Az idén ötödik alkalommal megrendezett Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak mind az öt napja telt házas előadásokkal ment. Ám ez üdítő kivételnek számít: az általában foghíjas nézőtér nem nyújt biztos megélhetést a hazai cirkuszművészek többségének.

Albert monacói herceg adta át a monte-carlói cirkuszfesztiválon a második helyezésért járó szobrocskát, az Ezüst Bohóc díjat a 26 éves magyar lovas akrobatának, Richter Flóriánnak. Harminc évvel ezelőtt édesapja, Richter József szintén lovas számmal nyert ugyanott, szintén ezüstöt. A január közepén megrendezett, a világ legrangosabb cirkuszi seregszemléjének tartott fesztiválon ráadásul nem ez volt az egyetlen magyar siker: a zsűri a bohócfigura "bronz fokozatát" a Golden Power néven jegyzett, Oláh Sándor és Takács Gyula alkotta akrobataduónak ítélte oda. Richter Flórián jelenleg a világhírű müncheni Krone-cirkusz sztárja, az akrobatapáros pedig Nyugat-Európa neves kaszinóiban, varietéiben lép fel.

A külhoni haknizásnak komoly tradíciója van a hazai cirkuszi világban, az Eötvös, a Donnert, a Richter vagy a Pickard dinasztiák nagyjai is rendre elküldték világot látni a felnövekvő generációkat: tanulni és pénzt keresni. Az artistáknak Magyarországon kétségkívül kevés esélyük van stabil egzisztencia megalapozására, s nem csak a gyér közönségigény miatt. Immár több mint egy évtizede fölöttébb foghíjas az 1889-ben alapított Fővárosi Nagycirkusz nézőtere, s már az is eredmény, hogy tavaly először sikerült éves átlagban egyharmad háznál nagyobb közönséget becsalogatni a produkciókra. Legalábbis ez derül ki a 2000-ben állami kft-ből közhasznú társasággá (kht) alakult, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma tulajdonában lévő Magyar Cirkusz és Varieté (Maciva) adataiból. "Egészen pontosan 36,8 százalékos látogatottsággal mentek az előadások" - tájékoztatta a HVG-t Varjasi László, a kht gazdasági igazgatója. Ebben már benne vannak a városligeti kőcirkuszon kívül, novemberben és decemberben Pécstől Szegedig több tucat vidéki város sportcsarnokában Mi van a puttonyban? címmel megrendezett Mikulás-napi és előkarácsonyi műsorok is. Így 356 ezren voltak kíváncsiak a tavaly 218 millió forintos minisztériumi támogatással, összesen 552 milliós büdzséből gazdálkodó, 50 főt foglalkoztató állami cirkusz által meghívott művészekre.

"Befogadó cirkuszként működünk, mindenkivel az egyes produkciókra szerződünk" - mondta Varjasi, hozzátéve, hogy a Maciva által kétévente megrendezett, az idén 45 millió forintból összehozott fesztivál - bár tavaly 14 milliós árbevételt termelt - elsősorban presztízsértékű vállalkozás. A múlt hét végén is több tucat impresszárió és cirkuszigazgató, valamint közel 10 ezer néző előtt 11 ország több mint száz artistája mutathatta meg, mire képes. A rendezvényhez a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) 5 millió forinttal járult hozzá.

A kilencvenes évek eleje óta tucatnyi magyar cirkuszi vállalkozás járja az országot, köztük a két jelentősebb minimális állami segítséggel. Ketten összesen 8 millió forintot érdemeltek ki az NKA pályázatain; a nagyobb részt, 4,5 milliót a már említett Richter József tulajdonában lévő, 12 éve létrehozott, ma már 70 tagú, évi 60 millió forintos költségvetésű Magyar Nemzeti Cirkusz Egyéni Cég. "Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy fél házaknak játsszunk" - mondta a HVG-nek a cirkuszigazgató. A teve-, elefánt- és zebraszámaival különlegesnek számító, 1500 férőhelyes sátorával tavasztól kora őszig az országot járó, általában csak hétvégi műsorokat adó vállalkozás produkcióira 700-800 forintba kerül a beugró. Ebből csak úgy tud talpon maradni, hogy szinte minden évben külföldön, főleg Franciaországban és Németországban turnézik a társulat, ahol egy-egy gálaműsorukra 15-20 euróba (4-5 ezer forintba) kerül egy belépő - ismerte el a cirkuszigazgató. No és úgy, hogy a család emellett a fővárosi Thököly úton egy 30 szobás, saját tulajdonú szállodát is üzemeltet.

A másik patinás cirkuszi dinasztia tagjaiból verbuválódott és néhány artistát maguk mellé fogadó Eötvös-cirkuszt a "Van másik!" zenebohócszámmal generációk sorát jókedvre derítő, két éve elhunyt Eötvös Gábor Tibor nevű fia vezeti. A 4 millió forintos törzstőkéjű Eötvös Produkció Kft. sátra szintén másfél ezres, ám a társulat kisebb, alig két tucat művészből áll, akik, ha kell, légtornászok és büfések, bohócok és vattacukorárusok egy személyben. E társulattal lépett fel tavaly az egykor Európa-szerte híres oroszlánidomár, Komlós Sándor - csak éppen pónilovakkal. Az Eötvös-cirkusznak a költségvetése is nagyjából a fele a Richterének.

A manézs művészei csak 1999 óta jelentkezhetnek az NKA pályázataira, közművelődés kategóriában - tavaly összesen 19 millió forintért versenghettek egymással. A három nagy cirkusz mellett az NKA tájékoztatása szerint más nem is nagyon startolt rá önálló porondprodukció támogatására. Pontosabban a Maciva karácsony előtti tájolása kapott még 1,5 millió forintot, a maradék 4,5 millión - legfeljebb pár százezres tételekben - bohóc- és bűvészszámokat színpadra állító artisták osztoztak. "Az olasz és francia cirkuszok utazásaik során mentesülnek például az autópályadíjak alól" - nevez meg egy sajátos támogatási formát a HVG-nek Richter József. Ennél fontosabb, hogy a vendégszerepléseket több nyugat-európai állam kormánya a kulturális intézeteken keresztül támogatja, olykor egészében is állja a cechet.

A Magyarországon felcseperedő, részben az oktatási tárca alá tartozó Állami Artistaképző Intézetből kikerülő utánpótlásnak, illetve a gyakran csak jobb híján a hazai cirkuszt választóknak a Maciva - egyúttal a közhasznúságnak is eleget téve - próbateremmel azért szolgál. A Hungária körút 211-217. szám alatt található, valamivel több mint száz négyzetméteres gyakorlócsarnokból és a kiszolgáló helyiségekből álló "művésztelep" 95 millió forintba kerülő rekonstrukcióját tavaly év végére sikerült befejezni - aminek következtében a kht 2003-as mérlege 9 millió forintos hiányt mutatott. A Maciva 18 pályakezdő produkciót külön is impresszál: ez a nemzetközi ügynöki közvetítésen túl praktikusan azt jelenti, hogy a számokban részt vevő artistákat szerződéssel is alkalmazza. Korántsem mellesleg, a monte-carlói és a hozzá hasonló fesztiválok a teljes útiköltséget és még a díjazatlan meghívottaknak is magas, több ezer eurós gázsit fizetnek, ezzel szemben a budapesti seregszemlén az utazási térítésen kívül csupán 30 dolláros napidíjat kaptak a fellépők.

"Tervek már készültek a lelakott, összesen 7 ezer négyzetméter alapterületű Fővárosi Nagycirkusz felújítására, sőt megvalósíthatósági tanulmány is van, csak éppen pénz nincs. Közel 4 milliárd forintba kerülne a rehabilitáció" - mondta Varjasi. Átmeneti megoldásként tavaly 50 millió forintból felújították a hang- és világítástechnikai berendezéseket; a cirkusz így már bérbe adható külső produkcióknak is. Tavaly például a Schilling Árpád vezette Krétakör Színház játszotta itt Hazám, hazám című előadását, korábban pedig a Kispál és a borz rockzenekar adott szintén telt házas koncerteket.

VAJNA TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je

Drágul a benzin és a gázolaj

Drágul a benzin és a gázolaj

Donald Trump hamburgert rendelt a Fehér Házba, mert nincs, aki kiszolgálja

Donald Trump hamburgert rendelt a Fehér Házba, mert nincs, aki kiszolgálja

Négy magánszemély több mint 500 millió forinttal tartozik a NAV-nak

Négy magánszemély több mint 500 millió forinttal tartozik a NAV-nak

Megműtötték, de életveszélyes állapotban van a színpadon megkéselt gdanski polgármester – videó

Megműtötték, de életveszélyes állapotban van a színpadon megkéselt gdanski polgármester – videó