Nem jött létre "új többség" Erdélyben a romániai helyhatósági választásokon, az RMDSZ ötször annyi szavazatot kapott, mint a Fidesz által patronált Magyar Polgári Párt. A megosztottság kockára teheti viszont a parlamentbe való bejutást az ősszel esedékes választásokon.

Kiöregedőfélben lévő magyar rockereknek kifejezetten jól jönnek a romániai választások, az erdélyi magyar képviselőjelöltek kampányában ugyanis elmaradhatatlan szereplők. A hétvégi önkormányzati választásokon a marosvásárhelyi magyar polgármesterjelölt, Borbély László kampányában az Edda, míg a Bihar megyei kampányban a Beatrice és a Bikini is fellépett.

Borbélynak azonban ez sem segített, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik - jelenleg a fejlesztési miniszteri pozíciót is betöltő - prominens vezetőjeként nem sikerült a marosvásárhelyi polgármesteri széket megszereznie. Pedig a párt vezetői ezt sokra értékelték volna. "Ez többet jelentene számunkra egy parlamenti képviselői helynél, sőt talán a miniszteri posztnál is" - mondta a HVG kérdésére még a választások előtt Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

Marosvásárhely, úgy tűnik, végleg elveszett a magyarok számára, ez a harmadik önkormányzati választás, hogy nem sikerült megszerezni a polgármesteri helyet. Ennek oka, hogy a korábbi betelepítések miatt ma már a lakosság több mint a fele román nemzetiségű, a fiatal korosztályban egyre kisebb a magyarok aránya. Ráadásul az előzetes felmérések azt is megmutatták, hogy a magyarok egy része nem szavaz Borbélyra: vagy el sem megy szavazni, vagy - főleg a fiatalabb korosztályból - a jelenleg is hivatalban lévő román polgármestert, Dorin Floreát támogatja a szavazatával.

Borbély veresége annak ellenére bekövetkezett, hogy ellenében nem is indított jelöltet a három hónapja működő új erdélyi magyar szervezet, a Magyar Polgári Párt (MPP). Máshol azonban igen: Székelyföldön gyakorlatilag mindenhol két magyar jelölt és párt közül választhattak a szavazók. Ez azonban meglepetésre nem serkentette aktivitásra a választókat.

Az erdélyi magyarok arányaiban mindig többen mentek el szavazni, mint a román választópolgárok, bár az utóbbi években csökkent a magyarság körében is a választási hajlandóság. Ezúttal azonban sok helyen szinte tüntettek a távolmaradásukkal a szavazók, tehát a választék bővülése nem serkentette a szavazói kedvet. Ahogy a még kedden sem végleges eredményekből meg lehet állapítani, ez mindenekelőtt a városokra igaz. Míg a falvakban a korábbiakhoz hasonló volt a magyar aktivitás, addig például Sepsiszentgyörgyön alig több mint egyharmaduk járult az urnákhoz. Az okok egyelőre nem ismertek, de egyáltalán nem kizárt, hogy az éppen a városokban erős, mindkét fél részéről tapasztalható negatív kampány riasztotta el a szavazókat.

Jócskán elmaradt a várakozásoktól az MPP eredménye. Az RMDSZ-hez képest eleve egyharmadnyi jelölttel szállt csak harcba, s nem volt mögötte szervezeti erő sem, szemben a rivális 18 éves múltjával. Az is tény, hogy nehéz volt megfelelő jelölteket találniuk, hiszen akik korábban politizálásra adták a fejüket, azok szinte csak az RMDSZ-en belül valósíthatták meg ezt az elképzelésüket.

Székelyföldön azonban különösen táplálta az MPP reményeit Tőkés László református püspöknek az RMDSZ-szel szemben tavaly ősszel elért európai parlamenti választási sikere. Tőkés ugyanis Kovászna megyében például a magyar szavazatok 60 százalékát szerezte meg, s egész Székelyföldön több szavazatot kapott az RMDSZ-nél. A hétvégi önkormányzati választásokon azonban az MPP nem tudta megismételni Tőkés sikerét, ráadásul több helyen komoly presztízsveszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A párt elnöke, Szász Jenő például a Hargita megyei tanácselnöki posztot szerette volna elhódítani, ám vereséget szenvedett az RMDSZ egyik feltörekvő ifjú politikusával, Borboly Csabával szemben (lásd interjúnkat). Borboly évek óta építi csapatát és RMDSZ-en belüli hátországát, annak ellenére, hogy viszonya a jelenlegi pártelittel köztudottan nem kifejezetten jó. A Borboly-féle csapat ma már láthatóan a Markó-éra utáni időszakra készül, s elképzelhető, hogy a környezetvédelmi minisztert, Korodi Attilát favorizálja Markó Béla utódjának az RMDSZ vezetői posztján.

Elvesztette az MPP az eddig éppen Szász által már 12 éve betöltött székelyudvarhelyi polgármesteri posztot is, ami azért is komoly csapás, mert ott 1990 óta még nem nyert RMDSZ-es jelölt. Most viszont Bunta Levente felülkerekedett az MPP által indított Orbán Árpádon. Szász pártvezetőségét ez az eredmény nem kérdőjelezi meg - két évre be van betonozva posztjára -, ám az állandóan a feje felett lebegő s a kampányban is előkerült, túl gyors meggazdagodásra utaló vádak nyilván erősödni fognak vele szemben.

