Több, nagy mennyiségben forgalmazott pszichiátriai gyógyszer gyártója is eltaktikázta magát: nem engedtek az áraikból, ezért az egészségbiztosító csökkentette a készítményükhöz adott támogatást. A hoppon maradottak a riválisaik körében vihart kavaró módszerekkel igyekeznek megtartani piaci pozícióikat.

Az utóbbi hetekben a Lilly Hungária Kft. emberei sorra járták a pszichiátriai gondozók közelében lévő patikákat, azt firtatva, hogyan lehetne megoldani, hogy átvállalják a betegek költségeit. Tavaly még 100 százalékos ártámogatásban részesült skizofrénia-gyógyszerük ugyanis februártól a 90 százalékos kategóriába "csúszott" le. A különbség drámai: a zömmel munkaképtelen rokkantnyugdíjasoknak felírt szer kiváltása mostantól havi 3-5 ezer forintjukba kerül a betegeknek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), úgy tűnik, ezúttal nem csupán riogatott: amelyik cég nem volt hajlandó engedni gyógyszereinek árából, annak készítményét alacsonyabb ártámogatási kategóriába sorolta.

Ez történt tehát a Lilly skizofréniaellenes szerével is, és erről - a cég píárfőnöke, Kántor Sándor szerint - csupán a sajtóból és az árakat hivatalosan közzétevő, december végi Magyar Közlönyből értesültek. Ennek ellentmond Bartucz Attila, az OEP szóvivője, aki a HVG-nek úgy fogalmazott: minden gyártó számára világos volt az egészségbiztosító szándéka, hogy a közpénzekkel takarékoskodva árengedményre kényszerítse őket. "A skizofrénia kezelését szolgáló gyógyszerek csoportjában 2003-ban hat készítmény létezett, mindegyik 100 százalékos támogatással. A legdrágább és a legolcsóbb szerek közötti árkülönbség elérte a 40 százalékot is. 2004-re egy új, korszerű gyógyszer befogadásával végül öt maradt ingyenes, és kettő csak 90 százalékos támogatást kapott" - állította Bartucz.

Visszavetheti a gyógyszer forgalmát ez a 10 százalékos támogatáskülönbség, márpedig a Lilly ebben az OEP által tavaly közel 12 milliárd forinttal támogatott medicinacsoportban 4 milliárd forint körüli árbevételt ért el. A másik 90 százalékosra "leminősített" szer az AstraZeneca cégé, amely tavaly 1,4 milliárd forinthoz közeli forgalmat mondhatott magáénak. Kevéssé hihető, hogy a változásokról a Lilly csupán egy december 4-ei, két napilapban is közzétett, egész oldalas fizetett hirdetésből értesült volna, amelyben a Korlátozottan Cselekvőképes Személyek Hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szövetsége (Kesz) Kökény Mihály miniszterhez fordult, éles hangon bírálva a biztosító szűkkeblűségét. Bár Kökény célzott rá, hogy a betegszervezetet az ártámogatási megállapodásból rosszul kikerült gyártó biztatta az akcióra, ennek bizonyításával adós maradt. Pedig a Kesz internetes honlapján máig olvasható a támogató Lilly neve, s mint a szervezet nyilvános éves beszámolóján elhangzott, 4 millió forintos támogatást kaptak a Lillytől, amiből futotta a hirdetés finanszírozására.

Az ezt követően kezdett patikai akció gyorsan dugába dőlt: a 10 százalék átvállalásáról szóló ajánlatot hallva a gyógyszerészek kamarájukhoz fordultak. A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke, Szatmáriné Hável Katalin szerint a kezdeményezés törvényi akadályba ütközik, mert közforgalmú gyógyszertár nem nyújthat árengedményt, s a gyártó az OEP-támogatáshoz hasonló módon nem vállalhatja át a beteg által fizetendő térítési díjat; nem is szólva az adatvédelmi aggályokról. Akár véletlen egybeesésnek is tekinthető, hogy az idén január 12-én, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon bejegyzett, "Pro Mente a Mentális Kórképekben Szenvedő Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány" képviselője is csaknem ugyanezzel a kérdéssel kereste fel az MGYK-t. Azt tudakolta, megoldható-e, hogy meghatározott betegség gyógyítására alkalmas szerek támogatására a gyógyszertárakkal kötött szerződés alapján a gyógyszerek árának társadalombiztosítás (tb) által nem fedezett részét megtérítse, s így a betegek továbbra is ingyen kaphassák meg a medicinát (a "célzott támogatás" gyanúját némileg erősíti, hogy az antipszichotikumok közül csak kettő nem kap 100 százalékos támogatást, így az árkiegészítés a többi szer esetében értelmetlen lenne).

Meglehetősen szokatlan felállás lenne, ha volna egy, a tb által meghatározott gyógyszerár, és amellett egy másik, a piacon kívüli eszközökkel befolyásolt tarifa. E lehetőség megvitatására a múlt héten tárgyalóasztalhoz ültek az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumban (ESZCSM) a hazai és az innovatív gyógyszergyártók szövetsége, az MGYK, a Gazdasági Versenyhivatal, az OEP, valamint a Pénzügyminisztérium képviselői. Mindannyian úgy látták, nemes cselekedet a betegeket támogatni - ám csak akkor, ha a jótékonykodó nem tesz különbséget a betegek között, és főleg, ha akciója nem egyetlen szer forgalmát támogatja, megváltoztatva a közfinanszírozó által meghatározott szempontokat, valamint ha nem érinti hátrányosan a gazdasági verseny többi szereplőjét. A közfinanszírozó ugyanis alacsonyabb árakat akar, a versenytársak pedig, akik engedtek e nyomásnak, zokon vennék, ha valaki utólag próbálná átrendezni az árakat - így summázható az ESZCSM-ben lezajlott megbeszélés lényege.

A Lilly akkor hangsúlyozta tárgyalási készségét, amikor az ármegbeszélések már befejeződtek, és ismertté vált a konkurensek ajánlata - mondta a HVG kérdésére Kökény Mihály. "Ha most újratárgyalnánk a feltételeket, az sértené a verseny tisztaságát" - tette hozzá. A Lilly azonban nemcsak a várható forgalomcsökkenés miatt nincs könnyű helyzetben, hanem azért sem, mert tavaly tavaszi "ügyét" még nem fedte be a feledés jótékony homálya. Ez a cég volt ugyanis a főszereplője annak a megfigyelési botrányként hetekig sajtófigyelmet kapott történetnek, amelyben - a gyógyszergyártószakma által is etikátlannak ítélt módon - adatokat gyűjtöttek az OEP vezetőjéről és néhány munkatársáról (HVG, 2003. március 15.).

Mindenesetre a Lilly píárfőnöke a HVG azt firtató kérdésére, hogy kapcsolatban állnának-e a Pro Mente alapítvánnyal, azt válaszolta, hogy létrejöttéről tudnak, céljait és támogatásának lehetséges formáit vizsgálják. Bartkó György, a fővárosi Jahn Ferenc Kórház pszichiátriai osztályának főorvosa, a Pro Mente kuratóriumi elnöke a HVG kérdésére csak a mentális betegek helyzetét és gyógyulását segítő általános elgondolásokról - egyelőre tervekről -, valamint támogatókat kereső szándékról számolt be, hozzátéve: az alapítványt egy, a pszichiátria területén dolgozó magánszemély hozta létre.

A február 1-jétől érvényes tb-támogatások egyébként nemcsak a skizofréniában szenvedő, hanem a depresszió elleni szereket szedő betegeket is kedvezőtlenül érintették. A Lundbeck Hungaria Kft. szintén elbóbiskolt, amikor az OEP árengedményre kérte az antidepresszánsokat forgalmazó cégeket. Hári Lajos, a Lundbeck ügyvezető igazgatója - mint mondja - immár két hónapja hiába kéri (igaz, minden határidőt elmulasztva) a minisztériumot és az OEP-et, hogy árengedményt adhasson. Az ő termékét generikus gyártók "szorították ki" olcsóságukkal a korábbi támogatási sávból, így a tavaly még havi 589 forint térítés ellenében árusított orvosságot most 2700 forintért lehet megkapni a patikákban. A Lundbeck úgy próbálja átvészelni az átmenetinek vélt helyzetet, hogy a "csökkentett ár kihirdetéséig" - ezt írják a szakorvosoknak szétküldött levelükben - a rászoruló betegeknek karitatív adományként juttatnák el tablettáikat. Ilyen adományt a még Mikola István minisztersége idején életbe lépett, csak gyógyszerpromóció-szigorításként emlegetett rendelet értelmében orvos vagy beteg nem, legfeljebb egészségügyi intézmény kaphat. Arra pedig, hogy mikor jön el a csökkentett árak kihirdetésének ideje, az OEP-ben nem tudtak pontos választ adni. De abban biztosak, hogy a legközelebbi árcsökkentésre szóló felhívásra még az uniós tagság előtt sor kerülhet.

GÁTI JÚLIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bűzös lé folyik a kukásautókból a II. kerületben

Bűzös lé folyik a kukásautókból a II. kerületben

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

Kásler ellátogatott egy budapesti óvodába, sajtótájékoztatót is tartott – fotók

Kásler ellátogatott egy budapesti óvodába, sajtótájékoztatót is tartott – fotók