Hasztalan igyekezett több képviselő a jogszabályok fellazítására felhasználni az áfatörvénynek az uniós harmonizációs kötelezettség miatti újbóli módosítását. A hétfői parlamenti szavazáson számottevő sikert csak az agrárágazat könyvelhetett el.

Vesztettek a tejimitátumok - azaz az úgynevezett reggeli italok - gyártói, de összességében jól járt a mezőgazdaság, alulmaradt az önkormányzati lobbi, ugyanakkor a kormánynak sem sikerült mindent lenyomnia az országgyűlési képviselők torkán. Nagyjából ez a mérlege az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvény módosításának, melynek bizottsági ajánlásairól hétfőn határozott a parlament, zárószavazása pedig március 8-án lesz.

A kezdeti lanyha érdeklődés után az elmúlt hetekben felizzott a levegő az áfatörvény módosítása kapcsán, mely eredetileg jószerével csak az EU-n belüli ügyleteknek a csatlakozástól alkalmazandó szabályváltozásaira és néhány - jelenlegi értelemben vett - belpiaci kiigazításra szorítkozott. Az utóbbi érthető is, hiszen egyfelől novemberben a többi adójogszabállyal együtt az áfatörvény is átesett a menetrendszerű változtatásokon, másfelől az adók bármilyen évközi változtatása, még ha kihirdetése 45 nappal megelőzi is hatálybaléptetését, rossz szájízt hagy az érintettekben. Egyetlen ilyen lépésre most mégis sor kerül; az elmúlt hetek demonstrációit követően a tejlobbi kiharcolta, hogy májustól a mostani 15 helyett 25 százalék legyen az állati zsiradék mellett permeátumot (a sajtgyártás melléktermékét) tartalmazó "műtej", a boltokban reggeli italként árusított imitátumok áfája (a növényi zsiradékokat tartalmazóké most is 25 százalékos). A hazai gyakorlatban egyébként van példa évközi áfamérték-emelésre: 1993 augusztusától az addig 6 százalékos kedvezményes kulcsot 10 százalékra növelte a parlament. Mégpedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azon igényére hivatkozva, hogy a hazai áfarendszer hasonuljon a nyugati országokéhoz. Ezzel szemben akkor és azóta sem valósult meg az IMF másik elvárása, a 25 százalékos általános kulcs mérséklése.

Julian Assagne Ecuador londoni nagykövetségének erkélyén. Fura fogság
©

Aratott a mezőgazdasági lobbi abban is, hogy - ellentétben a január 1-jétől hatályba léptetett rendelkezésekkel - meghatározott körben visszaigényelhető lesz az állami támogatásokból finanszírozott beszerzések áfája. Ezek szerint a SAPARD-programból és az úgynevezett determinációs - vagyis a 2003-ban benyújtott, de csak ezt követően kifizetett - támogatásoknál ér az áfával többet az állami pénz. Ugyanez a helyzet az úgynevezett "vonal alatti" (az uniós forrásból származó, parlagon hagyási) támogatással, illetve az erre rakódó, Koppenhágában 2002 végén a Medgyessy-kormány által kilobbizott 30 százalékos hazai támogatással. Visszaigényelhető továbbá az áfa a mezőgazdasági cégek befizetéseiből képződő decentralizált alapokból táplált támogatásokkal finanszírozott beszerzések után is. A Pénzügyminisztérium illetékesei cáfolták azokat a lapértesüléseket, hogy az említett módosítások 30 milliárd forinttal csökkentenék a büdzsé bevételeit, mondván, a költségvetés elfogadásakor eleve kalkuláltak a mostani változtatásokkal. Ugyanakkor a tejimitátumok áfamértékének emeléséből származó többletbevétel kétséges, ugyanis több áruházlánc leállította forgalmazásukat. Miután a képviselők hétfőn leszavazták, nem hoz több pénzt az a Varga Mihály volt pénzügyminisztertől származó, a kormány által is támogatott javaslat sem, amely azt indítványozta, hogy a cégek a vélelmezett magánbeszélgetések miatt telefon- és internetes költségeik után csak az áfa felét írhassák le, szemben a mostani 70 százalékkal. De nem nyerte el a honatyák tetszését Márfai Péter szocialista képviselő erre a költségre javasolt, 100 százalékos áfaleírást szorgalmazó indítványa sem.

Kudarccal végződött az önkormányzati lobbi próbálkozása; az állami támogatásokból finanszírozott beszerzéseknél ugyanazt igyekeztek elérni, mint az agrárszféra - sikertelenül. Pedig a fővárosban szombaton még rendkívüli közgyűlés is volt a témában, támogatva Demszky Gábor főpolgármester indítványát, mintegy utat mutatva a parlamentnek, holott a közgyűlés két nappal korábban a hasonló tartalmú fideszes előterjesztést még elutasította. Hétfőre aztán újból fordult a kocka: némelyik kormánypárti parlamenti (és egyúttal fővárosi) képviselő valószínűleg meggondolta magát, máskülönben aligha lett volna ez a végeredmény. Az ügyön Gy. Németh Erzsébet, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint az önkormányzatok együttesen mindössze 10 milliárd forintot buknak, ezzel szemben Demszky pusztán Budapest veszteségét 32,5 milliárd forintra taksálta.

Pozitívan érintik a változások az idegenforgalom egy részét, ugyanakkor a parlament ezután sem teszi lehetővé, hogy például a kamionok sztrádahasználati díja utáni áfát vissza lehessen igényelni. Az eredeti előterjesztéssel szemben az eladónak csak az unió által minimumként elvárt speciális esetekben (közösségen belüli értékesítéskor, illetve szolgáltatásnyújtáskor) kell a vevő adószámát a számlán feltüntetnie. Pénzintézetek és biztosítótársaságok számára előnyös lehetőségeket kínál - például könyvelésük közös társaságba történő kiszervezése esetén - az úgynevezett csoportos áfaalanyiság.

A cégek unión belüli ügyleteinél májustól a főszabály szerint a vevő áfamentesen vásárol, majd ezt követően a saját országa szerinti áfamértéket kell önbevallás alapján megfizetnie. Ha a vevő magánszemély, neki a vásárlás helyszínén, az adott országban érvényes áfát számítják fel az árban. Kivétel ez alól, ha valaki a közösségen belül új autót vásárol vagy értékesít. Ilyenkor mindig a vevő magánszemély (vagy cég) országa szerinti adómérték érvényes.

MOLNÁR PATRÍCIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót