Az ellentételezés (angolul offset, countertrade, németül Gegengeschäft vagy Kompensation) olyan kereskedelemi...

Az ellentételezés (angolul offset, countertrade, németül Gegengeschäft vagy Kompensation) olyan kereskedelemi megállapodás, amely a kormányok közötti haditechnikai beszerzésekhez kapcsolódik - írja Mészáros Ákos a témáról készített kézikönyvében. A konstrukció lényege, hogy a nagy értékű védelmi eszköz eladója szerződéses kötelezettséget vállal az ügylet értékével megegyező vagy esetenként annál magasabb értékű ellentételezés teljesítésére. Az ofszet keretében a haditechnikai terméket szállító vállalat és annak kijelölt partnerei a vevő országában beruházásokat hajtanak végre, ipari kooperációt hoznak létre, onnan származó termékeket vesznek. A vásárló ország számára az ellentételezés azért előnyös, mert csökkenti a drága katonai beszerzés fizetési mérlegre nehezedő nyomását, a megfelelően kidolgozott ellentételezési játékszabályok pedig elősegíthetik a gazdasági-ipari célok megvalósítását. A hadiszállítók a számukra "nyűgös" ofszet elől általában nem térhetnek ki, mivel a fegyverek nemzetközi piacán ma a túlkínálat a jellemző.

Magyarországon az 1 milliárd forintot meghaladó haditechnikai importbeszerzéseket száz százalékban ellentételezni kell, ezen belül a befektetések aránya nem lehet 30 százaléknál alacsonyabb. Bár a kötelező jellegű ellentételezés elvben sérti a verseny szabadságát, az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó római szerződés és a világkereskedelem szabadságán őrködő WTO szabályai is megengedik az ilyen, nemzetbiztonsággal kapcsolatos ügyleteket, feltéve, hogy azok nem befolyásolják hátrányosan a polgári rendeltetésű termékkereskedelem versenyfeltételeit. Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő a lengyel légierő korszerűsítéséről, a 48 darab F-16 típusú vadászrepülőgép beszerzéséről 2002 végén hozott döntés: a közel 4 milliárd dollár értékű vétel keretében a szállító amerikai Lockheed Martin cég 12 milliárd dolláros ellentételezést ígért. A cseh kormány a minap döntött 14 használt Gripen vadászgép bérletéről, ehhez a szállító a közel 1 milliárd dolláros bérleti díj 150 százalékos ellentételezését ajánlotta fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Játék a szorzókkal

Pénteken startol Nyíregyházán a svéd Electrolux új hűtőszekrénygyártó üzemének beruházása, amely beleszámít a Gripen vadászrepülők ellentételezésébe. A haditechnikai beszerzések kompenzációja papíron sokkal látványosabb exportbővüléssel kecsegtet, mint valójában.

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Megöli a kávét a klímaváltozás

Megöli a kávét a klímaváltozás