"Garantált -30 százalék" - hirdeti rendületlenül a PanTel Rt.

"Garantált -30 százalék" - hirdeti rendületlenül a PanTel Rt., amely az alternatív távközlési szolgáltatók közül a legaktívabb ügyfélcsábító a vezetékes piacon. A 3,6 milliós előfizetőjű piacot még mindig közel 80 százalékban uraló Matáv Rt. csúcsidős Bázis tarifacsomagjához viszonyított megtakarítási ígérettel azonban a számhordozhatóság - azaz hogy a helyben maradó előfizető régi telefonszámát megtartva szolgáltatót válthat - januári bevezetése óta ezzel is csak 1500 számot "orozott el" a PanTel. Valójában néhány tucat üzleti előfizetőről van szó, a zömmel helyi hívásokat lebonyolító lakosságot nem érdemes bombázni, a jelenlegi összekapcsolási díjak mellett ugyanis csak ráfizetést hoz az átpártoló kuncsaft a szolgáltatónak. A vezetékes telefóniában a versenyélénkítőnek szánt aktus összességében sem jelentett egyelőre áttörést: március 18-áig mindössze 2344 szám cserélt szolgáltatót. Némi lökést adhat a folyamatnak, hogy a kormány által két hete elfogadott új rendelet szerint az úgynevezett nem földrajzi - azaz az ingyenesen vagy kedvezményesen hívható zöld és kék - számok is hordozhatók lesznek. A piacon ezzel együtt sem számítanak 2-3 százaléknál nagyobb elvándorlásra, bár Bölcskei Imre, a Matáv igazgatója szerint elképzelhető, hogy az új, lapzártakor még kihirdetésre váró kormányrendelet értelmében májustól a mobilpiacon is bevezetendő számhordozhatóság boomot okoz, s az talán magával húzza majd a vezetékest is.

Egyelőre azonban nem tűnik megtérülő beruházásnak a számhordozhatóság sem az állam, sem a telefontársaságok számára. A vezetékes szolgáltatók durván 2 milliárd forintot költöttek rá, amiből 600 millió forintot áll az állam, s hasonló összeggel kalkulál az informatikai tárca a mobilosoknál is. Igaz, ezen a fronton sokkal nagyobb mozgást prognosztizálnak. A legnagyobb reményeket alighanem a magyar mobilpiacra utolsóként belépett, öt év alatt piaci részesedését 16,76 százalékra feltornázó Vodafone Magyarország Rt. táplálja, legalábbis a piacvezető Westel Rt.-t (amely május 1-jétől a Matáv-tulajdonos német anyacég mobilrészlege után T-Mobile Magyarország Távközlési Rt.-re változtatja a nevét) és a Pannon GSM Rt.-t megelőzve bejelentette: e hét hétfőtől regisztráltathatják magukat az átpártoló ügyfelek, s a váltásért a társaság nem kér pénzt az előfizetőktől. A másik két mobilcégnél ugyancsak díjmentes lesz a csere, akárcsak a vezetékes szolgáltatóknál - utóbbiak elhordozott számonként 3500 forintot számítanak fel egymásnak. Vitai Attila vezérigazgató nem kívánta megbecsülni, mekkora piaci részt nyerhet el a többiektől a Vodafone, de "sok lesz" - mondta -, hiszen a mobilpiacon 5 százalékos mozgás is 400 ezer előfizetőt jelent. A mobil-előfizetőnek más dolga nincs, mint vagy a választott új, vagy a régi szolgáltatójának jelezni a csereszándékot, s a kormányrendelet szerint a szolgáltatók maximum két hét alatt elintézik egymás között a papírmunkát. Feltéve, hogy az ügyfél rendezte a tartozásait, beleértve a kedvezménnyel és hűségnyilatkozattal vásárolt készülékek ellenértékét is. A váltásból - ideális esetben - az előfizető annyit érzékelhet, hogy legfeljebb négy órára elnémul a készüléke.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gazdaság

Vonalszakadás

Személyi jövedelemadó terhelné júliustól a céges telefonokat, ha magánbeszélgetésekre is használják - javasolja az eredetileg uniós jogharmonizációs céllal benyújtott adócsomagjában a kormány. Egyetlen párt sem tudja nyugodt lelkiismerettel támogatni az évközi adómódosítást.

Donald Trump lehetséges NATO-tagként említette Brazíliát

Donald Trump lehetséges NATO-tagként említette Brazíliát

Csendes kora tavaszi idő lesz

Csendes kora tavaszi idő lesz

Megszűnt a magyar netszolgáltató, az Externet

Megszűnt a magyar netszolgáltató, az Externet

Bárányhimlővel kórházba került a bárányhimlőoltás legnagyobb olasz kritikusa

Bárányhimlővel kórházba került a bárányhimlőoltás legnagyobb olasz kritikusa

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista