HVGAngliában a Premier Liga hétvégi fordulójában a Manchester United hazai pályán is csupán döntetlenre végzett a...

HVG
Angliában a Premier Liga hétvégi fordulójában a Manchester United hazai pályán is csupán döntetlenre végzett a Leeds Uniteddel, amely megcsappant játékosállományával egyszerre küzd a kiesés és a pénzügyi csőd ellen. A 2000-2001-es szezonban még a Bajnokok Ligája elődöntőjébe is eljutott Leeds 80 millió angol font tartozást halmozott föl, mivel az akkori sikeren felbuzdulva nyakló nélkül költött futballistákra, ám az eredmények - és ezzel a bevételek - elmaradtak. A klub csak úgy tudta elkerülni a csődöt, hogy eladta piacképes sztárjait, a maradék játékosok vállalták fizetésük 20 százalékos csökkentését, és a hitelezők átütemezték az adósságokat.

Első pillantásra még mindig a Premier Liga a leggazdagabb, a téli szünetben nyitott átigazolási "ablakban" például a bajnoki címért küzdő Manchester United, a Chelsea - amelynek pénzügyi hátterét az orosz Roman Abramovics állja (HVG, 2003. július 12.) - és az Arsenal is legalább 10 millió fontért vásárolt be, miközben az európai kontinens élcsapatai legfeljebb csereberélgettek egymással. A Rupert Murdoch médiabirodalmához tartozó BSkyB műholdas tévétársasággal tavaly augusztusban kötött hároméves közvetítési megállapodás az előzőnél némiképp rosszabb kondíciójú ugyan, ám az 1,024 milliárd font még mindig a legnagyobb összeg, amit a világon bárhol kifizetnek egy labdarúgó-bajnokság jogaiért. Ennek ellenére a Premier Liga mezőnyének csak a negyede nyereséges, és a pénzügyi fegyelem erősítése érdekében a következő idénytől kilenc pont levonással büntetik azt a klubot, amely - a Leeds által éppen elkerülni igyekezett - csődvédelembe menekül hitelezői elől.

Németországban Leo Kirch médiabirodalmának két évvel ezelőtti összeomlása vetett véget az aranykornak, amelyben a Bundesliga mérkőzéseinek tévéjogaiért kifizetett összeg az 1995-1996-os szezon - átszámítva - 84 millió eurójáról a 2000-2001-es bajnokság 383 millió eurójára emelkedett. A tavaly nyáron véget ért idényben a csapatok a becslések szerint már mintegy 200 millió euró bevételtől estek el, és ez néhányuknál drasztikus döntéseket követelt. A Borussia Dortmund játékosai 20 százalékos fizetéscsökkentésbe mentek bele, és a klub - amelynek hazai nézőátlaga a legmagasabb a Bundesligában - 100 millió euró hitel felvételét tervezi jövőbeni jegybevételeinek zálogba csapásával. A Kaiserslautern viszont már a stadionját és sztárja, Miroslav Klose átigazolási jogát is eladta nehézségei enyhítésére.

Olaszországban az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap becslése szerint a 2002- 2003-as szezonban a 18 első osztályú klub összesen 948 millió euró adósságot halmozott föl. A római kormány a veszteség leírásának elnyújtását kezdeményezte, ezt viszont az Európai Bizottság a versenyt sértőnek tartja és kivizsgálja (HVG, 2003. november 22.). A Parmalat csődje az FC Parma - amelyet a szezon végén várhatóan eladnak -, Sergio Cragnotti élelmiszer-ipari birodalmának összeomlása pedig a római Lazio pénzügyi helyzetét rendítette meg. Stabilnak így az elitcsapatok közül csak a milliárdos kormányfő Silvio Berlusconi AC Milanjának, a Moratti család pénzelte, szintén milánói Internazionalénak, valamint a Fiat autógyárat maga mögött tudó torinói Juventusnak a háttere mondható.

NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Vasárnapi matiné

Felemásan zárták a holtszezont a magyar futballcsapatok: a válogatott két győztes meccs után kapott ki simán Romániától a ciprusi tornán, több klub eladta egy sor játékosát, hogy túlélje a tavaszt, a liga viszont nyélbe ütött egy bőkezűen fizető tévészerződést az RTL Klubbal.

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Fotók: Több ezren kísérték a meggyilkolt lengyel polgármester koporsóját

Az MNB tehetetlen a tranzakciós adót ügyfelekre terhelő három bankkal szemben

Az MNB tehetetlen a tranzakciós adót ügyfelekre terhelő három bankkal szemben

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból