Bár a költségvetési fűnyíró szép csendben már dolgozik, nem traktálta aznap felesküdött pénzügyminisztere kiadáscsökkentő terveinek részleteivel a képviselőket Medgyessy Péter miniszterelnök országértékelő parlamenti beszédében.

Csalódtak, akik azt várták Medgyessy Péter miniszterelnök parlamenti évadnyitó beszédétől, hogy ezúttal kifejti, hogyan is áll az idei büdzsé. Azóta ugyanis, hogy tavaly a kormányfő váltig állította, mindent megtesz azért, hogy az államháztartás idei deficitje uniós szerkezetben a GDP 3,8 százalékánál több ne legyen, s ezt a képviselők törvénybe is iktatták, plenáris ülésen először lett volna módja elmagyarázni, miért gondolja most azt, hogy ez megszorító intézkedések nélkül sokkal több lenne. 400-500 milliárd forinttal is akár - legalábbis a gazdasági kabinet múlt vasárnapi informális ülésén ezzel indokolták a kormány által a február 25-ei kormányülésre hozandó Draskovics-csomagot, amelyről Medgyessy mindössze annyit mondott, hogy 185 milliárd forinttal kurtítanának.

Hogy miért épp a 185-ös szám tetszett meg a kormányfőnek, az ugyanúgy nem derült ki a hétfői miniszterelnöki beszédből, mint ahogyan rejtély az is, ha a kormányfő gazdaságpolitikai váltást, olcsó államot, államháztartási reformot kezdeményez, az ezzel járó politikai csatát miért nem az Országgyűlésben vívja meg, s miért bújik ki abbéli kötelezettsége alól, hogy pótköltségvetést készítsen (ez az önkormányzatok nélküli államháztartási kiadások 5 százalékánál nagyobb, azaz 486 milliárd forint körüli többletdeficit esetén kötelező). A tisztségébe hétfőn beiktatott Draskovics Tibor pénzügyminiszter, aki a paragrafusok között bujkálás nagymestere - mint hírlik -, kompenzálásként azzal akarja elkápráztatni a képviselőket, hogy a február 25-ét követő kormánydöntésekről tájékoztatja az Országgyűlést, miután az államháztartási törvény amúgy is előírja: ha a kormány a deficitnövekedési kilátások elhárítására rendkívüli intézkedéseket hoz, s az az összes előirányzat 10 százalékát, illetve egyenként a kiadások 0,1 százalékát érinti, kötelező ezt tennie.

A gazdaságpolitikai fordulatot megalapozó takarékossági program indokául is mindössze azt hozta föl a miniszterelnök, hogy a kormány túlbecsülte a magyar gazdaság teljesítőképességét, ugyanakkor lebecsülte az európai felvevőpiacok nehézségeit, és "erejénél nagyobb lépést" tett meg a "soha nem látott", két év alatt átlagosan 25 százalékos reálbéremeléssel és a 17 százalékos nyugdíjemeléssel. Az "ahogy erősödünk, úgy gyarapodhatunk" új jelszónál mindenesetre beszédesebb volt a még pénzügyminiszter-jelöltként az Országgyűlés költségvetési bizottságában a faggatódzást - és olykor durva személyeskedést - csaknem nyolc órán át kötélidegekkel tűrő Draskovics prognózisa, amelyben az idei évre a reálbérek mindössze 0-1 százalékos, a lakossági fogyasztás 1-2 százalékos növekedése szerepelt.

Egyetlen vizsgálatra azonban rászánta magát a Pénzügyminisztérium (PM), de nem talált felelőst: utolsó munkanapjain László Csaba leváltott miniszter legalább azt igyekezett megtudni, hogy december közepén a téves tárcaprognózis készítői - s így az ő megbuktatói - miért nem vették figyelembe a tényleges adóhivatali áfaadatokat. Ez "konkrét személyi felelősséget nem állapított meg, de több munkaszerződési hibára derített fényt" - közölte február 13-ai közleményében a PM (a "szerződés" szó gyaníthatóan "szervezésnek" olvasandó, bár a szöveget a tárca később sem módosította).

Draskovics azonban programja részleteinek ismertetése nélkül is sikert ért el a munkaadók szervezeteinél. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vezetőivel tartott pénteki tanácskozás után a sajtótájékoztatón ugyanis azzal büszkélkedett: "hosszú távú szövetséget" kötött velük, s a rövidesen felállítandó négy munkabizottság egyike az euró bevezetésének optimális időpontjára tesz majd javaslatot. Demján Sándor VOSZ-elnök nem rejtette véka alá, hogy szerinte Magyarországnak 270 forintos euróárfolyamon volna célszerű belépnie az euró előszobáját jelentő ERM II-be, ez nyújtana elégséges támogatást a magyar exportnak. Draskovics március végére ígérte az új menetrend kialakítását. A pénzpiac azonban továbbra is a forint gyengülésére számít: árfolyam-kockázati elemzésében a Bank of America londoni irodája szerint a negyedik negyedévben 280 forint lehet az euró árfolyama.

A Draskovics-csomag fő vesztese a PM tervezete szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), amelytől ha nem is a korábban lebegtetett 42 milliárd forintot (HVG, 2004. február 7.), de 36 milliárdot elvonnának. Ez mindenekelőtt az útépítést, -felújítást és -karbantartást érinti majd - e területen 10 milliárd forintos nyírás várható -, és valószínűleg 1 milliárddal kénytelen csökkenteni a tárca a MÁV támogatását is. A honvédelmi tárca 12 milliárd forinttal, a kulturális 8,7, az informatikai 7,8, az mezőgazdasági 4, az ifjúsági és sportminisztérium 3,5 milliárd forinttal költhet kevesebbet az eredetileg előirányzottnál. A belügyminiszter 6,7 milliárdos mínuszt kénytelen lenyelni, ezenfelül a helyi önkormányzatok támogatása 10 milliárddal csappanna meg. A minden szakértő szerint már eddig is alultervezett egészségbiztosító sem úszná meg 9 milliárdnál kevesebbel. Mindenesetre egyelőre gyenge lábakon áll a Draskovics-csomag a konkrétumokat illetően, hacsak nem minősül annak az az általános előírás, hogy a költségvetési intézmények augusztusig tartózkodjanak jutalom fizetésétől, illetve a minisztériumok csökkentsék a gépkocsik számát. A PM egyenlő elvek alapján vágott, majd a végrehajtást a tárcák vezetőire bízta, akik február 19-ére készítik el javaslataikat, amihez két útmutatást kaptak. Az egyik: csak a kormányfrakciók által támogatott javaslatokkal álljanak elő. A másik: véssék a fejükbe, jövő évi bázisuk is ennyivel kevesebb lesz. Racionalizálási, létszámcsökkentési javaslataik többletköltségeit azonban szívesen fedezné a büdzsé - állítják a PM-ben.

A nem a kormány hatáskörébe tartozó költségvetési fejezeteknél a PM 5-6 százalékos megtakarítást kért; az öncsonkítási indítványra válaszul például a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, Becker Pál az RTL Klub híradójának azt nyilatkozta: a 933 millió forintos büdzsé 6 százalékos megkurtításával a tavalyi 35 Kossuth- és Széchenyi-díj után az idén csak 15-nek az átadására van fedezet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

M5-ről a hatra

"Elképesztően arcátlan döntést hozott a kormány az M5-ösről, az adófizetőknek ez a legdrágább, az ajánlatok közül...

Brexit: Macron szerint három dolog történhet a britekkel

Brexit: Macron szerint három dolog történhet a britekkel

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Több tízmilliós kárt okozó csaló magyar webáruház után nyomoz a rendőrség

Több tízmilliós kárt okozó csaló magyar webáruház után nyomoz a rendőrség

Az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz január 21-én

Az évtized utolsó holdfogyatkozása lesz január 21-én