A könyvpiac szereplői aggódva lesik, milyen megoldást talál a fizetési gondokkal küzdő Magyar Könyvklub Rt. lejárt tartozásai kiegyenlítésére. Egy rossz húzás őket is könnyen bajba sodorhatja.

Szakmai dilettantizmus, túlpumpált terjeszkedés, óriásira duzzasztott készletek, napilapkiadás keresztfinanszírozása, akadozó informatikai rendszer: a könyvpiacon ezekkel az okokkal magyarázták, hogy a Magyar Könyvklub Rt. (MKK) huzamosabb ideje csak késésekkel tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. A cég ellen tavaly novemberben a - mellesleg az Alexandra Könyváruházakkal főleg a plázákban szintén rendkívül dinamikusan terjeszkedő - Pécsi Direkt Kft. felszámolási eljárást is indított. A társaság lejárt tartozásainak összege folyamatosan 150-200 millió forint körül van - ismerte el a HVG-nek Hegedüs István, aki elnöke és áttételesen többségi tulajdonosa a könyvklubnak. Az MKK ugyanis a Budapesti Piac Rt., az utóbbi pedig a Student Marketing és Promóciós Kft. tulajdonában van, emezt viszont 68 százalékban Hegedüs jegyzi.

A helyzet annyira feszítettnek látszott, hogy tavaly december elején a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) rendkívüli, kibővített ülést hívott össze, konzultációra invitálva az MKK elnökét és a társaság idén január 1-jétől hivatalba lépett új igazgatóját, Csapó Évát. Ezen a cég menedzsmentje ígéretet tett arra, hogy a december 31-ét követő teljes körű leltár alapján valamennyi, vele kapcsolatban álló könyvkiadóval és könyvkereskedővel tételes egyeztetést tart a szállítói állományról, és a számlákat két lépcsőben, január végéig, illetve március 15-éig kiegyenlíti - tájékoztatta a HVG-t Zentai Péter László, az egyesülés elnöke. A könyvpiaci forgalomból 8-9 százalékos részesedést kihasító, robusztus méretűnek számító MKK deficitje ugyanis más kiadók és terjesztők gazdálkodását is felboríthatja.

Évekre kell visszalapozni ahhoz, hogy a társaság előéletéből kiolvashatók legyenek a mostani helyzet okai. Az 1994-ben eredetileg bt-ként alakult társaságot 1998 októberében vásárolta meg a német Bertelsmann AG-től a Budapesti Piac Rt. Ekkoriban a társaság 2,35 milliárd forintos saját tőkével rendelkezett, amit azonban - 2,6 milliárd forint árbevétel mellett - vészesen megközelített az 1,8 milliárd forintos veszteség. Már akkoriban szó volt az informatikai rendszer rugalmasabbá tételéről, de az erre való átállás még tavaly is galibákat okozott a cég életében. A szokásos döccenőkön túl ugyanis gyakran eladott tételként jelentettek szállítóiknak valójában még raktáron lévő példányokat, azaz a bizományba átvett könyvek "fixesültek": anélkül kellett volna ellenértéküket megfizetniük, hogy a vásárlók kipengették volna azok árát.

Különböző mendemondák terjengenek egyébként is arról, hogy a társaság - a könyvkereskedelemben szokásos bizományosi rendszer helyett - óriási tételeket vásárolt volna "fixen". Azaz kötelezettséget vállalt arra, hogy mindenképpen fizet, függetlenül attól, hogy aztán ő maga el tudja-e adni a könyveket. Matyi Dezső, a Pécsi Direkt Kft. fő tulajdonosa és ügyvezetője a HVG-nek cáfolta, hogy ezek a fix tételek javarészt az ő cégétől származnának. "Így mindössze két-három könyvet adtunk három éve a könyvklubnak, legfeljebb ötszáz-ezer példányban" - állította. Mindenesetre Hegedüs is irreálisan nagynak és gondjaik egyik okozójának tartja a 2003 elején fogyasztói áron 1,6 milliárd forintra rúgó, fix tételekből álló készletet: "Raktárainkban 32 ezer fixen megvásárolt cím van, s ebből csak 1500 a saját kiadás."

Az elszámolások pontossága egyébként is hagy némi kívánnivalót maga után. "A számla azért van, hogy kifizessék. Erre mi egy évig türelmesen vártunk, csak ezt követően indítottunk 30 millió forintos lejárt követelésünk miatt felszámolási eljárást a könyvklub ellen" - mondta a HVG-nek Matyi Dezső. Hegedüs ezzel szemben azt állította, hogy a Pécsi Direkt által feltüntetett összeget már tavaly májusban kifizették, ezért a felszámolási eljárást megkifogásolták. "A két cég évek óta cserekereskedelmet folytat, időnként kasszát csináltunk, de korábban soha nem volt probléma abból, hogy ki tartozik kinek. A tavaly nyári elszámolás után két-három hónapig mi voltunk mínuszban, mostanra viszont a pécsiek adósak nekünk" - állította Hegedüs. Szerinte a felszámolási eljárás indításának hátterében sértődöttség áll, ez ugyanis egybeesett az MKK-nak azzal a kezdeményezésével, amikor több milliárd forint értékű kereskedelmi tevékenység lebonyolítására keresett partnereket, ebből azonban a Pécsi Direktet kihagyta.

A könyvklub eredetileg arra épült, hogy több ország kiadóival koprodukcióban adjon ki könyveket; csak a szövegről kellett külön nyomdai filmeket készíteni, a képanyagé közös volt, ami lefaragta a költségeket. Az indulásnál javarészt katalógusból árusított, vásárlóival csak a Déli pályaudvar kerengőjében és az Anker közben lévő üzletekben került kapcsolatba. A könyvszakmában sokan úgy gondolják, a társaság erőltetett felturbózása is hozzájárult a fizetési nehézségekhez. Kereskedelmi hálózatuk mára 58, főként vidéki egységből áll; gondjaikból előre menekülve tavaly év végén a fővárosi Rákóczi úton a Líra és Lant Fókusz Könyváruháza és a Libri Könyvpalotája szomszédságában nyitottak üzletet, amelynek teljesítményével Hegedüs csak mérsékelten elégedett. A hálózatbővülést javarészt az egykori Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalatból kinőtt Bibliofil Kft. megvétele eredményezte. Emellett a könyvklub 2001-ben magába olvasztotta a korábban U.hu Kft., illetve Saxum Kft. néven futó internetes, illetve nagykereskedelmi cégeket is.

A Bibliofil adósságot is hozott magával. Hegedüs erre hivatkozva cáfolta, hogy a 2002-ben Budapesti Nap címen indított, később Mai előnevet kapott újság vitte volna el az MKK pénzét, és okozná likviditási gondjait. "A Bibliofil kiadókkal szembeni, összesen 600 millió forintra rúgó tartozását 2002-ben fizettük ki, a számlarendezés egybeesett a lap indításával" - állította Hegedüs. Mindeközben a társaság tavalyelőtt és az azt megelőző három évben még nyereséges is volt: eredménye általában a nettó árbevétel 2 százaléka, 100 millió forint körül alakult. 2003-ban a veszteség lehetett ekkora, de a végső mérleg elkészítése után a duplája sem kizárt. A mínuszt Hegedüs elsősorban a forgalom visszaesésével, az utóbbit pedig a nagykereskedelmi üzletág tavaly májusi megszüntetésével, továbbá az értékesítési csatornákat időnként eltömő informatikai gondokkal magyarázza. Az előzetes adatok szerint az MKK 2003. évi nettó árbevétele 5,2 milliárd forint volt, 400 millió forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál. Mindeközben a konkurencia a rendkívül sikeres 2002-es esztendőt követően is előre tudott lépni. A Líra és Lantnál például a bolti kereskedelem 9 százalékos növekedésére, 4 milliárd forint feletti konszolidált árbevételre és ezzel 5 százalékos arányú adózás előtti eredményre számítanak. A Pécsi Direkt még feljebb, 5,5 milliárd forintról 7 milliárdra tornászta árbevételét, társasági adót pedig 500 millió forint nyereség után fizet.

A könyvklub veszteségéhez hozzájárult az is, hogy a társaság megkezdte készletei likvidálását: augusztusban katalógusból 300-1000 forint közötti diszkontáron kínáltak könyveket, így mintegy 200 millió forinttal apasztották készleteiket. Épp egy ilyen típusú akciótól fél ma a szakma. Más kiadó és terjesztő cégek forgalmát is visszavetné ugyanis, ha mondjuk milliárdos összértékű leárazott könyvet dobnának piacra. Márpedig a 2004-es esztendő egyelőre szürkébbnek ígérkezik a tavalyinál is. "Igyekszünk fájdalommentes és hatékony megoldást találni, a részleteket azonban csak a hónap végén hozzuk nyilvánosságra" - jelentette ki Hegedüs, aki szerint adósságrendezési ígéretük betartásához külső források bevonására is szükség lesz.

MOLNÁR PATRÍCIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Top 20-ban Szalayék a Dakaron

Top 20-ban Szalayék a Dakaron

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó