A főváros egyetlen fillér hozzájárulás nélkül tervezi felújíttatni a Rác fürdőt és megépíttetni a gellérthegyi siklót. Az ötödik éve húzódó 6 milliárd forintos beruházáshoz kiszemelt partner sem tűnik azonban kellően tőkeerősnek.

Átdolgozásra visszadobta a romos, másfél éve bezárt budapesti Rác fürdő rekonstrukciójához kapcsolódó, a patinás fürdő területéről induló gellérthegyi sikló megépítésére készített tervet a múlt héten a főpolgármesteri kabinet, noha az már simán túljutott a bizottsági egyeztetéseken. A HVG értesülése szerint Atkári János főpolgármester-helyettes (SZDSZ) azt kifogásolta, hogy a beruházó irreálisan alacsony díjat ajánlott a fővárosi tulajdonú föld használatáért: az első tíz évben havi 300 ezer forintot fizetne a sikló megépítéséhez és a hozzá csatlakozó mélygarázshoz szükséges területekért, majd havi 700 ezer forintra emelné az összeget, miközben a főváros által megrendelt ingatlanszakértői jelentés már az első tíz évre is havi 541 ezer forintot javasolt. Így amíg a beruházó újabb számításokkal elő nem rukkol, az előterjesztést levették a fővárosi közgyűlés napirendjéről.

Az ötlettel - miszerint a főváros pénzügyi hozzájárulása nélkül újítaná fel a Rác fürdőt és építené meg a hozzá kapcsolódó szállodát, valamint a siklót - több mint öt évvel ezelőtt állt elő a Bornemissza Miklós többségi tulajdonában lévő Rév Nosztalgia Kft. (HVG, 2001. november 10.). A fővárosi közgyűlés tulajdonosi bizottságának szocialista elnöke, egyúttal a Rác fürdőt is birtokló Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Rt. felügyelőbizottsági elnöke, Somlyódi Csaba szerint közbeszerzési pályázat kiírása eleve lehetetlen volt, mivel a fővárosnak nincs pénze a rekonstrukcióra. Így kapóra jött a Rév Kft. ajánlata, amely "csupán" a földhasználati jog, illetve a főváros tulajdonosi hozzájárulása fejében vállalkozott az összesen mintegy 6 milliárd forintnyi kiadással járó terv megvalósítására. A főváros szabaddemokrata vezetése kezdetben azt kifogásolta, hogy a szocialisták által felkarolt társaság tőkeereje nem elég meggyőző a beruházás végrehajtásához. A Rév Kft. törzstőkéje a cégbírósági adatok szerint 4 millió forint, legutóbbi, 2002-es mérlege szerint saját tőkéje 534 millió forint, hosszú lejáratú hitelei pedig összesen 455 millió forintra rúgnak; a korábbi éveket szerény eredménnyel, a 2002-es esztendőt pedig 44 millió forintos veszteséggel zárta. A cég két, egyenként 50-60 szobás szállodát, a szántódi Rév Hotelt és a Római-parton lévő, 2000-ben épült Lido Hotelt üzemelteti.

A Rác fürdő rekonstrukciója, az új élményfürdő, valamint a tervbe vett 60 szobás, négycsillagos szálloda megépítése és a Ráckert felújítása összesen mintegy 4,6 milliárd forintba kerülne. További mintegy 1,5 milliárd forintot igényelne a több mint 300 méteres pályán haladó, óránként 672 utas szállítására alkalmas sikló megépítése, amely az Orom utcáig alagútban, azt követően a felszínen, 4 méteres magasságban haladna a Citadelláig. A sikló építésével párhuzamosan hozzákezdenének a 11 buszt és 78 gépkocsit befogadó mélygarázs kialakításához is. A sikló elkészülte után a tervek szerint kitiltanák a turistabuszokat a Citadelláról, ami nemcsak a környéken lakóknak jönne jól - akik a zaj és a buszforgalom környezetszennyezése miatt petíciókkal bombázzák az I. kerületi önkormányzatot -, hanem a befektetőnek is, hiszen a turisták zöme vélhetően siklóra szállna. Amelynek működtetése Bornemissza szerint várhatóan 10 év múlva válna nyereségessé. A vállalkozó a teljes összeg előteremtését magára vállalta, hozzávetőleg a hatodát saját forrásból, a többit hitelből és támogatásokból szedné össze. A fővárosi szabaddemokraták ellenállása - bár kétségeik továbbra is akadnak - sokat "puhult" az elmúlt években: a különböző bizottságokban, közgyűléseken végül zöld utat adtak a Rác fürdő rekonstrukciójának. Hubert Béla, a fővárosi SZDSZ frakcióvezető-helyettese, a tulajdonosi bizottság tagja szerint belátták, hogy a Városháza önerőből nem képes a Rác fürdő halaszthatatlanná vált felújítására és a környék rendbetételére.

"A főváros kockázatát csökkentve azonban számos garanciát kötöttünk ki a megállapodásban. Például az építkezés addig nem kezdődhet el, amíg a vállalkozó nem mutatja be a fővárosnak a teljes, a Rác fürdőre és a siklóra vonatkozó beruházási összegről szóló bankgaranciát" - indokolta álláspontját a HVG-nek Hubert. Ezt, noha a cég tavaly nyáron már megszerezte a jogerős építési engedélyt a Rác fürdő rekonstrukciójára és a szálloda építésére, egyelőre nehezen vasalja ki a finanszírozásra felkért Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt.-ből. A 3,1 milliárd forintnyi kölcsön folyósításával a bank a HVG információi szerint nem siet, mivel a beruházó csupán a majdani üzletből származó árbevételt jelölte meg fedezetként. A cég egyelőre azt a banki kérést sem tudja teljesíteni, miszerint egy neves szállodalánc üzemeltesse a majdani gyógyszállót. Somlyódi szerint ez már csak azért is lehetetlen elvárás, mert a nagy szállodaláncok korábbi megkeresésükre jelezték, nem látnak üzleti fantáziát egy kisebb hotel hálózatukba kapcsolásában. Ugyanakkor más kereskedelmi bankok már jelezték a fővárosnak és a cégnek is, hogy hajlandóak finanszírozni az üzletet - tette hozzá Somlyódi.

Noha a beruházás oroszlánrészét a Rév Kft. vállalta magára, úgy tűnik, az üzlet előremozdítása érdekében egyelőre a főváros tett többet. 2001 tavaszán Rác Nosztalgia Kft. néven, 3 millió forint törzstőkével a Rév Kft.-vel közös projektcéget hozott létre, amelybe a BGYH Rt. 25 százalékkal szállt be. Pénzügyi befektetőként fél évvel később három magánszemély, Fináczy Gábor, a Karo 97 Kötöttruházati Kft. családi vállalkozás résztulajdonosa, Nagy Sándor, az FVM Finommechanikai Rt. többségi tulajdonosa és Prekuta Bálint, több ingatlanhasznosító és vagyonkezelő cég résztulajdonosa szerzett 10-10 százalékos részesedést a Rác Kft.-ben - a Rév Kft. rovására. Majd a fővárosi közgyűlés 2002-ben hozzájárult ahhoz, hogy a fürdő 3491 négyzetméteres, 1,2 milliárd forint értékű fővárosi tulajdonú területét a BGYH Rt. térítés nélkül megkapja, és annak használati jogát apportként bevigye a Rác Kft.-be.

Egyelőre azonban sem a befektetők nem tették be a cégbe a tőkeemelés formájában beígért 675 millió forintot, sem a BGYH Rt. nem apportálta a földhasználati jogot: a felek mindezt az építkezés megkezdéséhez kötötték, aminek feltétele viszont a már említett bankgarancia. Így pénz csupán állami támogatás formájában állt a házhoz, a Széchenyi-terv egyik pályázatán 2003 őszén - vélhetően ugyancsak a fővárosi részvételnek köszönhetően - rekordösszeget, 750 millió forintot nyert el a Rác Kft. Ennek felhasználásához azonban február 28-áig szintén le kell tennie az asztalra az MFB-től - vagy más pénzintézettől - megszerzett bankgaranciát.

A BGYH Rt. a jelek szerint egyelőre csak veszít az elúszni látszó üzleten: a fővárosi "ajándék", azaz az 1,2 milliárd forint értékű ingatlanapport után be kellett fizetnie a 122 millió forintnyi illetéket, ami jócskán megnövelte a 2003-ra amúgy is pár millió forint veszteséget tervezett cég mínuszát. Somlyódi szerint azonban a fővárosi fürdővállalatot végül nem éri kár, a BGYH Rt. ugyanis úgy állapodott meg a Rác Kft.-beli tulajdonostársaival, hogy a 122 milliót a Rév Kft. kifizeti a BGYH Rt.-nek - akkor, amikor az beviszi a földhasználati jogot a Rác Kft.-be. Azt a múlt héten két napilapban megjelent hírt, miszerint a főváros 500 millió forintot különítene el saját költségvetéséből a Rác fürdő rekonstrukciójára, Somlyódin kívül a főpolgármesteri kabinet tagjai, Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője, valamint Geberle Ezsébet, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese is cáfolta a HVG-nek. Állításuk szerint a Városháza koncepciója nem változott: készpénzt nem ad a beruházáshoz, amely csak az előírt garanciák bemutatása után kezdődhet el, és egyéb biztosítékokat, például a Rác Kft. üzletrészére szóló elővásárlási jogot is kikötöttek. De ragaszkodnak a közös cég gazdálkodását érintő döntéseknél a 80 százalékos szavazati arányhoz is.

MINK MÁRIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Igen érdekes helyről érkezett szuperritka VW-be botlottunk, körbefotóztuk

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Shane Tusup végre elárulta, mit tervez

Shane Tusup végre elárulta, mit tervez

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban