"A január eleji állapothoz képest a tejtermelők fele elpártolt a Parmalattól" - állította a HVG-nek Istvánfalvi...

"A január eleji állapothoz képest a tejtermelők fele elpártolt a Parmalattól" - állította a HVG-nek Istvánfalvi Miklós, a székesfehérvári cég ellen felszámolási kérelmet benyújtó termelői konzorcium vezetője. Ez számításai szerint évi 30 millió liter tej kiesését jelenti - azaz az olaszországi anyacég pénzügyi botránya és csődje (HVG, 2004. január 3.) már az év elején jelentős beszállítói kört rettentett el az évi 70-80 millió liter tej átvételével számoló feldolgozótól. Istvánfalvi állítása szerint a Parmalat Hungária Rt. már közel egymilliárd forinttal tartozik a tejesgazdáknak, ám ebből a felszámolást kérők csupán mintegy 70 millió forint 60 napon túli követelést tudtak felmutatni. "Február 7-én jár le a tartozás következő »adagja«, ha addig nem fizetnek, az abban érintettek is a bírósághoz fordulnak" - jelezte elszántságukat a termelői konzorcium vezetője.

Múlt pénteken nemcsak a tehenészeteknél, hanem a Tej Terméktanácsnál (TT) is betelt a pohár: a Parmalatot és a beszállító tejtermelőket is tagjai sorában tudó szervezet szintén aznap kezdeményezte a felszámolást. Más beszállítók is hasonlóképpen cselekedtek, a Parmalat viszont csak múlt szombati közgyűlésén határozott arról, hogy csődvédelmet kér - de már későn, így ha a felszámolást kérőket nem tudja rábírni beadványuk visszavonására, nem ússza meg az eljárást. "A terméktanács mintegy 350 millió forintos követeléséből körülbelül 300 millió forintnyi járt le" - pozicionálta helyzetüket a HVG-nek Sirman Ferenc, a TT ügyvezető igazgatója. A történet annyiban pikáns, hogy ebben az összegben benne vannak a termelőktől levont pénzek is, amit a Parmalatnak be kellett volna fizetnie a TT-nek az intervenciós alapba, azt a számlát viszont, amelyen ez a pénz parkolt, a hírek szerint a CIB Bank Rt. január közepén zárolta. "Már tájékoztattuk a bankot erről a helyzetről" - mondta Sirman, arra is utalva, hogy a TT jogértelmezése szerint a pénzintézetnek a tejtermelőknek járó összeget fel kellene szabadítania a terméktanács javára.

Miután a Parmalat időnyerő akciója meghiúsult, a cégvezetők értetlenségüket fejezték ki a felszámolási kérelmek miatt, mondván, már "pozitív fázisban" voltak a hitelező bankokkal folytatott tárgyalásaik, a felszámolással viszont elveszítenék az anyavállalat tulajdonában álló márkanevet és a recepteket, ami ellehetetlenítené a tejfeldolgozó működését. "Időhúzás az egész" - vélekedett Istvánfalvi, tagadva, hogy értékelhető megállapodástervezetet kaptak volna a Parmalattól. A február 1-jétől beszállított tej hetente történő kifizetésére garanciákat váró, a korábbi tartozások ügyében pedig tárgyalásokra is hajlandó termelők nem tudnak várni - állítja a konzorciumvezető. Így azt is elképzelhetőnek tartja: ha addig nem áll be számukra kedvező fordulat, a megmaradt tejbeszállítók már ezen a héten elhagyhatják a Parmalatot, ezzel még a működés közbeni felszámolás esélyét is elvéve a cégtől. Így 450 dolgozó munkahelye veszhet el.

Harmincezerrel csökkenhet a magyar élelmiszeriparban foglalkoztatottak száma a következő 2-3 évben - becsülte a HVG-nek Kapuvári József, az Élelmezésipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége elnöke, főként az uniós és a magyar cégek közötti hatékonyságkülönbségre alapozva. Versenyképességben maradt alul a magyar piacon a Nestlével édesipari piacvezetőnek számító, 328 főt foglalkoztató Kraft Foods Kft., amelynek Budafoki úti gyárát április végén erre hivatkozva zárja be amerikai tulajdonosa, a Kraft Foods Inc. (végeredményben a dohányperekben "megkopott" Philip Morris névről 2002-ben Altriára átkeresztelt csoport). Két amerikai mellett ugyanis a magyar leány - amely 2002-ben 19 milliárd forint árbevételt és 1,16 milliárd forint mérleg szerinti eredményt könyvelt el - bizonyult a leggyengébb láncszemnek, ezekkel kezdte a Kraft hároméves leépítési programját, amelynek során 20 gyártóegységtől és 6000 embertől akar megszabadulni. A kávétermelést Bécsbe költözteti a Kraft, a csokoládégyártást pedig Pozsonyba, így hamarosan szlovák gyártmányú Sport szelettel és Piros mogyoróssal látják el a magyar piacot. A budapesti gyár sorsát egyebek közt az pecsételte meg, hogy régi termékei közül jóformán csak a most Pozsonyba tartó márkák iránt maradt fenn a kereslet, a többieket "elfelejtették", így romlott a kapacitáskihasználtság. Eközben a cég márkái közül főként a Milka iránt nőtt meg a kereslet - amit viszont csak néhány kiemelt európai Kraft-üzem gyárt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Cigarettavég

Átszervezi kelet-európai termelését az Imperial Tobacco-csoport. Az "áldozatok" közé került debreceni dohánygyár tervezett bezárásán a cívisváros bukhat a legnagyobbat: elesik az iparűzési adótól, megugorhat a munkanélküliség. A vevők pedig beérhetik importált Symphoniával.

Telelünk és sörözünk

Telelünk és sörözünk

Semjén: a Fidesz-KDNP a magyar történelem és az EU legsikeresebb politikai konstrukciója

Semjén: a Fidesz-KDNP a magyar történelem és az EU legsikeresebb politikai konstrukciója

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő