Az újratölthető csomagolás védelmében drasztikusan emelné az eldobós italospalackok és -dobozok termékdíját a környezetvédelmi tárca. Ezt az érintett ágazati érdekcsoportok piacellenesnek tartják.

Sokadik határidőként a múlt év végére ígérte a betétdíjas csomagolásról szóló rendeletét a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM), de még mindig adós vele. A zöldszervezetek azt sérelmezik, hogy az italgyártók először újratölthető műanyaggal váltották fel az üvegeket, majd a műanyag palackokat eldobósra cserélték. A betétdíjas üvegek aránya mára 10 százalék körülire szorult vissza, a dobozos söröké viszont az 1996. évi 1,4 százalékról 2002-re 16,6 százalékra emelkedett. Mindebben olyan akciók is közrejátszottak, mint az eldobható Pepsi-palackok reklámozása, az egyszer használatos és az újratölthető palackok eltérő költségei ellenére azonos áron kínált Coca-Cola, vagy az üvegesnél pontosan a betétdíjjal olcsóbb dobozos sör.

A zöldszervezetek össztüze alá került KVVM első lépésként egy Európában ismeretlen szabályozási eszközt kíván bevezetni a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvény módosításával. A hatályos törvény szerint az eldobós műanyag palackra fizetendő termékdíj 2005-ben kilogrammonként 30,40 - átszámítva darabonként körülbelül 1,20 - forint. Ez utóbbi - a termékdíj úgynevezett hulladékhasznosítást ösztönző komponense - a módosító javaslat szerint darabonként 10 forint lenne, s ugyanennyi terhelné az eldobós alumínium italosdobozokat is. Ennek az összegnek a 80 százaléka alól mentesülne a gyártó, illetve az első forgalmazó - vagy az általa megbízott hasznosító szervezet -, ha gondoskodik róla, hogy az eladott csomagolóeszközt a kormány rendeletében előírt mértékben újrahasznosítsák (lásd táblázatunkat a 89. oldalon). Ezenkívül az italospalackokat, -dobozokat térfogatuktól függően az újratöltést ösztönző - darabonként további 25-70 forintos - díjjal terhelnék, amelynek megfizetése alól 2005-ben csak akkor lehetne kibújni, ha forgalmazóik legalább olyan arányban kínálják italaikat újratöltött csomagolóeszközben, mint 2003-ban. 2006-ban ennél 3 százalékponttal többet kell megforgatni, 2010-ig pedig fokozatosan el kell érni a törvénytervezetben előírt újratöltési arányokat. Ez pedig vélhetően csak a betétdíjak újbóli alkalmazásával teljesíthető, hiszen a fogyasztót csak így lehet ösztönözni arra, hogy ne dobja el, hanem vigye vissza a göngyöleget. A dolog azonban - aggódnak az ipari érdekszövetségek - fordítva is elsülhet, a göngyöleg visszacipelésével bajlódni nem kívánó fogyasztók visszafognák vásárlásaikat, s az is ilyen hatást válthat ki, ha a vissza nem térített termékdíjak miatt emelkednének az árak. Szerintük az előírt újratöltési arányok önkényesek, s nem a piac igényein alapulnak.

A betétdíj önmagában nem garantálja, hogy a visszagyűjtött palackokat valóban újratöltik (lásd A keresletszabályozó betétdíj című cikkünket), sőt a dobozos italoknál ez nem is lehetséges. Épp azért változtatná meg a minisztérium a termékdíjas előírásokat, hogy az ipart rászorítsa a dobozos termékek arányának csökkentésére.

A tervezetnek mindkét irányból vannak ellenzői: a többrétegű, nehezen újrahasznosítható kartondobozok gyártói igazságtalannak tartják, hogy például az étolajos, ecetes, mosogatószeres palackokra nem vonatkoznának e szigorú előírások. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) viszont épp azért bírálta azt, mert túl széles körűnek tartotta az érintett termékkört. "A tárca szembemegy az EU-ban bevett szabályozással" - jelezte ellenvéleményét Boródi Attila, az ÉFOSZ ügyvezető elnöke. Brüsszel ugyanis semmiféle újratöltési direktívát nem adott ki, csak azt írja elő, hogy a csomagolási hulladéknak a felét valamiképpen - újrafeldolgozással, égetéssel - hasznosítani kell. Magyarország ennek az aránynak a teljesítését 2005-re vállalta.

Az ágazat jól áll, az idén már több mint 800 töltőüzem, illetve forgalmazócég állapodott meg például az Ökopannon Kht.-vel, amely úgynevezett licencdíj fejében begyűjti és hasznosítja az általuk eladott csomagolásokat. A kht már tavaly 45,1 százalékos hasznosítási arányt ért el az előírt 40 százalék helyett, így jövőre nem lesz gond a vállalás teljesítésével - mondta a HVG-nek Viszkey György ügyvezető igazgató. A kht-vel szerződőknek a múlt évben az előírt visszagyűjtési arány teljesítése esetén a törvény szerint termékdíjmentesség járt, az idén viszont már csak az említett 80 százalék a visszatérítés. "Az 50 százalékos hasznosítási arányt az országon kérik számon, ezért a kht-vel nem szerződő, csak termékdíjat fizető vállalkozások hulladékainak feldolgozását a megmaradó termékdíjból kívánjuk támogatni" - indokolta a díjvisszatartást Gulyás Mihály, a KVVM stratégiai igazgatója. Ebbe viszont az ÉFOSZ nem nyugszik bele. "A termékdíjbevételek nagy részét mindig is más környezetvédelmi problémák megoldására fordították, vagyis az ágazatunkból beszedett pénzből keresztfinanszírozást végez a tárca. Ráadásul az újratöltés erőltetése környezetvédelmi szempontokkal nem is indokolható, a töltőüzemek felépítése milliárdokba is belekerülhet. Feleslegesen, hiszen azért terjedtek el az eldobós csomagolások, mert azokat igénylik a fogyasztók" - fejtegette Boródi.

"Az ipar felrúgta a konszenzust a zöldmozgalommal: 2002 telén azzal fogadtuk el a korábbi rendszer »piacosítását« és a - termékdíjnál jóval olcsóbb - licencdíj bevezetését, hogy az ipar nem támadja meg a hulladékmegelőzést szolgáló kormányzati intézkedéseket. Ennek egyik eszköze a betétdíj is, amit a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) nyolcéves munkájának köszönhetően külön is említ a hulladékgazdálkodási törvény" - szállt síkra a tárca tervezete mellett, sőt annak szigorításáért Bödecs Barna, a Humusz elnöke.

A civil zöldek alapigazságnak tartják, hogy az eldobós csomagolás károsabb a környezetre, az ipar viszont úgy véli, az újratöltés hátrányai nagyobbak. Az ÉFOSZ tanulmánya azzal számol, hogy évi hétszeri forgás után az újratöltős műanyag palack élete véget ér, a zöld szervezet szerint viszont legalább hússzor használható. "Amikor a kilencvenes évek közepén az üdítőitalos üvegek - akkor még visszaváltható - műanyagra cserélése ellen tiltakoztunk, és azt állítottuk, hogy ezek lényegesen kevesebb újratöltésre alkalmasak az üvegnél, a most 7 fordulót emlegető ipar még 25 fordulóról beszélt. Rajtuk kívül egyébként senkinek nincs erről pontos adata, ráadásul az ipar ezt üzleti titoknak tartja" - sorolja érveit a Humusz-elnök. Az ÉFOSZ viszont nehezményezi, hogy a mozgalmár nem működik együtt az iparral, s nem a "valóságos műszaki adatokra" alapozza véleményét. Ezek szerint a visszagyűjtésre használt rekeszek egy év alatt tönkremennek, a zöldek ezzel szemben még hatéves rekeszekről is tudnak. Boródi szerint "a kutyának sem kellő", visszaváltható palackok sokszor fél évig is "napoznak", mielőtt újratöltenék őket, élettartamuk ezért is alacsony. A tanulmány 90 millió darab kétliteres eldobós palack használatának költségét a beszerzéstől életútjuk végéig 2,3 milliárd forintra, az azokat helyettesítő 12,9 millió újratölthetőét pedig 2,36 milliárd forintra becsüli. A Humusz fordítva, az előbbit 2,4 milliárd, az utóbbit - 4,5 millió palackkal számolva - 1,2 milliárd forintra taksálja.

Kivonulással és elbocsátásokkal fenyegetőzik több italgyártó is, ha a KVVM tervezetéből törvény születne. Különösen az aggasztja őket, hogy májustól megindul a vámmentes behozatal, és az önbevallásos alapon történő termékdíjfizetést megkerülő importálók versenyelőnyhöz jutnak. A háttértárgyalásokon annyit már elértek, hogy az általuk kezdetben 50-100 milliárd forintra taksált éves többletterhek a legutóbbi minisztériumi javaslat alapján 2010-ig összesen 30 milliárd forint körülire olvadtak. Igaz, az újratöltésre alkalmas palackozóüzemek építése további 10-15 milliárd forintot emésztene fel a szakma szerint. "Egyes cégek rendelkeznek ugyan fölös újratöltési kapacitásokkal, de nem kötelezhetők rá, hogy azokat átengedjék konkurenseiknek" - árnyalta a képet Boródi, aki egyébként Széles Gábornak, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége elnökének társaságában hétfőn ismét tárgyalt Persányi Miklós környezetvédelmi miniszterrel. Múlt pénteken az Országos Kereskedelmi Szövetség szintén tiltakozó közleményt adott ki, a versenyszabadság megsértésével, durva piaci beavatkozással vádolva a KVVM-et. A szaktárca azonban elszántnak tűnik, értesüléseink szerint a jövő héten megkísérli javaslata közigazgatási egyeztetését. A gazdasági tárca inkább az ipar álláspontját osztja, s az agrárminisztérium sem betétdíjpárti. Ha menet közben mégis "felpuhulna" a tervezet, kevés esély lenne az EU-ban sem erőltetett betétdíjak hazai kiterjesztésére.

SZABÓ GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Nem kapta meg fizetését, markolóval esett neki az éppen elkészült szállodának az építőmunkás - videó

Nem kapta meg fizetését, markolóval esett neki az éppen elkészült szállodának az építőmunkás - videó

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform