5,8 százalék. Legújabban ez a menő szám a pénzügyi vezetők körében.

5,8 százalék. Legújabban ez a menő szám a pénzügyi vezetők körében. Nemrég, még jelöltként, Draskovics Tibor pénzügyminiszter ennyire srófolta a tavalyi, önkormányzatok nélkül számított államháztartási deficitnek a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított arányát, ami a László Csaba bukását okozó előzetes adatnál 0,2 százalékponttal nagyobb. A múlt héten pedig Terták Elemér közigazgatási államtitkár állt elő azzal, hogy az idén január 1-jétől december 31-éig az államháztartásba be-, illetve onnan kifizetett összegek különbsége, azaz a pénzforgalmi hiány lesz a GDP 5,8 százaléka, az uniós szabályok szerinti deficit ugyanakkor 4,6 százalék. Mindez annak ellenére, hogy a Draskovics-csomag keretében 185 milliárd forinttal kurtítják meg az Országgyűlés által törvénybe iktatott idei előirányzatokat. Ezzel a 2004. évi becsült deficit az előző évinél 130-150 milliárd forinttal is több lehet, megközelítheti az 1200 milliárdot. Ráadásul a pénzügyi vezetők egyelőre semmiféle magyarázattal nem szolgáltak arra sem, hogy ha a 2004. évi büdzsé tavalyi elfogadásakor az uniós szabályok szerinti 3,8, illetve a pénzforgalmi 4,6 százalékos államháztartási deficit között 0,8 százalékpontnyi volt a különbség, ez mitől nőtt mostanra 1,2 százalékpontra. Azaz miért költhet 80 milliárd forinttal többet az idén a kormány csupán elszámolástechnikai okok miatt. De ha már lassan kialakul az új bázis, a jövőben az lesz a viszonyítási alap: Terták azt is bejelentette, hogy nem az Országgyűlés által jóváhagyott költségvetéshez, hanem saját új terveikhez viszonyítva számol majd el havonta a Pénzügyminisztérium.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Helyreigazítás

A Draskovics Tibor által a kormány elé terjesztett megszorító intézkedések alig tartalmaznak reformértékű változtatásokat, holott a pénzügyminiszter ilyeneket várt az egyes tárcák vezetőitől.

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Ahol annyi a kísértés

Ahol annyi a kísértés

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket