanis a vereség nyílt színi beismerésének, illetve annak a látszatát kelthetné, mintha az ellenzéknek lenne igaza abban, hogy bár a kérdések tartalmilag teljesen másról szólnak, "a népszavazás nem maradhat kormányzati következmények nélkül".

Az előrehozott kormányátalakításhoz, amit állítólag több lépcső követ még, s amely a hírek szerint egy készülő strukturális átalakítás kezdete is egyben, Gyurcsány számára kedvező légkört teremtett, hogy hétfőn játszi könnyedséggel ment át a kormányzati frakciókon a tavaly decemberben egyszer már elfogadott egészségpénztári törvény. (Igaz ez akkor is, ha a magát az MSZP udvari bolondja szerepébe pozicionáló Karsai József ezúttal nemmel szavazott, párttársa, Farkas Imre pedig távollétével tüntetett.) A pártelnök-miniszterelnököt a reformtörekvésekben korábban sokszor csak fél szívvel támogató kormánypárti képviselők - akik hétfőn este ugyanazzal a lendülettel szavazták le a Fidesz által kezdeményezett törvénymegerősítő népszavazást, ahogyan korábban az egészségbiztosítás magánosítására igent mondtak - ezúttal lelkiismereti nyugtatót is kaptak. Az államfői aggályokra válaszul megszületett módosító javaslatok révén bekerült a törvénybe több, a járulékfizetők biztonságát szolgáló - igaz, az ellenzék szerint a lényegen mit sem változtató - kitétel (lásd Megfontolva című írásunkat a 9. oldalon).

 A sorok szorosabbra zárásához egy egészen más természetű pszichés erősítést adott a kormánypárti képviselőket egyfajta lelki közösségbe szervező terrorfenyegetettség. Különösen, hogy a kormányzati kommunikációban korábban sokszor csak verbális szinten megjelenő veszélynek ezúttal kézzelfogható jelei is voltak: a hét végén több kormánypárti képviselő háza ellen intéztek Molotov-koktélos támadást. Az akciók elkövetőjeként utóbb - a korábban Csintalan Sándor brutális megverését is magára vállaló - "Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg" jelentkezett. S bár a hatóságok sem a hétvégi atrocitások, sem a korábbiak esetében nem tudtak elkövetőket prezentálni, még a hétfői szavazás előtt megjelent a hír, miszerint a Teve utcai rendőrszékház elleni tavalyi támadás ügyében új, értékelhető információk birtokába jutott a hatóság, ezért a nyomozás határidejét meghosszabbítják.

Terrorfenyegetés-bejelentések 2006–2008
(HVG-gyűjtés)

Bejelentés (bejelentő, dátum)A bejelentést mege-lőző, vagy  követő esemény
A képviselők döntésének befolyásolását célzó terrortámadás történt, amikor öt MSZP-s képviselő lakására Molotov-koktélt dobtak.   (Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, 2008. február 9.)Egészségbiztosítási törvény parlamenti szavazása, február 11.
Szélsőséges szervezetek, radikális csoportok a rendezvények megzavarására készülnek (Szilvásy György kancelláriaminiszter, Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, 2007. március 9.)Március 15-ei ünnep-ségek
Szélsőséges csoportok fegyvereket szereznek be, provokációkat és védett vezetők elleni támadásokat készítenek elő, egyeztetik akcióikat (Szilvásy György, 2007. február 16.)Fidesz-képviselők lebont-ják a Kossuth téri kordont (február 2.)
Géppisztollyal rálőnek a rendőrség Teve utcai központjára (február 13.)
Kövér László közölte, Petrétei József rendészeti és igazságügyi miniszter, Szilvásy György és Galambos Lajos arról tájékoztatta Orbán Viktort, hogy szombaton robbantásos merénylet készül (2006. szeptember 21.)
Fidesz nagygyűlés (szeptember 23.)
Külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával robbantásokat kívánnak elkövetni az országban a választási nagygyűléseken (Gyurcsány Ferenc, 2006. március 28.)Országgyűlési választás első fordulója forduló (2006. április 9.)

A kormány és reformjai ellen szervezkedő, széttagolt, illetve tömegbázis nélküli szélsőséges csoportok (HVG, 2007. március 17.) hétfő esti Kossuth téri demonstrációját viszont a rendőrség annál határozottabban és hatékonyabban oszlatta szét. A hasonló megmozdulásokról már jól ismert néhány száz tüntető és az Országházból távozó képviselők védelmére kirendelt rendvédelmisek közötti csata ezúttal operettháborúnak tűnt a tavaly március 15-ei s még inkább a 2006. őszi budapesti utcai zavargásokhoz képest. Az utcára vonulók ezúttal még attól a Fidesztől sem kaptak politikai bátorítást, amelynek a képviselői - Orbán Viktor vezetésével - épp egy éve saját kezűleg szerelték le azt az országgyűlés épülete köré vont kordont, amelynek visszaállítását most Dobozi József, a Köztársasági Őrezred parancsnoka rendelte el.

Az ideiglenes kordont ezúttal március 28-áig tervezik hadrendben tartani, számítva arra, hogy a március 9-ei népszavazást követő nemzeti ünnep könnyen alkalmat adhat egy olyan "forradalmi hangulatú" demonstrációsorozatra, amelyhez hasonlóra a 2006. októberi, az ellenzék elsöprő győzelmét hozó önkormányzati választások után már volt példa. Ugyanakkor vannak Fidesz-vezetők is, akik arra figyelmeztetnek, az ellenzéknek sem kedvez az érzelmileg túlhevített belpolitikai légkör. A pártnak nem szabad abban a hitben ringatni támogatóit, hogy minden - ma esetleg bírált - kormányzati intézkedést visszacsinál, vagy népszavazással visszacsináltat, mert ez adott esetben visszaüthet: hosszú távon rontaná a gazdasági növekedés feltételeit.

Gyurcsány viszont már az általa meghirdetni tervezett új - lényegében konszolidációs - politikára koncentrál, amelytől azt reméli, képes lesz érdemben fordítani azon a közhangulaton, amely eleve elutasít minden kormányzati reformjavaslatot, még akkor is, ha arról esetleg csak homályos információi vannak (lásd a Medián felmérését a 7. oldalon). A kabinet célja, hogy lezárja az elmúlt másfél évnyi kormányzás kínos, megoldatlan ügyeit - köztük az eddig kudarcot kudarcra halmozó nagyberuházásokét (HVG, 2008. január 12.) -, Draskovics távozása után "bezárja" a kormány reformügyi részlegét. De legfőképp, hogy bizonyítsa: miután a nagy ellátórendszerekben megteremtette a versenyfeltételeket, most már azok segítségére akar sietni, akik nem képesek az öngondoskodásra. A konkrét intézkedések három területre koncentrálódnának: a foglalkoztatás bővítésére - ahol a rész- és távmunka fejlesztése a cél -, az oktatásra, ahol a két végpontra, az iskolai előkészítésre, illetve a felsőoktatásra helyeződik a hangsúly. A harmadik terep az adóké és járulékoké, ahol azonban a koalíciónak még komoly hitelességi problémával is szembe kell néznie. Bizonyítania kell, hogy ezúttal nem olyan átejtésről, "őszödi hazugságról" van szó, mint a 2006-os választások előtt elfogadott, majd a kormánypártok győzelme után egy tollvonással megszüntetett ötéves adócsökkentési program esetében.

DOBSZAY JÁNOS

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Fókuszban

Kódexek évadja

HVGNem csak az 1949-es alkotmány élte túl formálisan az 1989-1990-es rendszerváltást.

Fókuszban

Megfontolva

Nem szolgált meglepetéssel az egészségbiztosítási pénztárakról tavaly december 17-én elfogadott, majd Sólyom László...

HVG Hetilap

Medián: nem ismerik, de ellenzik

Nem ismerik, de ellenzik. Röviden így lehetne összefoglalni a közvélemény reakcióját a kormány egészségbiztosítási terveivel kapcsolatban - egyebek között ez derül ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből.

Ezt az őrült Zsigulit még a nagy Elon Musk is lájkolta

Ezt az őrült Zsigulit még a nagy Elon Musk is lájkolta

Egyre több hackertámadás éri a németországi kritikus infrastruktúrát

Egyre több hackertámadás éri a németországi kritikus infrastruktúrát

Demeter Mártát kirúgták a Honvédelmi bizottságból

Demeter Mártát kirúgták a Honvédelmi bizottságból

Lenullázta a Chelsea-t, nyolc között a Man United – videó

Lenullázta a Chelsea-t, nyolc között a Man United – videó

Magához tért a kórházban a pénteken meglőtt szökött rab

Magához tért a kórházban a pénteken meglőtt szökött rab

Még el sem kezdődött, de már csúszik a Blaha felújítása

Még el sem kezdődött, de már csúszik a Blaha felújítása