A hét elejétől a fővárosba bevezető főútvonalakon is szerveztek félpályás útlezárásokat a február 16-a óta demonstráló agrártermelők. Kedden délelőtt a tiltakozók és a mezőgazdasági tárca képviselői egyaránt láttak esélyt a megegyezésre, noha ez a korábban megismert számok alapján illúziónak tűnt.

,,Bővült az FVM pénzügyi mozgástere, az agrárium szereplőivel való megegyezés esélyei javultak" - tudatta hétfő esti közleményében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a részletek taglalása nélkül. Azok után, hogy előző este Medgyessy Péter miniszterelnök egy tévéműsorban úgy fogalmazott, az agrárágazatnak juttatott többletforrások ugyanolyan mértékű megszorítást feltételeznek egyéb területeken, meglepő lenne, ha a "mozgástérbővülés" pluszpénzt jelentene - a HVG információi szerint nem is jelent. Pusztán arról van szó, hogy az FVM előrehozná az EU 25 százalékos terület alapú támogatását nemzeti forrásból kiegészítő, eredetileg csak december utánra tervezett kifizetés egy részét (HVG, 2004. február 21.).

Az előzetes kifizetésekkel egyes információk szerint 50 milliárd forinthoz juthatnának a termelők, más források viszont csak 32 milliárd forintról tudnak, de ebben a kérdésben nem is elsősorban az összeg nagysága a vita tárgya. A tárca ugyanis fele-fele arányban kívánná megosztani a kifizetés előrehozatala miatt felmerülő kamatköltségeit, ám ebbe a demonstrálók nem hajlandóak belemenni, mivel az számukra éves szinten 8 százalék kamatterhet jelentene.

Nem sikerült megegyezniük hétfőn a termelőknek és az FVM-nek abban sem, hogy mi módon csökkentsék a tejfelesleget. A tárca önkorlátozást javasolt, a tejesgazdák viszont a "tisztességes kiszállás" támogatását várják az agrárkormányzattól. Vagyis azt, hogy az évi mintegy 400 millió liter feleslegnek megfelelő kvótát vásárolja fel az állam a termelést abbahagyni szándékozóktól, literenként 50 forintért.

Ezzel a 20 milliárddal együtt több mint 40 milliárd forintos követeléssel jelentek meg a tiltakozók képviselői az agrártárcánál. "Csak tavalyról van a tejszektorban körülbelül 3 milliárd, a sertés- és a baromfiágazatban pedig 5 milliárd, illetve 1,2 milliárd forint jogos támogatási igény, amit az FVM nem teljesített" - mondta a HVG-nek Mádl István, a tejesgazdák demonstrációjának főszervezője. A tavalyi támogatási szintet feltételezve a sertéshizlalóknak további 6 milliárd, a baromfitartóknak pedig 5 milliárd forintot kellene kapniuk az EU-csatlakozásig - legalábbis szerintük. Ugyanarra az időre literenként 12 forint közvetlen támogatást kérnek a tejre, ami Mádl számításai szerint összesen 6 milliárd forintot jelentene. Ebből az FVM már a demonstrációk kezdete előtt vállalt 4 forintot, illetve közel 2 forint kvótatámogatást, plusz 1 forintot az előrehozott kifizetéssel. De még így is hiányzik literenként 5 forint, mivel - hangoztatta Mádl a HVG-nek - a tiltakozó gazdák nem tudnak 77 forintnál alacsonyabb felvásárlási árba belenyugodni.

Mindez persze azt feltételezné, hogy a feldolgozók literenkénti 65 forintot fizetnek. Márpedig most átlagosan 62-64 forintot fizetnek a tejüzemek egy liter tejért, és a piaci tendenciák inkább ennek az ársávnak az alját teszik reális felvásárlási árrá - állította a HVG-nek az egyik nagy tejipari cég vezetője. A maga részéről azért sem tartotta valószínűnek az átvételi árnak a termelők és az FVM által várt mértékű emelését, mert azt január 1-jétől visszamenőleg követelik tőlük, miközben az élelmiszer-kiskereskedelmi láncokkal szemben jó esetben is csak egy hónap múlva tudnák érvényesíteni a magasabb termelői árat. A feldolgozók keddi egymás közti egyeztetésén is az derült ki, a tárca által kínált keretek között nincs esély arra, hogy többet fizessenek a tejért. A túltermelés mértéke januárban az átvett tej 26 százaléka volt, miközben a tárca nem működteti az agrárpiaci rendtartási törvényben előírt piacszabályozási eszközöket, azaz az irányárat és az intervenciós árat. Ezért rövid távon a tavaly már akadozva működött export-visszatérítésben, illetve az intervenciós felvásárlásban látnák a megoldást, hosszabb távon pedig keresletélénkítő intézkedéseket, például a beígért iskolatej-akciót és kvótafelvásárlást - azaz a termelés feladásának kormányzati támogatását - várnák a tárcától.

Az FVM egyébként a napokban kommunikációs taktikát váltott: míg a demonstrációk kezdetekor politikai akciónak próbálta beállítani a tiltakozást, az utóbbi napokban már azt hangoztatja, hogy a feldolgozók és a termelők ár- és jövedelemvitájáról van szó. Néhol azért közeledtek is az álláspontok: a demonstrálók a 100 milliárd forintos kerettel indult kedvezményes hitelcsomag bővítését kérték, amit a kormány tőlük függetlenül is megajánlott.

Amíg a felek a tárgyalóasztaloknál gyűrték egymást, a gazdák a hétvégi pihenőt követően hétfőn és kedden ismét országszerte az utakra vonultak - naponta átlagosan 60-70 helyszínen, 6-8 ezer résztvevővel és 3200-3500 mezőgazdasági munkagéppel -, sőt új helyszínekként több, Budapestre vezető úton is lassították a forgalmat. Pénteken - ha addig nem születik megegyezés - a Kossuth tér is a tiltakozóké lesz, miután a demonstráló szervezetek nagygyűlést rendeznek a Parlament előtt, egy nappal korábban pedig a szövetkezeti érdekképviselet a Vértanúk terén tiltakozik. A szervezők ígéretüknek megfelelően igyekeznek távol tartani a megmozdulástól a politikai erőket, de ez nem mindenhol sikerült. A solti Duna-ágnál például szimpatizánsok egy csoportja szabályos alakzatban sétált el a felsorakozott traktorok mellett, amivel egy időre gyakorlatilag teljes szélességben lezárta az utat; erre reagálva a rendőrség a kényes helyeken megtiltotta a gyalogosforgalmat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Megdőlt a náci vezető szökéséről szóló összeesküvés-elmélet

Megdőlt a náci vezető szökéséről szóló összeesküvés-elmélet

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA