Kijevben egyelőre annak ellenére sem lesz nemzeti egységkormány, hogy Ukrajna egyre mélyebbre süllyed a politikai és...

Kijevben egyelőre annak ellenére sem lesz nemzeti egységkormány, hogy Ukrajna egyre mélyebbre süllyed a politikai és gazdasági válságba. A valamennyi parlamenti párt részvételét feltételező kormány megalakítását a múlt hét végén Julija Timosenko miniszterelnök kezdeményezte, ám Viktor Juscsenko államfő - aki december 7-ére előrehozott parlamenti választást írt ki - hétfőn célszerűtlennek nevezte korábbi szövetségese javaslatát, és közölte, a vezetése alatt álló honvédelmi és nemzetbiztonsági tanácsnak kell meghatároznia az ország politikáját.

Miközben Timosenko egységkormányt szeretne, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja pedig alkotmánysértéssel vádolja Juscsenkót, súlyosbodnak a gazdasági nehézségek. Hétfőn további 3 százalékkal esett a hrivnya értéke, s a dollárárfolyam az október 9-ei történelmi mélypont, 5,9 hrivnya közelébe került a júliusi 4,6-ról. A nemzetközi hitelminősítő cégek közben egymás után rontják le az állam, illetve a legnagyobb ukrán vállalatok megítélését, s Timosenko folyamatosan tárgyal az IMF-fel a Kijev által kért 14 milliárd dolláros hitelkeretről. Kijevi források szerint a megállapodás néhány napon belül megszülethet, ám a valutaalap az árfolyam-politika rugalmasabbá tételét, a bankreform folytatását, az alapkamat emelését és a költségvetési szigor fokozását kéri cserébe.

A legújabb elemzések szerint Ukrajna 2009-ben a tervezett 6,5 százalék helyett legfeljebb 2,4 százalékos gazdasági növekedésre számíthat, ám Timosenko hétfői beszédében már a GDP csökkenésének lehetőségét sem zárta ki, s közölte honfitársaival: Ukrajna 2009-ben érzi meg leginkább a világgazdasági válság hatását. A volt szovjet tagköztársaság több ok miatt is sebezhető: míg az utóbbi években folyamatosan emelkedett az Oroszországtól importált gáz ára, az egyik legfőbb ukrán exportcikké, az acélé hónapok óta mérséklődik. A folyó fizetési mérleg hiánya igen magas: a GDP 7,9 százaléka. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a narancsos forradalom 2004-es győzelme óta Ukrajna állandó belpolitikai válsággal küszködik: öt év alatt a december 7-ei lenne a harmadik parlamenti választás.

NÉMETH ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

A pénzügyi krach és az új költségvetés

Minimális gazdasági növekedés, stagnáló életszínvonal, csökkentett államháztartási hiány - így summázható a pénzügyi válság árnyékában átdolgozott jövő évi költségvetési törvény tervezete. Bár parlamenti elfogadtatására van esély, szavatossága nem garantálható.

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Boldog magyar szumósok

Boldog magyar szumósok