Kilenc kórház jelentkezett lapzártánkig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) múlt pénteki felhívására, amely...

Kilenc kórház jelentkezett lapzártánkig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) múlt pénteki felhívására, amely azt tudakolta, mely intézmények hajlandóak az egészségügyi miniszter által a minap meghirdetett hálapénzprogram keretében a zárójelentéshez úgynevezett betegszámlát is mellékelni - tájékoztatta a HVG-t Király Gyula, az OEP informatikai főigazgató-helyettese. Miután fizetnie senkinek sem kell, valójában nem igazi számláról, hanem finanszírozási előkalkulációról van szó, amely azt közli, hogy az adott betegség ellátásáért elvben mennyit fizet a kórháznak a biztosító. A tényleges összeg az adott intézmény teljesítményétől, adottságaitól is függ, ezért a későbbiekben a kórházak saját adataikkal egészítenék ki a biztosítóét. Király reményei szerint az első - egyetlen tételből álló - "számlát" február közepétől kaphatnák kézhez a kiválasztott kórházakban a betegek. További három hónap elteltével részletes, a gyógyszer, az ápolás költségeit és a munkadíjat is tartalmazó kimutatást készítenének. "Nincs két egyforma betegszámla, az összeg függ az eset súlyosságától, a beavatkozások, az eljárások, az ápolási napok számától" - szögezi le Bugovics Elemér, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója, aki ennek ellenére néhány példával illusztrálja a kórházi költségeket. Így náluk egy vakbélműtét 5 napos kórházi tartózkodással 141 500 forint (ebből 48 ezer a műtét költsége), egy átlagos, komplikáció nélküli agyműtétre 602 700 forint a ráfordítás. Ez hétnapi kórházi tartózkodást feltételez, amiből három úgynevezett szubintenzív ellátás, napi 64 ezer forintért. A tüdőrák kezeléséhez szükséges kemoterápiás kúra 80 ezer forint, az összköltség a 14 napos ápolással együtt 267 600 forint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Kódolt hiánybetegségek

Csődbe juthatnak a kórházak és a szakrendelők a januártól megváltozott finanszírozás miatt - vélik az érintettek. A tárca szerint viszont elegendő a pénz, és indokolt a mesterségesen túlpumpált teljesítmények visszafogása.

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Vége az importautó-őrületnek?

Vége az importautó-őrületnek?

Az MSZP-s Ujhelyi felhívta az Echo Tv riporterét, aki magyarázkodásba kezdett

Az MSZP-s Ujhelyi felhívta az Echo Tv riporterét, aki magyarázkodásba kezdett