A nyilvánosságot lehetőleg kerülő nagyvállalkozók közé tartozik Bige László, aki a parlamenti képviselők lónyai "disznólövetése" révén került politikai reflektorfénybe.

A gazdagságra utaló egyetlen státusszimbólum a Bige Holding (BH) nyíregyházi, egyszintes szocreál irodaháza előtt egy feltűnően szép Range Rover, de a család lakóháza is viszonylag szerénynek tűnik az elit kertvárosban. A gépkocsik mindig is fontosak voltak Bige László számára, aki a családi hagyományoktól igencsak "elfajzott" kereskedővérétől hajtva 110-120 ezer kilométert autózik évente. Akár az erdélyi nemesség pusztulásának irodalmi jelképévé is lehetett volna a családfát a 16. századig visszavezetni tudó, 1945 után a nagyvilágban szétszóródott Bige família; Bige László azonban nem követte testvéreit és távolabbi rokonait Nyugat-Európába vagy a tengerentúlra, "csak" Magyarországra települt át kétévi kilincselést követően, 1984-ben Ceausescu Romániájából. "Akinek van egy kis szerencséje is a tehetsége mellett, és szeret dolgozni, itt is meg tud élni" - vallja.

A mai "műtrágyakirályságig" vezető út meglehetősen messziről indult a gyógyszervegyész végzettségű Bige László számára. Kezdetben a fától a betonacélig sok mindent importált, főleg Romániából, és csak az 1990-es években kezdett a vegyi áruk kereskedelmére szakosodni. Magát a BH Kft.-t 1991-ben alapította a nyíregyházi Heringh Attilával közösen, aki négy évvel később kiszállt a cégből. Az első nagy ugrás 1997-re tehető, amikor harmadik nekifutásra sikerült megvennie az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től a szolnoki Tiszamenti Vegyi Művek Rt.-t (TVM). Ehhez 400 millió forintnyi saját forrást tudott felmutatni az rt-vé alakult BH, amihez a Postabank hitelígérvényét mellékelte, ám végül az OTP Bank Rt. folyósította a kölcsönt. A TVM igazgatóságába (it) azonos napon, 1998. február 27-én ült be a két szenvedélyes vadász, Bige László és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A TVM-ügylet szerzett egy másik befolyásos vadász barátot is a vállalkozónak, Herbály Imre szocialista képviselő, a Parlamenti Vadász Klub jelenlegi elnöke személyében (HVG, 2004. március 6.). Csányi egészen 1999. május 26-áig személyesen is részt vett a TVM stratégiai irányítótestületének munkájában, miközben Bige újabb komoly szerzeményt, egy, a romániai Kovászna megyében működő sütő- és malomipari vállalatot tudott cégcsoportjához kapcsolni 1998-ban. A román kapcsolat azonban csapdát is rejtett: egyik ottani üzleti partnere - akit a magyar adóhatóság megszorongatott - vallomásaira alapozva büntetőeljárás indult ellene, 38 napra előzetes letartóztatásba is került, és csak évekkel később, a bírói szakban sikerült tisztáznia magát.

A Bige Holding Invest Kft. 2002. november 15-én 20 millió dollárért megvette az addig a Mol Rt. 60 és a holland Hydro Central Europe B.V. 40 százalékos tulajdonában lévő péti Nitrogénművek Vegyipari Rt.-t (NV). Ebben az üzletben szintén Csányi a kulcsszereplő, aki 2000. október 20-án tagja, majd alelnöke lett a Mol Rt. it-jének, így befolyásolhatta az olajvállalat eladási szándékát; ugyanakkor bankvezéri székéből lehetővé tehette az ügylet finanszírozását. Bige - mint állítja - a péti vásárlási lehetőségről nem vadásztársától, hanem a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cégtől értesült, és az üzlet lebonyolítója is ez a társaság volt. Más kérdés, hogy a vételár 50 százalékát az OTP Bank hiteléből fizették ki (HVG, 2002. szeptember 7.); több mint harmadát a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. adta, s csak a maradékot kellett saját forrásból előteremteni. Az OTP Bank Rt. végül majdnem lehetőségei határáig ment el, hiszen 2002 őszére már mintegy 12 milliárd forinttal hitelezte Bige László cégeit - a TVM Rt.-t, az NV Rt.-t, a BH Kft.-t és a Bige Holding Invest Kft.-t -, miközben akkori szavatolótőkéje egyetlen adós számára nagyjából maximum 13 milliárd forintos kockázatvállalást tett lehetővé. Az NV új vezetésében Csányi személyesen már nem vett részt, de a felügyelőbizottságba (fb) egyik helyettesét és bizalmasát, Lenk Gézát delegálta. Az fb-nek folyamatosan figyelnie kellett a cég likviditási helyzetét, hiszen a Mol-Hydro tulajdonosi páros 2,56 milliárd forintos osztalékkivétele és a tartósan magas készlet- és vevőállomány miatt az NV Rt. jelentős rövid lejáratú hitelállományt görgetett maga előtt. A péti üzem a cégiratok szerint 2002-ben 63 millió forintos, tavaly Bige közlése szerint a részletek megfizetése után 37 millió forintos nyereséget ért el.

A péti műtrágyagyártás profitját döntő mértékben befolyásolja a fő alapanyag, a földgáz ára, valamint az esetleges állami piacvédelem az orosz, ukrán, román versenytársakkal szemben. A védővám mértéke 1999-től 2002 őszéig tonnánként 5200 forint volt, ekkor néhány hónapra teljesen eltörölték, majd 11 600 forintra emelték. Ez az átmeneti időszak Bige szerint 4 milliárd forintos veszteséget jelentett Pét számára. Idén májustól a magyar ammónium-nitrátot valószínűleg 47 eurós közösségi vám védi az olcsó gázt használó orosz-ukrán versenytársaktól, addig pedig Bige reményei - és a műtrágyát indokolatlanul drágának tartó agrárgazdálkodók félelmei - szerint marad a 11 600 forintos hazai védővám.

A domináns piaci helyzetben lévő Bige-cégcsoport egyszerre két versenyhivatali eljárásnak is alanya: egy finn vegyipari csoport, a Kemira Bigéékkel szemben kezdeményezte a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés megállapítását, míg a márkakereskedői kapcsolatok még szorosabbra fűzése érdekében az NV Rt. felmentést kér a kartelltilalom alól. Az eljárások lényege: a beadványt tevő szerint egyes márkakereskedők csak akkor vásárolhatnak péti ammónium-nitrát műtrágyát, ha vállalják, hogy egy más hatóanyagú termékből, az úgynevezett NPK-ból szükségleteik legalább négyötödét ugyancsak Bige-érdekeltségektől szerzik be. A kartelltilalom alóli felmentés kezdeményezése főleg e törekvés kivédésére irányul.

A Bige-cégcsoport pontos pénzügyi helyzetét már az NV vásárlásakor is nehéz volt felmérni, mára pedig jelentősen eltérő információkat lehet hallani az egymást keresztben is finanszírozó vállalatokról. Nem hivatalos banki források szerint a teljes hitelállomány akár a 20 milliárd forintot is megközelítheti, ami azt jelentené, hogy Bige cégbirodalmának a sorsa szinte teljes mértékben a hitelező bankok, jövedelmezősége pedig a magyar kormány, illetve májustól az EU kereskedelempolitikai döntésein múlik.

A vállalkozó azonban a HVG kérdésére határozottan azt állította: a cégei által március közepén igénybe vett összes hitel, beleértve a rövid lejáratú, a beruházási és a privatizációs kölcsönöket is, mindössze 7,2 milliárd forint, ami a vállalatok értékéhez képest - Bige állítása szerint Pét egymaga 87 milliárd forintra van biztosítva - nem túl nagy összeg.

FAHIDI GERGELY

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Révész: Kényszerházasság

Révész: Kényszerházasság

Orbán lenyelte a békát, hogy a választások után visszavághasson mostani ellenfeleinek

Orbán lenyelte a békát, hogy a választások után visszavághasson mostani ellenfeleinek

Átadták az első autót, amelynek csak a gyári fényezése 26 millió forint

Átadták az első autót, amelynek csak a gyári fényezése 26 millió forint

Szelényi Zsuzsanna: Az európai szuverenitás és a szép új világ

Szelényi Zsuzsanna: Az európai szuverenitás és a szép új világ

Elkészült a szupergép: kigördült a hangárból az Airbus hatalmas repülőjének új példánya

Elkészült a szupergép: kigördült a hangárból az Airbus hatalmas repülőjének új példánya