A másik, többségében magyarok lakta székelyföldi megyében, Kovásznán is az RMDSZ jelöltje, Tamás Sándor szenátor lett a megyei tanácselnök. Igaz, az MPP aspiránsa, Kovács István unitárius lelkész kampánygyűlésein is elmondta, hogy neki semmilyen közigazgatási tapasztalata sincs, s úgy látszik, ezzel sikerült elbizonytalanítani a saját híveit is.

A magyarok által szórványban lakott vidékeken az MPP kevés kivételtől eltekintve nem indított önálló jelölteket, nehogy a magyarok megosszák szavazataikat. Ahol indított, ott is gyenge eredményeket ért el, ám ez is elég volt például arra, hogy megakadályozza az RMDSZ Szilágy megyei elnökjelöltjének győzelmét. Nagyváradon, ahol az RMDSZ-szel szemben Tőkés püspök tavaly a város lakosságának egyharmadát kitevő magyarok szavazatainak felét szerezte meg, most az MPP tanácsosi listája még az 5 százalékos bejutási küszöböt sem tudta átlépni. A magyarok által közel 20 százalékban lakott Kolozsvárott pedig 1 százalék körüli eredményt ért el az MPP.

Az MPP vártnál gyengébb szereplésében valószínűleg kampánya is közrejátszott, a szavazók nem voltak vevők az "aki az RMDSZ-re szavaz, az Gyurcsányra szavaz" típusú szlogenekre. A tavaly őszi Tőkés-kampánnyal ellentétben nem segített Orbán Viktor Fidesz-elnök kampányfellépése sem. Bár az is igaz, hogy Orbán tavalyhoz képest félgőzzel vetette be magát, egy sepsiszentgyörgyi nagygyűléssel és székelyudvarhelyi turulszobor-avatóval vette ki részét az MPP kampányából. A Fidesz-vezetés most bizonyára megfontolja, érdemes-e csak az MPP-vel ápolnia kapcsolatait, nem kellene-e rendeznie viszonyát az erdélyi magyarok 80 százalékának a bizalmát élvező RMDSZ-szel. Mint Markó Béla kérdésünkre elmondta, a beszélő viszony fennmaradt ugyan a pártok között, a tavalyi választások előtt is tárgyalt Orbán Viktorral, ám nem tudtak közös nevezőre jutni az erdélyi magyar politikai viszonyok rendezését illetően.

Az RMDSZ sem örülhet felhőtlenül annak, hogy több mint ötször annyi szavazatot kapott, mint magyar riválisa, ugyanis komoly veszteségeket is elszenvedett. A párt a marosvásárhelyi polgármesteri poszt újbóli elvesztése mellett nagyon rosszul szerepelt Kolozsvárott, s Bihar megyében sem sikerült megőrizni pozícióit.

Az őszi parlamenti választások előtt a két pártnak tárgyalóasztalhoz kellene ülnie, kérdés azonban, milyen taktikát követnek az önkormányzati választási eredmények ismeretében. A tárgyalásokat nehezíti, hogy ősszel új választási rendszer lép életbe, s ennek fényében kell eldönteniük, együttműködnek-e, avagy sem. Az új egyéni választási szisztémában azok a jelöltek, akiknek a pártjai nem érik el az öt százalékot vagy nem szereznek legalább hat egyéni és három szenátori helyet, nem kaphatják meg a megnyert mandátumot sem. A magyarok legbiztosabb körzetei a székelyföldiek, ám pont ott oszlanak meg a legjobban a szavazatok. Ha ott egymás ellen indul az RMDSZ és az MPP, az mindkét párt számára bizonytalanná teszi a körzet megszerzését. Ha viszont az RMDSZ biztos lesz a győzelmében, vagy abban, hogy az MPP úgysem tudja majd teljesíteni a bejutáshoz szükséges kritériumokat (például a hat egyéni képviselői győzelmet), akkor nem lesz megállapodás a két párt között. A negatív kampány miatt jelenleg nagyon elmérgesedett a hangulat, s ahol többségbe került, mindkét párt "a győztes csapat mindent visz" elvet kívánja érvényesíteni.

RIBA ISTVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Kettő az egyben

Kiegyezést sürget a két magyar politikai erő között Borboly Csaba, a Hargita Megyei Önkormányzat most megválasztott...

Fókuszban

Helyfoglalás

Néhány falusi incidenst leszámítva különösebb botrányok nélkül zajlottak június 1-jén Romániában a helyhatósági...

Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!

Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!

Újabb meglepetés: speciális változat is készül majd a Honor 20-ból és a Honor 20 Próból

Újabb meglepetés: speciális változat is készül majd a Honor 20-ból és a Honor 20 Próból

Vállalkozót keresnek az esztergomi Mária Valéria Hotel befejezésére

Vállalkozót keresnek az esztergomi Mária Valéria Hotel befejezésére

Először megvizsgálták a kisfiút, akinek bot fúródott a szemébe, majd mondták, másnap műtik meg

Először megvizsgálták a kisfiút, akinek bot fúródott a szemébe, majd mondták, másnap műtik meg

A vészes terhességi hányástól szenvedő Amy Schumer nekiment a szerinte szexista orvostudománynak

A vészes terhességi hányástól szenvedő Amy Schumer nekiment a szerinte szexista orvostudománynak

Defektet kapott Gyurcsány, de megjavította, és ezt le is fotózta

Defektet kapott Gyurcsány, de megjavította, és ezt le is fotózta