Offenzívába lendült a zöld tárca: tavaly a hígítókra és a reklámhordozó papírokra sikerült bevezettetnie a...

Offenzívába lendült a zöld tárca: tavaly a hígítókra és a reklámhordozó papírokra sikerült bevezettetnie a kilogrammonként 200, illetve 13 forintos környezetvédelmi termékdíjat, jövőre az elektronikai és világítástechnikai cikkekre, valamint a személyautókra is kiterjesztené ezt az adót, egyúttal számottevő mértékben emelné a régieket. Különösen az italosdobozok és -palackok drágulnának meg (lásd táblázatunkat a 89. oldalon). Bár az ökoadók célja a kereslet átterelése a környezetbarát csomagolóeszközök felé, az oldószeres festékeket mintegy 10 százalékkal drágító hígítós termékdíj végső soron csak egyszerű fiskális eszköz lett: a szerényen 100 millió forintra becsült költségvetési bevétel helyett már az első fél évben 203 millió forint folyt be, az idei terv pedig 800 millió forint - igaz, közben a díj 210 forintra nőtt kilogrammonként. Egyéb céljait azonban nem érte el, ráadásul az érintett gyártók is hevesen tiltakoznak ellene, így a szaktárca e termékdíj jövő évi megszüntetését javasolja.

A tavaly kinevezett Persányi Miklós miniszter még a nyáron előterjesztette ökológiai adóreform-tervezetét. Ennek értelmében vezették be idén januárban a szennyvízkibocsátást és a légszennyezést sújtó környezetterhelési díjakat, amelyeket júliustól a szennyvíz szikkasztását büntető talajterhelési díj követ. E három tételből mintegy 14 milliárd forint bevételre számít az állami költségvetés. A kormányzati hátszél azonban nem fúj egyforma erővel: múlt ősszel a sztrádamatricát felváltó általános úthasználati díj nagy hirtelen felvázolt koncepciójával állt elő a tárca, ez azonban már a közigazgatási egyeztetésen elbukott. Vereséget szenvedett akkor is, amikor Persányi elődje, Kóródi Mária hiába kérte, hogy a kétliteres visszaváltható pepsispalackokat a forgalmazók ne vonják ki a piacról. A Persányi említett előterjesztését szentesítő kormányhatározat a gazdasági tárcának is feladatot adott: némi vonakodás után kidolgozta a nem megújuló energiahordozókat sújtó energiaadót, amelyből az idei költségvetési terv 14 milliárd forint bevételre számít.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB