Jelentős könnyítéseket sikerült kiharcolnia Brüsszelnél a magyar agrárkormányzatnak a társfinanszírozással együtt 52...

Jelentős könnyítéseket sikerült kiharcolnia Brüsszelnél a magyar agrárkormányzatnak a társfinanszírozással együtt 52 milliárd forintnyi forrást jelentő európai uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatás, a SAPARD-program feltételeiben. Január 14-étől az eddigi jogcímeken (az agrárberuházások, élelmiszer-ipari feldolgozás és marketing, valamint a vidéki infrastruktúra-fejlesztés támogatása) kívül a finanszírozható projektek körébe bekerül a falufejlesztés és a "több lábon álló gazdálkodás" is. Bár az agrártárca korábban tavaly szeptemberre ígérte (HVG, 2003. augusztus 23.), mostantól érvényes a támogatási összegek maximumának emelkedése.

Az EU által is elfogadott szabályenyhítésekből jól kikövetkeztethető a cél: nem szabad veszni hagyni a pénzt. A tavaly év végéig beérkezett 2500 pályázatból a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) elbírált 1600 beadvány közül csupán hétszáz felelt meg a pályázati kiírásoknak, ezek támogatási igénye közel 20 milliárd forint, amiből - a projekt utófinanszírozás jellege miatt - a múlt hétig kevesebb mint 1,5 milliárd forintot fizettek ki. A fennmaradó 32 milliárd forintra kellene május 1-jéig sikeresen pályázni, mivel az EU-tagoknak már nem jár a SAPARD.

Szorít tehát az idő, Németh Imre agrárminiszter a könnyítéseken kívül nyilván ezért ígért gyorsított pályázati elbírálást is, ami viszont kétségeket ébreszt a HVG által megkérdezett szakértőkben. Többen attól tartanak ugyanis, hogy a lóhalálában végzett értékeléseknél könnyen becsusszannak a sikeres pályázatok közé olyanok is, amelyek nem lennének jogosultak a támogatásra. Ráadásul a kifizetések csekély mértéke miatt az MVH-nak egyelőre tapasztalata sincs abban, hogy a jelenlegi rendszerben az ilyeneket eddig mennyire sikerült kiszűrnie.

A saját erő előteremtéséhez szükséges pénzhez juttathatja a gazdákat - így megdobhatja a pályázókedvet - a kormány által a múlt héten jóváhagyott, hivatalosan Agrár Európa Csatlakozási Hitelprogram névre keresztelt, 100 milliárd forint, 5-6 százalékos kamatozású kedvezményes hitelkeret is, amit február 1-je és április 30-a között igényelhetnek az agrártermelők.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Idegen tollakkal

Egy veszteséget termelő leányvállalata eladásával, illetve a csőd szélén álló Hajdú-Bét Rt. piacainak megszerzésével próbál javítani pozícióin privatizációja előtt a Bábolna Rt.

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Menő iskolaszülinap: a Trónok Harca zenéje zengett a kecskeméti plázában (videó)

Menő iskolaszülinap: a Trónok Harca zenéje zengett a kecskeméti plázában (videó)

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Az ideális állás nem a fizetés függvénye, persze ha elég magas a fizetés

Az ideális állás nem a fizetés függvénye, persze ha elég magas a fizetés