Szinte eladhatatlanok az új lakások Spanyolországban, a Grupo Rob nevű katalán ingatlanfejlesztő cégnél mégis napok...

Szinte eladhatatlanok az új lakások Spanyolországban, a Grupo Rob nevű katalán ingatlanfejlesztő cégnél mégis napok óta izzanak a telefonvonalak. A társaság ugyanis sorshúzást hirdetett, hogy így találjon vevőt 31 darab, 50–90 négyzetméter közti, több hónapja eladatlan lakására a Barcelona központjától néhány kilométerre lévő Santa Coloma de Gramenet kisvárosban. A sorsjegyhez az juthat hozzá, aki vesz egyet a cég által forgalmazott, hamarosan piacra kerülő elektromos fűtőtestből, és ha pár hónap múlva szerencséje lesz a sorsolásnál, máris egy lakás boldog tulajdonosa lehet. Ezer kilométerrel délebbre, az andalúziai Costa del Solon, a Salsa Inmobiliaria cég adott fel nemrég sajátos hirdetést: aki vesz nála egy négy hálószobás villát a Málagához közeli Terrazas de Mirafloresben, ajándékképpen kap egy garzont is. A spanyol ingatlanosok leleményességének magyarázata, hogy az országban lényegében összeomlott a piac, a kereslet szinte teljesen befagyott, az idei első három negyedévben közel 30 százalékkal zuhantak az árak 2007 hasonló időszakához képest.

A spanyolországi ingatlankrach jóval a nemzetközi jelzálogpiaci válság kirobbanása előtt, másfél-két éve kezdődött. Az ibériai lakásárak egy évtizeden át lendületesen emelkedtek, ami sosem látott építkezési fellendüléshez vezetett, olyannyira, hogy az EU-ban az új lakások közel harmadát Spanyolországban adták át. A bankok alacsony önrész mellett nyújtották az olcsó hitelt, ezért sok átlagspanyol pusztán befektetési céllal vásárolt lakást, de külföldről – így Magyarországról – is szép számban érkeztek befektetők. A tengerpart mentén több ezer kilométer hosszan új lakónegyedek nőttek ki a földből, külföldi – főleg brit – nyugdíjasok által lakott kolóniák sora alakult ki. Hamarosan a partvidéktől távolabb és a nagyvárosok közelében is megjelentek a lakóparkok, egymás után adták át a golfpályákat, körülöttük luxusvillanegyedekkel. Az építőipar a gazdaság motorjává vált (a GDP 9 százalékát adta), százezrével szippantotta fel az afrikai és kelet-európai – főként román – vendégmunkásokat.

Az ágazat azonban túlpörgött, és az ezredforduló utáni években óriási túlkínálat lépett fel, az új lakások, házak egyre nehezebben keltek el, egész tömbök, lakóparkok álltak szellemházként üresen – becslések szerint az eladatlan lakások száma közelíti az 1 milliót. Az építőipar lendülete megtört, egymás után kerültek nehéz helyzetbe, majd mentek csődbe az ingatlanforgalmazó és az építőcégek – utóbbiak immár heti több tízezer főt bocsátanak el –, ami a madridi tőzsdét is megrengette. Csak az idén másfél száz ingatlanos adta be a kulcsot, köztük néhány a legnagyobbak közül, így az eurózóna korábbi vezető cége, a madridi Metrovacesa, a barcelonai Colonial vagy a júliusban csődvédelembe menekült egykori piacvezető, a Magyarországon is jelen lévő Martinsa Fadesa. A YouTube internetes videomegosztó portálon sorra jelennek meg kisfilmes kínálatukkal a Marbella környéki ingatlancégek, hogy Amerikából próbáljanak vevőt szerezni.

A helyzetet súlyosbította a nemzetközi jelzálogpiaci válság, ami nem érintette ugyan közvetlenül a spanyol bankokat, ám a hitelnyújtás feltételei megnehezedtek, a kamatok megugrottak, és az önrész is legalább a kétszeresére nőtt – így aztán még kevesebben akartak lakást vásárolni. A nem is olyan régen még az eurózóna leggyorsabb gazdasága az idén valószínűleg recesszióba zuhan, amit szakértők szerint az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb válsága követhet. José Luis Rodríguez Zapatero szocialista miniszterelnök nemrég 50 milliárd eurós gazdaságösztönző programot hirdetett, egy külön 11 milliárdos gyorscsomagból – az építőipart megsegítendő – felpörgetik az állami beruházásokat, és támogatják a gazdaság másik fontos szereplőjét, az autógyártást.

Nagy-Britanniában három éve nem látott mélypontra estek az ingatlanárak: a legnagyobb brit építési hitelintézet, a Halifax adatai szerint novemberben az átlagos lakásár a szigetországban az előző év hasonló időszakához képest 31 ezer fonttal, 163 ezer fontra esett. Az előrejelzések azzal számolnak, ha az áresés a jelenlegi ütemben folytatódik, az év végére akár 20 százalékos áresés is bekövetkezhet a brit ingatlanpiacon. London előkelőbb negyedeit is elérte a válság, Knightsbridge és Kensington környékén is csökkentek valamelyest az árak. Persze azért akadnak kivételek: a Covent Gardenben, szemben az Operával alig négy hónapja 3,4 millió fontért adtak el egy közel 240 négyzetméter alapterületű házat. A borúlátó előrejelzések ellenére az adóhivatal adatai szerint május óta először októberben emelkedtek az eladások: 5 ezerrel több, összesen 65 ezer ingatlan cserélt gazdát, ami azonban feleannyi, mint egy éve. Az idén alig 300 ezer jelzáloghitel-szerződést kötöttek, harmadannyit, mint 2007-ben. A bankok szigorítottak jelzálogfeltételeiken, nagyobb önerőt kérnek, és egyre ritkább a vételár 100 százalékára rúgó jelzálog. A hitelfelvevők is óvatosabbak, az átlagos jelzálog összege nem nagyobb az éves jövedelmük háromszorosánál.

Franciaországban közel másfél évtizedes virágzásnak vetett véget a gazdasági-pénzügyi válság az új és a használt lakóingatlanok piacán. A legfrissebb adatok szerint új lakásokból szeptembertől csak feleannyit adtak el a nagy ingatlanforgalmazók, mint egy évvel korábban, és 23 százalékkal csökkent a hatóságokhoz benyújtott építésiengedély-kérelmek száma is. Több mint negyedével esett vissza a használt ingatlanok forgalma is az év harmadik negyedétől, és ami 1996 óta nem fordult elő, az árak is esni kezdtek. Kitartó vevők újabban akár 5-8 százalékot is lefaraghatnak a meghirdetett irányárból, a korábban oly kapós, 1–3 millió eurós nagypolgári, elsősorban párizsi luxuslakások esetében pedig egyre-másra 10-15 százalékos engedményt kénytelenek adni a 10 ezer euró körüli négyzetméterárból az eladók.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Lakáspiaci várakozások

Megdermedt a lakáspiac, a forgalom a korábbi töredékére apadt. Az árak egyelőre alig csökkennek, az eladók kitartanak, de ha a gazdasági válság sötétebb forgatókönyvei jönnek be, tömegek lehetnek kénytelenek olcsóbban is eladni a fejük fölül a tetőt.

A nőknek igazuk van, amikor a hideg irodákra panaszkodnak

A nőknek igazuk van, amikor a hideg irodákra panaszkodnak

Hiányzott a busz aljáról egy fedél, bejött a füst az utastérbe

Hiányzott a busz aljáról egy fedél, bejött a füst az utastérbe

Afrikában is terjeszkedik Oroszország

Afrikában is terjeszkedik Oroszország

New Yorkban büntetnék azt, akit telefonnal a kezében kapnak el a zebrán

New Yorkban büntetnék azt, akit telefonnal a kezében kapnak el a zebrán

A Kika magyar üzleteit is eladták

A Kika magyar üzleteit is eladták

Frissítse a gépén a Windowst – remek új funkciók jöttek bele, mutatjuk a legjobbakat

Frissítse a gépén a Windowst – remek új funkciók jöttek bele, mutatjuk a legjobbakat