New York, 1932© APRossz nyelvek szerint a tőzsdét az ördög találta ki, hogy bizonyítsa az embereknek: ők is tudnak...

New York, 1932
© AP
Rossz nyelvek szerint a tőzsdét az ördög találta ki, hogy bizonyítsa az embereknek: ők is tudnak, mint Isten, a semmiből valamit teremteni. Az elmúlt héten történtek napnál világosabban megmutatták, amit elvben mindenki tud: a tőzsde világában a pénz - még a sok is - viszonylagos fogalom, és néhány nap leforgása alatt légvárként omolhatnak össze hatalmas részvényvagyonokból épült tőzsdebirodalmak.

Egy sor ősi bölcsességet tesztel ezekben a napokban a tőzsde. Ha hihetünk André Kosztolányinak, még a legtöbb profi sincs tisztában azzal, hogy ilyen vérzivataros időkben már nem is a hírek alakítják az árfolyamokat, hanem az árfolyamok a híreket. Mindazonáltal az 1929-es válságból is jócskán profitáló (igaz, akkor még besszre, tehát az árfolyamok esésére játszó) tőzsdeguru szerint optimistán is lehetne nézni a jövőt, hiszen ha az árfolyam nagy forgalom mellett csökken - ezt láttuk a napokban -, "az rendkívül kedvező, mert azt jelenti, hogy sok papír a gyengébb kezűektől, akik túl magas áron vásároltak be, a biztos kezűekhez vándorol". Vagyis az elmúlt napokban azok álltak a vevői oldalon, akik már tudják, menetrendszerűen bekövetkezik az emelkedés. Ám ahogyan a múltra vonatkozó hozamok sem jelentenek garanciát a jövőre nézve, úgy a statisztikai valószínűségeken alapuló prognózisok is a jóslás kategóriájába tartoznak. Az elmúlt hetekben a grafikonos technikai elemzéseken nyugvó előrejelzés is a Waterlooját élte. Egyre többen idézik mostanság a népi bölcsességet: a tőzsdei prognózisok csak akkor használhatók, ha a múltra vonatkoznak. Ha a jövőbeni árfolyamokat megbízhatóan meg lehetne mondani, az a tőzsde végét jelentené, mert azt feltételezné (illetve eredményezné), hogy mindenki azonosan viselkedik.

Még ha a fenti megszorításokkal is, de jó néhány támpont adódik annak a "kiszámításához", mennyi idő alatt dolgozhatnak le a világ tőzsdéi egy, a mostanihoz hasonló zuhanást. A Portfolio.hu nemrégiben elemezte például az ötszáz vezető amerikai részvény mutatójában, az S&P 500-as indexében 1964 óta bekövetkezett tíz legnagyobb tőzsdei zuhanást, és arra a következtetésre jutott, többségük csak átmeneti hisztériának bizonyult. A medvepiac (a tőzsdéken a medve az árfolyamok zuhanásának jelképe) e számítás szerint átlagosan 13,7 hónapos.

Pesszimistább forgatókönyv olvasható azonban ki például Robert J. Siller néhány éve magyarul is megjelent, Tőzsdemámor című könyvéből. Számításai szerint az 1929-es krach után - amelynek a mélypontja egyébként 1932. július 8-án volt, tehát 34 hónappal a "fekete csütörtök" után - 25 év kellett a visszakapaszkodáshoz. A hetvenes évek elején - 1973-ban és 1974-ben - a Dow Jones 21 hónap alatt 60 százalékot veszített az értékéből, és öt év nyolc hónapra volt szüksége, hogy ismét elérje a korábbi magasságát. Az 1987-es krach ledolgozásához viszont másfél év is elegendő volt, az 1998. augusztusi, 30 százalékos buktát pedig már év végére visszadolgozták a Wall Streeten. Az öt éven belüli veszteséget nézve az eddigi legnagyobb esést Spanyolország könyvelhette el: a tőzsdeindex az 1974 decembere és 1979 decembere közötti mínusz 87 százalék után a következő ötéves periódusban is csak egytized százalékkal tudott emelkedni.

DOBSZAY JÁNOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Válságkezelés Magyarországon: Pannon duma

Az ingatag magyar pénz- és tőkepiac ellen indított spekulációs támadások gyors elhárítása után is érhetik még meglepetések a hazai megtakarítókat. A stabilitás megteremtéséért stagnáló életszínvonallal fizethet az ország.

Ilyet még nem látott: nem kellett 8 másodperc az első gólhoz

Ilyet még nem látott: nem kellett 8 másodperc az első gólhoz

Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

A christchurchi merénylet bosszúja volt a Srí Lanka-i robbantássorozat

A christchurchi merénylet bosszúja volt a Srí Lanka-i robbantássorozat

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Aggasztó adatok: Hollandiából jön a sok pedofil tartalom

Aggasztó adatok: Hollandiából jön a sok pedofil tartalom

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz