A pénzügyi "salátatörvény" gyógyszerár-meghatározó fejezetéhez benyújtott összes módosító indítványt elutasította...

A pénzügyi "salátatörvény" gyógyszerár-meghatározó fejezetéhez benyújtott összes módosító indítványt elutasította hétfőn az Országgyűlés. Kisebbségben maradtak a Fidesz-MPSZ, az MDF és az SZDSZ beterjesztéssel élő képviselői is, akik töröltetni szerették volna belőle az ártörvény-módosításra vonatkozó passzust, amely szerint a költségvetési támogatással forgalmazott gyógyszerek hatósági árasak legyenek. Mint ahogy a medicinák ármegállapításánál az általánostól eltérő szabályozást szorgalmazó MSZP-s javaslatokat, valamint a késleltetett, október 1-jei hatálybalépésre vonatkozót ugyancsak lesöpörte az asztalról a T. Ház. Az "egyes pénzügyi tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról" címet viselő törvény április 19-ei zárószavazására tehát az eredeti szöveg maradt, amely szerint a "támogatott gyógyszerek legmagasabb árát a külön jogszabályban meghatározott hatóság egyedi határozatban állapítja meg".

Jelenleg az ivóvíz, a villamos energia és a lakosság részére értékesített földgáz tartozik a hatósági áras termékkörbe. Ha eddig a gyártók és az egészségbiztosító közötti egyezséggel megállapított szabad áras gyógyszerek is ebbe kerülnek, minden egyes termék áráról egyedi határozatot kell hozni. Így 6500-féle orvosság árát kell majd úgy meghatározni, hogy az - az ártörvény szerint - "a hatékonyan működő vállalkozó ráfordításaira és a működéséhez szükséges nyereségre fedezetet biztosítson". Ennek végrehajtására képes apparátus azonban nincs sem az egészségügyi minisztériumban, sem az egészségbiztosítónál. Arról pedig még elgondolása sincs senkinek, hogy egy multinacionális vállalat miként bizonyítja majd a magyar hatóságok előtt, melyek az indokolt termelési, kutatási és marketingköltségei, valamint hogy termékeihez mekkora profit felszámítása dukál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Fővárosi kórház-átalakítási tervk

Egyelőre megtorpedózta a fővárosi ellenzék Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes kórház-átalakítási terveit, amelyek részben a 6 milliárd forintosra prognosztizált idei hiány kialakulásának megakadályozását szolgálták volna, ám egyúttal radikális koncentrációt is tartalmaztak.

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Valami Amerika: széttárulkozó ajtókkal támad a Lincoln luxuslimuzin, félhet az S-osztály?

Valami Amerika: széttárulkozó ajtókkal támad a Lincoln luxuslimuzin, félhet az S-osztály?

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást