Példátlan gyorsaságra és rugalmasságra ösztönözte az euróövezet tagállamait és az Európai Bizottságot (EB) a múlt...

Példátlan gyorsaságra és rugalmasságra ösztönözte az euróövezet tagállamait és az Európai Bizottságot (EB) a múlt pénteki tőzsdesokk. Ráadásul bizarr módon brit ihletésű keretfeltételeket fogadtak el a bankszektor stabilizálására, ezért az eurózóna országainak vasárnapi párizsi csúcstalálkozóján vendégként felbukkant Gordon Brown brit miniszterelnök is. Hétfőre a tagállamok sorra rukkoltak elő nemzeti mentőcsomagjaikkal, az EB pedig megígérte, hogy az egyébként rossz szemmel nézett állami támogatásokat gyorsított eljárással, 24 órán belül elbírálja.

A közös pénzt használó országok vezetői abban állapodtak meg, hogy a kormányok - mintegy belépve az Európai Központi Bank és a likviditásszűke miatt egymásnak nem hitelező kereskedelmi bankok közé - 2009. december 31-éig kezességet, biztosítást vagy egyéb hasonló garanciát nyújthatnak az új, legfeljebb ötéves futamidejű bankközi hitelkibocsátásra. A tagállamok tőkeinjekcióban részesíthetik a meggyengült bankokat, sőt csődveszély esetén akár teljesen újratőkésíthetik őket. Az állami segítség legfontosabb vezérelve, hogy a támogatásnak célzottnak, időben korlátozottnak kell lennie, és az erőfeszítésekből a magánszektornak is ki kell vennie a részét. A támogatás odaítélésénél nem lehet nemzeti alapon megkülönböztetést alkalmazni. Az EB egyébként elvileg áldását adta az EU-szerte bejelentett betétgarancia-sémákra is, azzal, hogy azok két évig lehetnek érvényben - azon túl csak Brüsszel jóváhagyásával hosszabbíthatók meg.

A mentésben "úttörő" Nagy-Britanniában a kormány összesen 37 milliárd fontos tőkeinjekcióval segít három nagy pénzintézetnek. A tavaly még a világ legnagyobb bankfúziója keretében a holland ABN Amrót bekebelező Royal Bank of Scotlandban (RBS), ha a tőkeemelésben más nem akar részt venni, a brit állam 20 milliárd fonttal 60 százalékos tulajdonos is lehet. A Lloyds TSB és a HBOS bankok - a válság kapcsán kormányzati ösztökélésre egybeterelt - kettősében pedig a 17 milliárd fontos részesedés akár 40 százalékos állami tulajdont is jelenthet.

Ezzel Nagy-Britanniában az állam a válság hatására a bankszektor meghatározó szereplőjévé válik, hiszen korábban a Northern Rock, illetve a Bradford & Bingley jelzálog-hitelezőket is meg kellett mentenie az összeomlástól. A segítségnek ára is van, az RBS, illetve a HBOS elnöke és vezérigazgatója is távozik posztjáról, az igazgatótanácsba pedig beülnek a kormány képviselői. A londoni kormány szerepvállalása nem áll meg itt, hiszen a lakossági bankbetétek mellett garanciát vállaltak a pénzintézetek mintegy 250 milliárd fontnyi, legfeljebb hároméves lejáratú hitelállományára is.

Nem a bankok, hanem a polgárok érdekeit akarjuk megvédeni - ezzel a magyarázattal próbálta a nagyközönség számára kevésbé fájdalmasnak feltüntetni minden idők legnagyobb német kormányzati mentőcsomagját hétfőn délután Angela Merkel kancellár. Nehéz dologra vállalkozott: a pénzpiacok stabilizálására szánt 500 milliárd euró több mint egyötöde a teljes évi német GDP-nek. A legnagyobb tétel az a 400 milliárdos garanciavállalás, amellyel a kormány a bankok egymás közötti hitelezését kívánja újra beindítani. Az illetékesek abban bíznak, hogy ennek csak töredékét fogják ténylegesen igénybe venni, ráadásul az egész amolyan elkülönített katasztrófaalapként nem terheli a folyó évi költségvetést. Annál inkább megfekszi majd a büdzsét az a 100 milliárd euró, amiből a kormány közvetlen segítséget nyújthat a bajba jutott bankoknak akár a bedöglött hitelek fölvásárlásával, akár közvetlen tőkejuttatással, illetve előre nem látható lyukakat tömködhet be.

A kormány akciója ha nem is államosítást, de közvetlen állami beavatkozást hoz magával: a segítség feltétele lesz ugyanis, hogy a bankok teljesen áttekinthetővé tegyék döntéseiket, korlátozzák a bankmenedzserek jövedelmét, a különböző bónuszokat és az osztalékfizetést is.

Nicolas Sarkozy francia elnök Angela Merkel német kancellárral egy időben jelentette be Párizsban, hogy a francia kormány 320 milliárd euró erejéig, piaci kamat mellett 2009 végéig készfizető kezességet vállal a bankközi hitelekre. Fedezetként a francia állam olyan eszközöket - például jelzálog- és vállalatikölcsön-követeléseket - is elfogad a megszorult pénzintézetektől, amelyeket a klasszikus jegybanki refinanszírozás nem enged meg. Az állami kezességvállalást egy 40 milliárd eurós készenléti alap egészíti ki, amelynek forrásait szükség esetén a bajba jutott bankok feltőkésítésére használhatják fel. A francia parlamentbe kedden benyújtott törvényjavaslatban szereplő intézkedések célja a bizalom helyreállítása, nem pedig az, hogy a rossz vállalatirányítás miatt megroggyant bankokon segítsenek - figyelmeztetett Sarkozy.

Százmilliárd eurós banktámogatási programot jelentett be hétfőn az osztrák kormány is: 15 milliárd eurót tőkeinjekcióként bocsát a pénzintézetek rendelkezésére, 85 milliárdot pedig a banki garanciák átvállalására szán. A pénzügyminiszter, Wilhelm Molterer ugyanakkor egyetlen rászoruló bankot sem nevezett meg. Nem zárta ki az állami tulajdonlás lehetőségét sem, ehhez azonban törvénymódosításra van szükség. Az osztrák nagybankok hétfőn jelezték, hogy saját tőkéjük nincs veszendőben, a tőkeinjekciót inkább versenymegfontolásokból veszik majd igénybe.

Az osztrák bankok hétfőtől leállították az Ausztriában roppant népszerű devizahitelek folyósítását, arra hivatkozva, hogy a hitelek majdani kiegyenlítésére szolgáló befektetési alapok, életbiztosítási konstrukciók veszítenek értékükből, a hitel lejártakor esetleg nem fedezik majd a kölcsönt. Az osztrák jegybank közlése szerint a devizahitelek összege 2007-ben 21,95 milliárd euró volt. A hitelek nagy részének az alapja svájci frank, amellyel szemben az euró az utóbbi napokban rendkívül meggyengült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ferenc pápa is megszólalt az amazóniai erdőtüzek miatt

Ferenc pápa is megszólalt az amazóniai erdőtüzek miatt

Ezer Siri-felvételt hallgattak műszakonként, ezért az utcára kerültek

Ezer Siri-felvételt hallgattak műszakonként, ezért az utcára kerültek

Az utolsó utáni esély: sikerült petesejtet kinyerni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból

Az utolsó utáni esély: sikerült petesejtet kinyerni az utolsó két északi szélesszájú orrszarvúból

Három kerületben razziázott a rendőrség

Három kerületben razziázott a rendőrség

Trump már a magáncégeknek is megmondaná, mit csináljanak

Trump már a magáncégeknek is megmondaná, mit csináljanak

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték