Tetszik, nem tetszik, ez a válság Magyarország számára az elemi csapások kategóriájába tartozik.

Tetszik, nem tetszik, ez a válság Magyarország számára az elemi csapások kategóriájába tartozik. Főleg ha a pénzügyi krízis átterjed a gazdaság egészére. Az Egyesült Államok és Európa már a recesszió előszobájában van - vélekednek elemzők, a távlati hatásokat pedig még csak nem is pedzegetik. Holott az euró-százmilliárdokat igénylő bankmentő manőverekből szőtt állami biztonsági háló könynyen azzal a következménnyel járhat, hogy azok is tartani fogják a markukat, akik némi erőfeszítés árán - költség- és létszámcsökkentéssel, netán önkéntes fúzióval - képesek volnának a túlélésre. Két évtizeddel ezelőtt még az volt az irányadó, többségi vélemény, hogy nem szabad jó pénzt dobni a rossz után.

A piaci megoldások helyébe lépő állami válságkezelést a leghangosabban épp azok ünneplik, akik erről döntöttek. Így a francia elnök, Nicolas Sarkozy, aki szokásos vehemenciájával arról értekezett, hogy az önszabályozó piac ideje lejárt, amit a magyar kormányfő a nemzeti csúcson úgy értelmezett, befellegzett a szabad bankárkapitalizmusnak. Csakhogy az állami bankárkapitalizmusnak is vannak kockázatai: a tekintélyes brit hetilap, a The Economist ezek közé sorolja, ha a bankok politikai célú hitelezésbe kezdenek, amire amúgy térségünkben is van hajlam.

Érthető, ha az adóbevételeket a bankvilágba átömleszteni kényszerülő politikusok saját társadalmi rendszerük alapjait verbálisan bontogatják, csak épp veszélyes játszma. Európában e nélkül is terjed a populizmus, a nacionalizmus, az idegenellenesség. Ennek meghökkentő tanúsága, hogy Phil Woolas brit bevándorlásügyi miniszter múlt szombaton azt nyilatkozta a The Timesnak: megfontolandó a bevándorlás korlátozása, a fokozódó gazdasági nehézségek idején a munkaadóknak a brit lakosságot kell előnyben részesíteniük, különben azt kockáztatják, hogy tápot adnak a rasszizmusnak. E felfogásnak más országokban is vannak hívei. A kormányok a válsággal minden korábbinál erősebb protekcionista nyomás alá kerülnek, pedig az egyesült Európában volna még bőven ezzel ellentétes teendő: a munkaerő-, a föld- és a szolgáltatási piac egyesítése. E szektorok felszabadításának Magyarországon sincs túl sok híve, a földpiac védelméből például össznemzeti ügyet kreáltak a politikusok.

A protekcionizmus veszélyei villantak elő abból is, hogy a költséges és veszélyes mentőakciós licitbe egyetlen állam, Írország hajszolta bele a vezető uniós tagállamok kormányait - mielőtt még egyeztettek volna a teendőkről - azzal, hogy korlátozás nélküli garanciát vállalt a betétekre. Vagyis brit földről átszipkázott pénzekkel óhajtotta stabilizálni saját bankrendszerét. Írországban amúgy az idén recesszió van, az államháztartás hiánya elérheti a 6 százalékot. Ha gazdasági bajait minden ország a többiek rovására óhajtja megoldani, csak a válságot fogják elmélyíteni, és erre a jelek szerint van esély.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

A pénzügyi krach és az új költségvetés

Minimális gazdasági növekedés, stagnáló életszínvonal, csökkentett államháztartási hiány - így summázható a pénzügyi válság árnyékában átdolgozott jövő évi költségvetési törvény tervezete. Bár parlamenti elfogadtatására van esély, szavatossága nem garantálható.

Harminc év börtönt kapott a bolgár újságírógyilkos

Harminc év börtönt kapott a bolgár újságírógyilkos

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Az Iszlám Állam vállalta magára a Srí Lanka-i merényleteket

Az Iszlám Állam vállalta magára a Srí Lanka-i merényleteket