A készülő magyar rendeletek logikájával ellentétes módon szabályozzák az italcsomagolások betétdíját Németországban.

A készülő magyar rendeletek logikájával ellentétes módon szabályozzák az italcsomagolások betétdíját Németországban. A kisebbik koalíciós párt, a zöldek környezetvédelmi minisztere által "végigbokszolt", tavaly bevezetett rendszer lényege, hogy mindenképpen betétdíjat kell felszámítani a fémdobozos, a műanyag palackos és az üveges italok után, akár újratölthetők, akár nem, így azok elkülönített gyűjtése és ártalmatlanítása mindenképpen megoldódik (a borosüvegek, a tejcsomagolás és a kartondobozok viszont nem betétdíjasok). Az indokok közt szerepelt, hogy 1991-1999 között megduplázódott a dobozos sörök mennyisége, a háztartási hulladék térfogatának 20 százaléka italcsomagolás volt. A végső lökést az adta, hogy a többször használható csomagolások 1991-ben önként vállalt 72 százalékos arányát a gyártók és a forgalmazók nem tartották be.

A betétdíjas rendszer - minden ellenkező híreszteléssel szemben - működik. A tavaly január elsejei bevezetéstől fogva tíz hónapig minden bolt csak a nála vásárolt üveget, dobozt volt köteles visszavenni, megkövetelve a vásárlást igazoló blokkot, tavaly október óta viszont vonalkód-leolvasóval ellátott üveg- és dobozvisszaváltó automaták várják a vásárlókat a nagy üzletek előterében, ahová be lehet dobálni a bárhol vett üres sörösdobozt vagy kólásüveget. A blokkon szereplő összeget a pénztár kifizeti, vagy - ez a gyakoribb - beszámítja a vásárlásba.

A kereskedelmi és italforgalmazó cégek a betétdíjat óriási ellenállással fogadták. Látszólag be is igazolódtak keserű jóslataik: a sörfogyasztás 2003-ban mintegy 3 százalékkal elmaradt az előző évitől, ezen belül is a dobozos sör szenvedte meg leginkább a keresletcsökkenést: az utóbbira specializálódott dortmundi, schleswig-holsteini sörfőzdék két számjegyű visszaesésről panaszkodtak. Csakhogy ugyanezen időszakban több mint 10 százalékkal nőtt a németországi ásványvízfogyasztás, holott az azt tartalmazó műanyag vagy üvegpalackok is a kötelező betétdíj hatálya alá tartoznak.

A betétdíjat már csak két vizsgálat fenyegeti. Az egyik Brüsszelben folyik, ahol a többi EU-ország italkereskedői tettek panaszt, mondván, a kötelező betétdíj versenyhátrányba hozza őket Németországban. A másik pedig a német versenyhivatalban, amely viszont azt ellenőrzi, az üvegvisszaváltó automaták gyártása és felállítása nem juttatta-e piaci monopolhelyzetbe az azokat forgalmazó cégeket.

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Ökoadótervek

Offenzívába lendült a zöld tárca: tavaly a hígítókra és a reklámhordozó papírokra sikerült bevezettetnie a...

A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán