"Adja meg a nevét, az összeget és az elérhetőségét, hogy elküldhessük a megállapodást, vagy ha Zsoltinak mégsem jönne...

"Adja meg a nevét, az összeget és az elérhetőségét, hogy elküldhessük a megállapodást, vagy ha Zsoltinak mégsem jönne össze a pénz, visszaküldhessük a felajánlást" - mondta egy kedves női hang a "Baumgartner Zsolt Támogatói Klub" telefonvonalán. A Forma-1-ben példa nélküli pénzgyűjtő fórumot az autóversenyző menedzsmentje azután hozta létre, hogy nem fogadta el a Mol szponzori ajánlatának szerinte teljesíthetetlen feltételeit, azaz hiányzott legalább 300 millió forint ahhoz, hogy a versenyző szállítani tudja a Minardi-istállónak a szerződtetésének feltételéül szabott 8 millió dollárt, s lehívható legyen az ennek az összegnek a felét kitevő állami pénz (HVG, 2004. január 10.). A lapzártakor még függőben maradt részletekre Frank Tamás, a pilóta menedzsere a HVG-nek kissé megtört hangon mindössze annyit válaszolt: "ma nem tudok mondani semmit", jóllehet a Minardi által egyszer már meghosszabbított válaszadási határidő lejárt. A nagy szponzorok, az Uniqa Biztosító Rt. és a CIB-csoport készek a szerződésre, igaz, utóbbi csak abban az esetben, ha a teljes összeg a Baumgartner-team rendelkezésére áll. A támogatói klub vonalán bejelentkezők hétfőig állítólag összesen 120 millió forintot ígértek be, arról viszont nem volt hír, hogy a hét végéig a Minardinak átutalandó 2 millió dollárból hiányzó összeget esetleg kipótolná a Baumgartner család vagy maga a menedzser.

A Mol-ajánlatban 60 millió forintos rajtpénz mellett teljesítményarányos juttatás szerepel, amivel például 12 célba érés esetén 12 pontot kellene szereznie Baumgartnernek, hogy a "technikai feltételekből" kikövetkeztethető 300 millió forintot megkapja. Ami lehetne akár 400-500 millió is, "nagyon jó esetben" - utalt a határértékre sajtótájékoztatóján Szórád József ügyvezető igazgató. Az olajcég egyébként nem is az autóra tette volna a logóját, hanem Baumgartner öltözékére, vélhetően azért, hogy a fogyasztókban ne a versenytársaktól való lemaradás képzetét erősítse.

Más, jelesül a helyi fogyasztók bizalmának megnyerése motiválta az állami többségű horvát INA 25 százalékát tavaly megvásárló Molt, hogy a Baumgartner körüli hercehurca közepén 2005 végéig szóló, a nem hivatalos értesülések szerint évi 150-200 millió forint értékű szerződéssel főszponzori státust szerezzen az idei Európa-bajnokságra kijutott, illetve az azt követő világbajnoki selejtezőkön a magyarokkal egy csoportban szereplő horvát futballválogatottnál. "Tavaly az INA profitja 150 millió dollár volt, ehhez kell viszonyítani a jelenlétünket, ami nem érinti a magyar sport támogatását" - mondta a HVG-nek Ferencz Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója, azt is megemlítve, hogy a stratégiai ágazatot privatizáló céggel szembeni ellenérzésre kívántak ezzel látványos választ adni. A Magyarországon fociberkekben éles felháborodást kiváltó üzlet "ellentételezéseként" ugyanakkor a Mol feltételül szabta, hogy a horvát futballszövetség nyújtson ingyenes felkészülési lehetőséget a porecsi edzőtáborban három korosztályos magyar ifiválogatott számára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Kényszerbérlet

Akár be is zárhatnak néhány futballstadiont, ha a sporttárca nem jut dűlőre a fociligával. A minisztérium a klubokra sózná rá a fővárosi stadionokat, 450 millió forintos működési költségükkel együtt. A csapatokat padlóra küldő megoldással szemben a liga az előző kormány idején kötött szerződést lobogtatja.

Beintett a kormány a szakszervezeteknek, nem tárgyalnak velük

Beintett a kormány a szakszervezeteknek, nem tárgyalnak velük

Új dallal rukkolt elő a The Cranberries Dolores O'Riordan halálának évfordulóján

Új dallal rukkolt elő a The Cranberries Dolores O'Riordan halálának évfordulóján

Szombaton indul A Dal, színpadra lép az első tíz versenyző

Szombaton indul A Dal, színpadra lép az első tíz versenyző

Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

Négy magánszemély több mint 500 millió forinttal tartozik a NAV-nak

Négy magánszemély több mint 500 millió forinttal tartozik a NAV-nak

Újabb lakóház robbant fel Oroszországban

Újabb lakóház robbant fel Oroszországban